Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Οι δηλώσεις του Ομέρ Σογιέρ Καλίοντζου μετά την απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ να του δώσει εντολή για σχηματισμό νέας “κυβέρνησης”, η νέα “πρόταση νόμου” σχετικά με την αντιμετώπιση συλληφθέντων και ναρκομανών υπό κράτηση, θέματα τουρισμού και η εκδήλωση διαμαρτυρίας των αγροτών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι πέντε τ/κ εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Κομπίνα”, αναφέρει ότι το παράνομο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής, παρά την απόφαση του “συμβουλίου προγραμματισμού, πιστοποίησης,

αξιολόγησης και συντονισμού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης” (YÖDAK) ότι τα διπλώματα που έδωσε στους απόφοιτους του τμήματος σχολικής διδασκαλίας δεν είναι έγκυρα και ότι το συγκεκριμένο τμήμα πρέπει να σταματήσει τη λειτουργία του, το πανεπιστήμιο κινήθηκε “δικαστικά” εναντίον της απόφασης και ζητά ένταλμα έρευνας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι ο “πρόεδρος” του YÖDAK, Χιουσεΐν Γκιοκτσέκους, ο οποίος είναι ο πρώην πρύτανης του πανεπιστημίου, απέφυγε να υπερασπιστεί την απόφαση του YÖDAK. Η συντεχνία Τ/κ δασκάλων (ΚΤΟΣ), σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησε χθες μπροστά από τα κτήρια των “δικαστηρίων” ζήτησε όπως ξεκινήσει αμέσως έρευνα εναντίον του Γκιοκτσέκους. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα γράφει ότι παρουσιάστηκε στη “βουλή” “πρόταση νόμου” η οποία περιλαμβάνει την αποφυλάκιση υπό επιτήρηση των ναρκομανών. Γράφει ότι η πρόταση ετοιμάστηκε από τέσσερις “βουλευτές” τεσσάρων κομμάτων.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Νέα μέθοδος για την καταπολέμηση των ναρκωτικών”, αναφέρεται επίσης στη νέα “πρόταση νόμου” η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την αποφυλάκιση υπό επιτήρηση ναρκομανών και χρηστών ναρκωτικών, ενώ παράλληλα διαχωρίζει τους χρήστες ναρκωτικών από τους εμπόρους ναρκωτικών, προτείνει την αναβολή της ποινής των συλληφθέντων καθώς και την παροχή ενός έως τριών χρόνων θεραπείας για απεξάρτηση. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι ο “πρόεδρος του συνδέσμου” τουριστικών πρακτόρων Ορχάν Τολούν δήλωσε ότι εδώ και δέκα χρόνια δεν υπάρχει διαφάνεια στο “ταμείο τουρισμού” και ότι δεν ξέρουν που ξοδεύονται τα χρήματα που δίνονται στο ταμείο αυτό.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Ανοιχτή η πόρτα για το ΚΕΕ”, γράφει ότι ο Ομέρ Σογιέρ Καλίοντζου στον οποίο με απόφαση της κεντρικής επιτροπής του ΡΤΚ δόθηκε εντολή για σχηματισμό νέας “κυβέρνησης”, δήλωσε στην εφημερίδα ότι δεν αποκλείει σχηματισμό “κυβέρνησης” συνασπισμού ΡΤΚ-ΚΕΕ. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί επανέλαβε την άποψή του ότι το Κυπριακό είναι δυνατόν να λυθεί εντός μερικών μηνών. Αλλού γράφει ότι ο “υπουργός” εθνικής παιδείας Όζντεμιρ Μπέροβα, σε διάσκεψη Τύπου, αξιολόγησε τη σχολική χρονιά και ανακοίνωσε τα νέα σχέδια και έργα για τη νέα σχολική χρονιά.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Ο αγρότης είναι εξοργισμένος”, γράφει ότι η Ένωση αγροτών ανακοίνωσε ότι οι επαφές με τους αρμόδιους φορείς δεν είχαν αποτελέσματα και για αυτό στις 30 Ιουνίου, ημέρα Τρίτη, θα πραγματοποιήσουν στη Λευκωσία εκδήλωση διαμαρτυρίας με οχήματα και δεν θα φύγουν από τη Λευκωσία αν δεν τους δοθούν τα δικαιώματα τους. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Γενικός Γραμματέας του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Τουφάν Ερχιουμάν, δήλωσε ότι η νέα “κυβέρνηση” των κατεχομένων θα έχει σχηματιστεί μέχρι τις 15 Ιουλίου. Αλλού γράφει ότι ο Μουσταφά Ακιντζί ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει τους φορείς τουρισμού για να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Αντί της επιβολής, τοπικό πρόγραμμα ”, αναφέρει ότι ο Ομέρ Σογιέρ Καλίοντζου, στον οποίο δόθηκε εντολή για σχηματισμό νέας “κυβέρνησης”, δήλωσε στην εφημερίδα ότι η νέα “κυβέρνηση” προτού έρθει αντιμέτωπη με ένα πρόγραμμα που θα επιβάλει η Τουρκία, θα πρέπει να καθορίσει το δικό της πρόγραμμα. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στη νέα “πρόταση νόμου” σχετικά με την αντιμετώπιση των συλληφθέντων και κρατουμένων ναρκομανών. Αλλού γράφει ότι το μέλος του “δημοτικού συμβουλίου” της κατεχόμενης Λευκωσίας και μέλος του ΡΤΚ, Αχμέτ Μπαζίμπαλι, σε δηλώσεις του σχετικά με την αναφορά του “γενικού ελεγκτή” για τα οικονομικά έτη 2008-2011, αναρωτήθηκε που ήταν το μυαλό του “γενικού ελεγκτή” εδώ και εφτά χρόνια.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα