Επισιτιστική ανασφάλεια σε ευρωπαϊκές χώρες

Στις μέρες μας οι δυσμενείς οικονομικές συνθήκες οδήγησαν σε φαινόμενα επισιτιστικής ανασφάλειας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, φαινόμενο που μέχρι πρότινος αποτελούσε χαρακτηριστικό των αναπτυσσόμενων χωρών.

Η επισιτιστική ανασφάλεια υπό τη μορφή μέτριας ή σοβαρής πείνας επηρεάζει άμεσα την υγεία και την ανάπτυξη του παιδικού πληθυσμού. Επίσης, δεδομένων των δύσκολων οικονομικών συνθηκών πολλοί έφηβοι καταλήγουν σε λανθασμένες διατροφικές επιλογές επιβαρύνοντας περαιτέρω την υγεία τους.

Αυτό

τονίζει ο Επίτροπος Εθελοντισμού και ΜΚΟ, Γιάννης Γιαννάκη σε μήνυμά του για τη Διεθνή Ημέρα Σχολικών Γευμάτων που τιμάται σήμερα, 6 Μαρτίου.

Οπως αναφέρει, όλοι οι αρμόδιοι του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος θα πρέπει να λειτουργούν ως φορείς προαγωγής της υγείας και της φυσιολογικής ανάπτυξης των μαθητών, προωθώντας τους ένα σωστό και ισορροπημένο μοντέλο διατροφής.

Η πιο σημαντική διατροφική συνήθεια που πρέπει να αποκτήσει ένα παιδί κατά τη διάρκεια της σχολικής του ηλικίας και την οποία πρέπει να διατηρήσει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του είναι η καθημερινή λήψη ενός πλήρους πρωινού γεύματος, αλλά και ενδιάμεσων γευμάτων ανάμεσα στις ώρες των μαθημάτων, τα οποία θα βοηθήσουν στη βελτίωση της μνήμης των παιδιών και κατ’ επέκταση στην καλύτερη απόδοσή τους στα μαθήματα.

Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες τα σχολικά γεύματα, προσθέτει ο Επίτροπος, έχουν πλέον ενσωματωθεί στα εθνικά διατροφικά προγράμματα και απευθύνονται σε ολόκληρο το σχολικό πληθυσμό, γεγονός που επιβεβαιώνει την σημασία του σχολικού γεύματος.

Στον τόπο μας, σημειώνει περαιτέρω, τον τελευταίο καιρό και λόγω της οικονομικής κρίσης έχουν γίνει αξιόλογες προσπάθειες για τη διανομή γευμάτων σε μαθητές. Σε αυτή την προσπάθεια μετέχουν ο κρατικός και ο ιδιωτικός τομέας, η Εκκλησία και οι εθελοντικές και Μη Κυβερνητικές οργανώσεις.

Ο κ. Γιαννάκη αναφέρεται, τέλος στο ιστορικό καθιέρωσης της Διεθνούς Ημέρας. Οπως αναφέρει, το 2012, μέσα από τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και Κρατικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Μεγάλης Βρετανίας, καθιερώθηκε η Διεθνής Ημέρα Σχολικών Γευμάτων στις 6 Μαρτίου με στόχο την ενημέρωση των γονέων, δασκάλων και μαθητών για τη σπουδαιότητα της θρεπτικής ποιότητας των σχολικών γευμάτων, και την παρότρυνση των μαθητών για υιοθέτηση υγιών διατροφικών συνηθειών τόσο στο σχολείο όσο και στο σπίτι. Επίσης, σημαντικός στόχος είναι η επέκταση των επιτυχών προγραμμάτων σχολικών γευμάτων παγκοσμίως και η συνειδητοποίηση της σύνδεσης μεταξύ υγιεινής διατροφής, εκπαίδευσης και καλύτερης μάθησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα