Επικρίσεις Μπαν Κι Μουν αλά καρτ

Δύο μέτρα και δύο σταθμά κρατεί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ. Εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη για τις πυρκαγιές στη Σολέα, αλλά αγνοεί τα περσινά στην Αμμόχωστο.

Στην έκθεση του για την Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ο Μπαν Κι Μουν κάνει λόγο για χαμένη ευκαιρία συνεργασίας, επικρίνοντας έμμεσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι αρνήθηκε την προσφορά

βοήθειας από τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί και την Τουρκία. Ο Γενικός Γραμματέας, ωστόσο, δεν καταγράφει στην έκθεση του την άρνηση της τουρκοκυπριακής πλευράς να δεχθεί βοήθεια για τις περσινές πυρκαγιές στην Αμμόχωστο.

Ο ΓΓ κάνει αναφορά στα γεγονότα της 18ης Ιουνίου, σημειώνοντας ότι “ξέσπασε πυρκαγιά στο όρος Τρόοδος, με αποτέλεσμα την απώλεια δύο ζωών και καταστροφή μεγάλων εκτάσεων γης. Στη συνέχεια ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε απευθείας με τον κ. Αναστασιάδη για να προσφέρει τουρκοκυπριακή βοήθεια. Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε τον κ. Ακιντζί για την προσφορά, ενημερώνοντάς τον ότι δεν προβλέπει την ανάγκη για περαιτέρω συμβολή στην προσπάθεια. Παρομοίως, δεν μπόρεσε να υλοποιηθεί τουρκική προσφορά για βοήθεια».

Στα συμπεράσματά του, ο κ. Μουν, προχωρά ένα βήμα παραπέρα με αφορμή τις φωτιές.

«Υπό το φως της χαμένης ευκαιρίας για τη συλλογική καταπολέμηση των πυρκαγιών στο Τρόοδος, η Τεχνική Επιτροπή Διαχείρισης Κρίσεων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία και εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών, σε περίπτωση μελλοντικών κρίσεων», σημειώνει.

Θυμήθηκε και τις επιθέσεις κατά Τουρκοκυπρίων

Ο Μπαν γκι-Μουν επαναφέρει στην έκθεσή του το θέμα των επιθέσεων σε βάρος των δύο Τουρκοκυπρίων από Ελληνοκύπριους νέους και αφού επισημαίνει την κοινή δήλωση των ηγετών ότι τέτοιες ενέργειες δεν πρέπει να παραμένουν ατιμώρητες, χαιρετίζει δημοσιεύματα «ότι οι νομικές διαδικασίες είναι σε εξέλιξη. Μια ταχεία ολοκλήρωση της υπόθεσης θα στείλει το σωστό μήνυμα ότι τέτοιες πράξεις δεν θα γίνουν ανεκτές τώρα ή σε μια μελλοντικά ενωμένη Κύπρο».

Keywords
Τυχαία Θέματα