Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι διαβουλεύσεις μεταξύ ΡΤΚ και ΚΕΕ για το σχηματισμό “κυβέρνησης”, που ολοκληρώνονται, κυριαρχούν στα πρωτοσέλιδα του τ/κ Τύπου. Αναφορά γίνεται επίσης στη συνταξιοδότηση και την τελετή αφυπηρέτησης της αρχηγού της “αστυνομίας”, το θάνατο ενός 26χρονου, που εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του, τη σύλληψη δύο υπόπτων για το θάνατο ενός άλλου νεαρού, που είχε εντοπιστεί νεκρός στο αυτοκίνητό του πριν λίγες μέρες, τις επισκέψεις στο Χαλά Σουλτάν

στη Λάρνακα λόγω του μπαϊραμιού κ.ά.

Η εφημερίδα “Αφρίκα” (Αφρική) με τίτλο “Τα παλιά πεύκα έγιναν ποτήρια;” (Ιδίωμα για το “έχουν αλλάξει οι καιροί;”) αναφέρεται σε δηλώσεις του αρχιτέκτονα – όπως τον χαρακτηρίζει – της συνεργασίας ΡΤΚ – ΚΕΕ Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι “ούτε το ΡΤΚ – Ενωμένες δυνάμεις είναι το παλιό ΡΤΚ, ούτε το ΚΕΕ είναι το παλιό ΚΕΕ”. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι συνταξιοδοτήθηκε η αρχηγός της “αστυνομίας” Γκιουρλέρ και παρέδωσε τα καθήκοντά της στο βοηθό Μανάβογλου. Αλλού αναφέρει ότι δύο πρόσωπα συνελήφθησαν τελικά για το θάνατο του 26χρονου Αρντά Ερκάν, οι γονείς του οποίου υποπτεύονταν έγκλημα από την αρχή.

Με τίτλο “Το τελευταίο ρετούς στην κυβέρνηση” η εφημερίδα “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) αναφέρεται στο κύριο της θέμα στις διεργασίες στα κόμματα ΡΤΚ και ΚΕΕ για το σχηματισμό “κυβέρνησης” συνεργασίας, με στόχο να τεθεί το νέο “υπουργικό” ενώπιον του Τ/κ ηγέτη πριν το Μπαϊράμι (αρχίζει την Παρασκευή). Γράφει επίσης ότι ο Ταλάτ δήλωσε πως έχουν συγκλίνει στις αρχές του “κυβερνητικού” προγράμματος και του πρωτοκόλλου συνεργασίας. Στο δεύτερο θέμα αναφέρεται στην αφυπηρέτηση της Γκιουλέρ από την αρχηγία της “αστυνομίας” μετά από 42 χρόνια υπηρεσίας, όπως σημειώνει.

Η εφημερίδα “Χαβαντίς” (Είδηση) με τίτλο “Έτοιμη αύριο η 'κυβέρνηση'” γράφει ότι ενώ οι διεργασίες συνεχίζονται ο νέος “πρωθυπουργός” Ομέρ Καλιοντζού αναμένεται να υποβάλλει αύριο στο Μουσταφά Ακιντζί το νέο “υπουργικό συμβούλιο”. Αλλού γράφει ότι θερμή ήταν η υποδοχή του Προέδρου του ΑΚΡ, Αχμέτ Νταβούτογλου χθες στο Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όπου μετέβη μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στην Τουρκία αρχίζοντας επισήμως τις συνομιλίες για την εξεύρεση συνεταίρου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η Ευρώπη πήρε ανάσα με τη συμφωνία χθες με την Ελλάδα.

Με τίτλο “Η κυβέρνηση το μπαϊράμι” η εφημερίδα “Κίπρις” (Κύπρος) γράφει ότι το νέο “υπουργικό” θα κατατεθεί ενώπιον του Τ/κ ηγέτη το αργότερο την Πέμπτη και οι διεργασίες μεταξύ ΡΤΚ – ΚΕΕ σχεδόν ολοκληρώθηκαν με σύγκλιση σχεδόν σε όλα τα θέματα, ενώ υπάρχουν ήδη ονόματα που έχουν κλειδώσει για κάποια “υπουργεία”. Αλλού γράφει ότι οι πρόεδροι του τ/κ εμπορικού επιμελητηρίου και του τ/κ βιομηχανικού επιμελητηρίου δήλωσαν στην “Κίπρις” ότι με τον ορισμό της νέας “κυβέρνησης” πρέπει να αποκατασταθεί και πάλι η εμπιστοσύνη προς το “κράτος” και να προετοιμαστεί η κοινωνία για τη λύση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα πραγματοποιηθούν οι επισκέψεις - προσκυνήματα στον Τεκκέ Χαλά Σουλτάν στη Λάρνακα με αφορμή του Μπαϊραμιού και ζητείται από όσους θέλουν να συμμετάσχουν να υποβάλουν αιτήσεις μέχρι αύριο στο “τμήμα” θρησκευτικών υποθέσεων.

Η εφημερίδα “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη) με τίτλο “Ένταση `αρχών` στο ΚΕΕ” γράφει ότι η κομματική βουλή του ΚΕΕ ενέκρινε χθες με πλειοψηφία το κείμενο συνεργασίας με το ΡΤΚ, ενώ η “κοινοβουλευτική” του ομάδα συνεδρίαζε για τρεις ώρες. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της ημέρας του Τύπου. Αλλού γράφει ότι 24χρονος ο Μουράτ Εβρέν εντοπίστηκε νεκρός στο σπίτι του στο Δίκωμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα