Αναβολή στις συνεδριάσεις των ομάδων βάσης του ΑΚΕΛ

Αναβολή στις συνεδριάσεις που ήταν προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα. Την πρόταση της ΚΕ ΑΚΕΛ θα πρέπει πλέον να συνοδεύει διακήρυξη αρχών υποψηφιότητας Μιχάλη Σπανού η οποία θα συμφωνηθεί από κοινού.

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στο ΑΚΕΛ ενόψει Προεδρικών Εκλογών, ιδιαίτερα μετά από αντιδράσεις που προκλήθηκαν λόγω κάποιων θέσεων που εκφράστηκαν δημοσίως από τον Μιχάλη Σπανό. Η Εζεκία Παπαϊωάννου θέτει πλέον ως προαπαιτούμενο, τη συνομολόγηση

κοινής διακήρυξης αρχών η οποία θα πρέπει να συνοδεύει την πρόταση προς τις ομάδες Βάσης. Η αναβολή θα διαρκέσει μια εβδομάδα.

Σήμερα κανονικά θα ξεκινούσαν οι συνεδριάσεις εντός των Κομματικών Ομάδων Βάσης σε σχέση με την πρόταση της ΚΕ ΑΚΕΛ για τις Προεδρικές Εκλογές. Τα ανώτατα στελέχη ήταν έτοιμα να "οργώσουν" την Κύπρο, σε μια προσπάθεια να επικοινωνήσουν την πρόταση της Κεντρικής Επιτροπής και να πείσουν για στήριξη της υποψηφιότητας Σπανού.

Μετά τις πρώτες εμφανίσεις-συνεντεύξεις του Μιχάλη Σπανού την Παρασκευή αλλά και την Κυριακή σε τηλεόραση και εφημερίδες, πλέον τα μέλη του ΑΚΕΛ έχουν μια πρώτη εικόνα τόσο για το ποιος είναι ο Μ.Σπανός, όσο και για τις θέσεις που πρεσβεύει. Το σκεπτικό, πάντως, της ηγεσίας του ΑΚΕΛ ενόψει των συζητήσεων, είναι όπως τα μέλη μελετήσουν τη διακήρυξη αρχών, ακούσουν το πλαίσιο και τα δεδομένα που οδήγησαν στην πρόταση της ΚΕ και μετά να τοποθετηθούν σε σχέση με την επιλογή αυτή.

Ο ίδιος ο Άντρος Κυπριανού, μετά τις τοποθετήσεις Σπανού σε συνεντεύξεις τόσο την Παρασκευή, όσο και την Κυριακή, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένο το ότι έχει "κλειδώσει" η συνεργασία με τον Μάικ Σπανό, παραπέμποντας τόσο στις διακηρύξεις αρχών του κ. Σπανού, όταν αποφασίσει να εξαγγείλει, όσο και στις συζητήσεις στις ομάδες βάσης. Πηγές εντός ΑΚΕΛ αναφέρουν ότι στην Εζεκία Παπαϊωάννου δεν επικρατεί ενθουσιασμός, μετά και τις πρώτες τοποθετήσεις Σπανού, ωστόσο υπάρχει η βεβαιότητα ότι όσα έχουν συζητήσει με τον εν δυνάμει υποψήφιο ισχύουν και οι στόχοι που έχουν τεθεί παραμένουν.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η εξαγγελία Σπανού, στο παρόν στάδιο, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί δεδομένη, αν και ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η υποψηφιότητά του θα είναι ανεξάρτητη και δεν εξαρτάται από το τι θα πράξει το ΑΚΕΛ.

Κύρια σημεία που ήδη έχουν σχολιαστεί με αρνητικό πρόσημο αποτελούν: κάποιες αναφορές του Μιχάλη Σπανού, σε σχέση με τις θέσεις του στην Οικονομία (λιγότερο κράτος, ελεύθερη οικονομία, κάποιες θετικές αναφορές για οικονομική διαχείριση διακυβέρνησης Αναστασιάδη, άποψη ότι δεν υπάρχουν δυο πλευρές ενός ποταμού (αριστερά-δεξιά) και ότι υπάρχει μόνο ο ποταμός ο οποίος είναι ορμητικός), κι η άποψη που εξέφρασε ότι τα κόμματα αποτελούν κακοήθη κύτταρα της δημοκρατίας.

Αντίδραση υπάρχει ήδη, θα διαφανεί σε πόσο μεγάλο ή μικρό βαθμό, σε σχέση με την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου να προτείνουν μόνο ένα όνομα στις Ομάδες Βάσης, γεγονός που έχει προβληματίσει τα μέλη. Πηγές εντός ΚΕ ΑΚΕΛ, αναφέρουν ότι δεν εξηγήθηκε επαρκώς το γιατί έμειναν εκτός κάποια συγκεκριμένα ονόματα, τα οποία μάλιστα είχαν προταθεί από σημαντικές προσωπικότητες του κόμματος της αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα