Κοινή Άσκηση Έρευνας-Διάσωσης Κύπρου, Ισραήλ, Ελλάδας, ΗΠΑ

Την Τετάρτη, 1 Ιουλίου, θα διεξαχθεί για δεύτερο συνεχόμενο έτος, η μεγάλης κλίμακας Πολυεθνική Άσκηση Ε-Δ με την ονομασία “ΝΕΜΕΣΙΣ 2015”.

Η άσκηση θα διεξαχθεί εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, με τη συμμετοχή αεροναυτικών δυνάμεων της Κυπριακής Δημοκρατίας (ΚΔ), του Ισραήλ, της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (ΗΠΑ) και με τη συμμετοχή

της πλατφόρμας εξόρυξης υδρογονανθράκων SCARABEO-4 της εταιρείας SAIPEM και των πλοίων υποστήριξης της εταιρείας EDT.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το συντονισμό της άσκησης θα έχει το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (ΚΣΕΔ) Λάρνακας, σε συνεργασία με τα αντίστοιχα ΚΣΕΔ του Ισραήλ (RCC HAIFA), της Ελλάδας (ΕΚΣΕΔ Πειραιά) και των ΗΠΑ (NAVEUR/PRCC, το οποίο εδρεύει στη Νάπολη της Ιταλίας).

Η άσκηση αποσκοπεί στην περαιτέρω ανάπτυξη της αποτελεσματικής συνεργασίας και του συντονισμού του ΚΣΕΔ Λάρνακας και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών της ΚΔ με γειτονικά και φίλια κράτη για την άμεση ανταπόκριση σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης σε πλοία και πλατφόρμες εξόρυξης, καθώς και σε άλλες ανθρωπιστικές επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το σενάριο της άσκησης θα περιλαμβάνει αντιμετώπιση τρομοκρατικών ενεργειών σε πλατφόρμα εξόρυξης υδρογονανθράκων, επιχείρηση μαζικής διάσωσης από πλατφόρμα και θάλασσα λόγω σοβαρού ατυχήματος, καθώς και καταπολέμηση θαλάσσιας ρύπανσης εντός της περιοχής ευθύνης της ΚΔ.

Το ΚΣΕΔ και οι εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες άμεσα εφαρμόζουν τα αντίστοιχα εθνικά σχέδια προς αντιμετώπιση του περιστατικού. Παράλληλα και λόγω της σοβαρότητας του συμβάντος ενεργοποιούνται οι διακρατικές συμφωνίες Ε-Δ με γειτονικά και φίλια κράτη όπως Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ.

Keywords
Τυχαία Θέματα