Ομήρου-κυπριακό: Να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα

Δεν υπάρχει δύναμη να κάμψει την αντίσταση του λαού για να αποδεχθεί λύση που θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική και φυσική επιβίωση του κυπριακού ελληνισμού και την ομαλή συμβίωση όλων των νομίμων κατοίκων της Κύπρου σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό κράτος, δήλωσε ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου.

Σε ομιλία του στην ταφή των οστών του ήρωα Κωστάκη Ευαγόρου Κωνσταντίνου,

του οποίου τα λείψανα βρέθηκαν σε ομαδικό τάφο στο Κοιμητήριο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης και ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA, ο κ. Ομήρου είπε ότι σαράντα δύο σχεδόν χρόνια μετά την προδοσία σε βάρος της Κύπρου, θυμόμαστε και τιμούμε τους αγωνιστές και τους μάρτυρες της αντίστασης.

“Σαράντα δύο χρόνια από τότε, θυμόμαστε και τιμούμε τον Κωστάκη Κωνσταντίνου. Αναζητώντας συνειρμούς της θυσίας του με το σημερινό μας καθήκον. Που επιτάσσει να ξεφύγουμε οριστικά από το σύνδρομο της προδοσίας και του εγκλήματος του 1974, να επανακαθορίσουμε τα μεγάλα οράματα και να επανασυνδέσουμε τα κομμένα νήματα των προσπαθειών και των αγώνων του Κυπριακού Ελληνισμού. Να ολοκληρώσουμε λυτρωτικά τον ιστορικό κύκλο που ξεκινά από την αγχόνη του αποικιοκράτη, φτάνει στη δική του ηρωική θυσία, εκτείνεται στην τραγωδία της εισβολής και ολοκληρώνεται, πρέπει να ολοκληρωθεί, με πράξη μόνο μία, πράξη απόσεισης της κατοχής, πράξης ελευθερίας”, είπε.

Ο κ. Ομήρου ανέφερε πως σήμερα δίνουμε αναφορά πως ποτέ δεν θα συμφιλιωθούμε με τη στρέβλωση του νοήματος της υπέροχης θυσίας του ήρωα και πως θα διαφυλάξουμε την ιστορία την αληθινή και θα αντιμετωπίσουμε τις απόπειρες της τυμβωρυχίας, της καπηλείας και της πλαστογράφησης.

Παράλληλα, βεβαιώνουμε, όπως είπε, με γνώση της ιστορικής αλήθειας και με επίγνωση του χρέους, ότι θα κοιτάξουμε μπροστά, για να διαγράψουμε πορείες λυτρωτικές για το μέλλον. Τόνισε πως το χρέος απέναντι στον ήρωα είναι να συνεχίσουμε και σήμερα την αντίσταση, να συνεχίσουμε τον αγώνα, να ξαναζωντανέψουμε το μεγάλο όραμα με προβολή και ανάδειξη του πραγματικού αντικατοχικού και διεθνούς χαρακτήρα του εθνικού μας θέματος.

Αναφερόμενος στον Κωστάκη Κωνσταντίνου, είπε πως αποφοίτησε στις 28 Ιουλίου 1973 και στη συνέχεια κατατάχθηκε στην Αστυνομία Κύπρου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974, ο Κωστάκης σε ηλικία 20 χρόνων υπηρετούσε στο Εφεδρικό και εκτελούσε χρέη σκοπού στο αρχηγείο της Αστυνομίας, όταν έπεσε από πυρά χουντικών, μαχόμενος για τη δημοκρατία και υπερασπιζόμενος τη νόμιμη κυβέρνηση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα