Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Η χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών και τα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, η εκδήλωση διαμαρτυρίας των Τ/κ δασκάλων και καθηγητών, ένοπλη επίθεση σε κατοικία στο Τρίκωμο και η έκδοση ηλεκτρονικών ταυτοτήτων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά του πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Ακόμα ένα σπρώξιμο” αναφέρεται στη χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη

και του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί, κατά την οποία συμφώνησαν σε πέντε συγκεκριμένα βήματα αρχίζοντας με την διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας. Η εφημερίδα αναφέρει ότι συμφώνησαν επίσης στη σύνδεση των δύο δικτύων ηλεκτρισμού, ότι θα ήταν επιθυμητή η διασύνδεση της κινητής τηλεφωνίας, στο να γίνει αρχή στις εργασίες για τερματισμό των παρεμβολών στις ραδιοφωνικές συχνότητες και στην ίδρυση τεχνικής επιτροπής ισότητας των φύλων. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι οι Τ/κ δάσκαλοι και καθηγητές πραγματοποίησαν χθες μπροστά από την “αστυνομική διεύθυνση” Λευκωσίας, το “υπουργείο” Παιδείας και τη “βουλή” εκδήλωση διαμαρτυρίας εναντίον της αγωγής που κατέθεσε εναντίον 21 εκπαιδευτικών, μελών των συντεχνιών KTÖS και KTOEÖS, η “πρόεδρος” της “βουλής” Σιμπέλ Σιμπέρ για παράνομη είσοδο και/ή επέμβαση στην “ολομέλεια” στις 2 Απριλίου, όταν συζητούνταν ο τροποποιητικός “νόμος” για τη μισθοδοσία των “δημοσίων” υπαλλήλων και άλλα ωφελήματα. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα άρχισε η έκδοση ηλεκτρονικών "ταυτοτήτων" του ψευδοκράτους, με τους πρώτους κατόχους να λαμβάνουν τη νέα ταυτότητα σε ειδική τελετή σήμερα. Αυτοί είναι οι Μουσταφά Ακιντζί, Σιμπέλ Σιμπέρ, Ντερβίς Έρογλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Άνοιγμα πέντε σημείων” αναφέρεται επίσης στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών και παραθέτει την δήλωση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος είπε ότι υπήρξε πρόοδος αλλά υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται επίσης στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν Τ/κ δάσκαλοι και καθηγητές, με τον γενικό γραμματέα της συντεχνίας Τουρκοκυπρίων δασκάλων (KTOS), Σενέρ Ελτζίλ, να δηλώνει ότι μπήκανε νόμιμα στο κτίριο της “βουλής” για να βρούνε το δίκιο τους και ξαφνικά γίνανε παραβάτες. Αλλού γράφει ότι χθες το πρωί στο κατεχόμενο Τρίκωμο, έγινε ένοπλη επίθεση στη κατοικία και στο αυτοκίνητο του Τζουμαλί Ουλουσού Ελίντεμιρ. Η “αστυνομία” συνέλαβε πέντε άτομα, τα οποία θα δικαστούν σήμερα.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Πέντε βήματα σε μια μέρα για την ειρήνη” γράφει επίσης για την συνάντηση των δύο ηγετών και για τα πέντε μέτρα τα οποία αποφασίστηκαν καθώς και την απόφαση όπως οι δύο ηγέτες πραγματοποιήσουν ακόμα τέσσερις συναντήσεις στις 17 και 29 Ιουνίου και στις 10 και 27 Ιουλίου. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η Ένωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων κατέκρινε το “κράτος” για αδιαφορία προς την επίλυση των προβλημάτων του Τύπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι χθες το πρωί σημειώθηκε σοβαρό αυτοκινητιστικό δυστύχημα στον κύριο δρόμο Περγάμου με αποτέλεσμα τον βαρύ τραυματισμό του 27χρονου οδηγού.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Συγκεκριμένα βήματα προς τη λύση” αναφέρεται στη συνάντηση μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί και στα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν, μεταξύ τους η διάνοιξη των οδοφραγμάτων Λεύκας και Δερύνειας. Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι ο Τ/κ ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ταξιδεύει στις 2 Ιουνίου για Νέα Υόρκη όπου στις 4 Ιουνίου θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι η “υπηρεσία περιβάλλοντος” προειδοποιεί ότι η χώρα βρίσκεται υπό την επίδραση καταιγίδας σκόνης. Αλλού γράφει ότι ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Μεσογειακού Ιδρύματος Ασφάλειας Πτήσεων (FSF-MED), με έδρα την Κύπρο, Χρίστος Πέτρου, δήλωσε ότι η άρνηση της Τουρκίας να εφαρμόσει τους σχετικούς διεθνείς κανονισμούς και να συνεργαστεί με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας, συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην ασφάλεια πτήσεων στο ΦΙΡ Λευκωσίας.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Συνταγματικό έγκλημα ”αναφέρει ότι ο πρόεδρος της ένωσης αυτοαπασχολουμένων ιατρών, Ρεμζί Γκαρντιγιάνογλου, δήλωσε ότι η ένωση δεν αμφισβητεί το πόσο ποιοτική δουλειά κάνουν οι γιατροί του “δημοσίου” αλλά είναι ενάντια στο να κάνουν δεύτερη δουλειά και τόνισε ότι αυτό είναι “αντισυνταγματικό”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στην χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών και στα πέντε μέτρα που αποφασίστηκαν. Αλλού αναφέρει ότι το “υπουργικό συμβούλιο” αποφάσισε όπως στη κατεχόμενη Λευκωσία κτιστεί πάρκο μεγάλης έκτασης το οποίο θα είναι προσβάσιμο και για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα