Επιμένουν σε αύξηση της κρατικής χορηγίας οι δήμοι

Πιέζουν όσο μπορούν οι δήμοι προς τη μεριά της Κυβέρνησης, προκειμένου να αυξηθεί η κρατική χορηγία, ώστε να μην αναγκαστούν κα κηρύξουν πτώχευση, λόγω της πολύ άσχημης οικονομικής κατάστασης στην οποία έχουν περιέλθει.

Όπως υποστηρίζουν, σύμφωνα με δημοσίευμα της StockWatch προς το παρόν η στάση πληρωμών αποφεύγεται μέσω της καθυστέρησης στις οφειλόμενες δόσεις για την εξόφληση δανείων που έχουν λάβει στο παρελθόν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, κινυδνεύει ακόμα και η κατταβολή μισθοδοσίας.

Όπως αναφέρει

ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμος και Δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας, η κρατική χορηγία σήμερα ανέρχεται στα €53,4 εκ. τονίζοντας ότι από το 2011 έχει υποστεί μείωση της τάξεως του 45%, ενώ πριν διαμορφωνόταν στα €91,7 εκ.

«Δεν απαιτούμε και ούτε έχουμε προσδοκίες ότι η κρατική χορηγία θα επιστρέψει στα επίπεδα του 2011», παρατήρησε ο κ. Βύρας, σημειώνοντας ότι «η επαναφορά έστω ένα μέρος της σε συνάρτηση με την εφαρμογή της μεταρρύθμισης, των περικοπών και καλύτερης διαχείρισης των οικονομικών των δήμων θα αποτρέψει περαιτέρω δυσάρεστες καταστάσεις», όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

Ανάμεσα στις εισηγήσεις του κ. Βύρα περιλαμβάνεται ακόμα και η επιστροφή από το κράτος στους δήμους το ετήσιο ποσό που αναλογεί από τις περικοπές των μισθών των υπαλλήλων της τοπικής αυτοδιοίκησης, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο θα είναι «μια μικρή ανάσα».

Από την άλλη πλευρά, η Κυβέρνηση μέσω του Υπουργού Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικου αποκλείει το ενδεχόμενο αύξησης της χορηγίας, τονίζοντας ότι η εξυγίανση των οικονομικών των δήμων θα επέλθει μέσω της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης που εκκρεμεί εδώ και καιρό τη βουλή.

Εξάλλου, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα με τη μελέτη που διενήργησε πέρσι η ιταλική εταιρεία Notaria International για τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, το συνολικό ετήσιο εισόδημα των δήμων ανέρχεται σήμερα περίπου τα €256 εκ. και τα λειτουργικά τους έξοδα τα €267 εκ.

Επιπρόσθετα, οι ετήσιοι τόκοι που καταβάλλουν οι δήμοι ανέρχονται στα €11,73 εκ. για δάνεια €480 εκ.

Στην ειδική του έκθεση για την τοπική αυτοδιοίκηση που δημοσιοποιήθηκε στις 2 περασμένου Δεκεμβρίου, ο γενικός ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι 26 από τους 30 δήμους έχουν ελλειμματικές υποχρεώσεις προς τα ταμεία συντάξεων και φιλοδωρημάτων ύψους €150 εκ. λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Keywords
Τυχαία Θέματα