Αναζητούν επενδυτή στον Συνεργατισμό

Στοίχημα για τον Συνεργατισμό η εξεύρεση του στρατηγικού επενδυτή και η ένταξη στο ΧΑΚ. Ο οδικός χάρτης για αποκρατικοποίηση του. Μέχρι το 2020 το 51% του Συνεργατισμού θα βρίσκεται στα χέρια του κράτους και του κοινού, ενώ το υπόλοιπο 49% θα κατέχεται από θεσμικούς επενδυτές.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις του θα κληθεί να αντιμετωπίσει σύντομα ο Συνεργατισμός. Η πρόκληση αυτή αφορά στην ένταξη στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, η οποία εκτιμάται

ότι θα γίνει βάσει του διατάγματος στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018, με απώτερο στόχο να ιδιωτικοποιηθεί η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα (ΣΚΤ) με διάθεση των μετοχών της σε επενδυτές.

Το μεγάλο στοίχημα, όμως, δεν είναι άλλο από την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή, ο οποίος θα γνωρίζει εξ αρχής για τις αυξήσεις κεφαλαίου και στόχος είναι αν γίνεται να συμμετάσχει σε όλη τη διαδικασία, η οποία και ολοκληρώνεται το 2020.

Πηγές κοντά στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ανέφεραν στη «Σ» ότι η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Η ηγεσία της ΣΚΤ επιθυμεί να βρει ένα στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος δεν θα επιθυμεί να κερδοφορήσει άμεσα, αλλά θα γνωρίζει το πλάνο και το πνεύμα της προσπάθειας που θα γίνει με απώτερο σκοπό να παραμείνει για χρόνια και να καρπωθεί πιο μακροπρόθεσμη κερδοφορία. Βάσει των πιο πάνω η λύση ενός hedgefund, που ακολουθεί πιο επιθετική τακτική αποκλείεται με την πιο ιδανική επιλογή να φαντάζει μια ασφαλιστική εταιρεία ή ένα πιο «αμυντικό» fund.

Δεν ανησυχούν για το 2017

Όπως εκτιμάται από το εσωτερικό του Συνεργατισμού, η εισαγωγή στο ΧΑΚ θα γίνει ομαλά, καθώς δεν αναμένεται να προκύψουν για φέτος κεφαλαιακές ανάγκες βάσει των stress tests. Αυτό το σενάριο θα ήταν πολύ δύσκολο για τον Συνεργατισμό καθώς έχει ήδη λάβει κρατική στήριξη και τα κεφάλαια που θα χρειαστούν θα αναζητούνταν από επενδυτές. Οι πηγές από τη ΣΚΤ καθησυχάζουν ότι βάσει του πλάνου και των ενεργειών που έκανε η Τράπεζα δεν αναμένεται να προκύψουν οι οποιεσδήποτε ανάγκες, τουλάχιστον για φέτος. Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένεται ότι θα τα έχουν σε περίπου ένα μήνα οι ιθύνοντες της Τράπεζας, ενώ η επίσημη ανακοίνωσή τους δεν αναμένεται πριν από το τέλος του φθινοπώρου.

Ετοιμάζεται το ενημερωτικό δελτίο

Αυτό το διάστημα ετοιμάζεται το ενημερωτικό δελτίο (προσπέκτους), το έντυπο με τις πληροφορίες προς τους εν δυνάμει μετόχους το οποίο μέχρι τον Δεκέμβριο θα κατατεθεί στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για έγκριση. H είσοδος στο ΧΑΚ γίνεται στη βάση ενός πλάνου το οποίο θα πρέπει να τηρηθεί κατά γράμμα. Συγκεκριμένα, αν προκύψουν ανάγκες βάσει των ελέγχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα αναζητηθούν κατά το 2017. Όμως για το 2018 έτος που θα σημάνει την ένταξη του Συνεργατισμού κατά πάσα πιθανότητα στην Κύρια Αγορά του ΧΑΚ, θα αναζητηθούν συγκεκριμένα κεφάλαια και είναι εκεί που ξεκινούν οι προκλήσεις.

Θα ψάξουν €500 εκ. το 2018

Βάσει του πλάνου μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, 2018 θα πρέπει να εισαχθούν στο χρηματιστήριο μέσω αύξησης κεφαλαίου μετοχές που αναλογούν στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου. Οι εκτιμήσεις στο εσωτερικό της Τράπεζας αναφέρουν ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2018 το συνολικό μετοχικό κεφάλαιο θα ανέρχεται στα 2 δις ευρώ και ως εκ τούτου θα αναζητηθούν περίπου 500 εκ. ευρώ. Μετά από αυτή τη διαδικασία θα ακολουθήσει νέα έκδοση μετοχών με την ίδια διαδικασία για το 25% του καταβληθέντος κεφαλαίου μετά από ένα εξάμηνο με την διαδικασία να ολοκληρώνεται πριν τις 30 Ιουνίου 2019, ενώ θα ακολουθήσει άλλη μια παρόμοια διαδικασία η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί πριν τις 30 Ιουνίου του 2020. Με αυτά τα βήματα κάθε εξάμηνο θα παραιτούνται οι παλαιοί μετόχοι δηλαδή το κράτος και θα μπαίνουν οι νέοι.

75% ο επενδυτής, 25% το κοινό

Για κάθε νέα έκδοση μετοχών πάντοτε υπό το πλάνο του Υπουργείου Οικονομικών τα τρία τέταρτα του 25% θα καλύπτονται από έναν ή περισσότερους θεσμικούς επενδυτές και το υπόλοιπο ένα τέταρτο θα το καλύπτει το ευρύ κοινό το οποίο θα λαμβάνει μετοχές στη βάση του IPΟ (Ιnitial Public Offering). Επισημαίνεται ότι η τιμή αγοράς των μετοχών από το κοινό και τον περιορισμένο κύκλο προσώπων θα καθοριστεί μετά από αποτίμηση μετοχών. Αν όλα κυλήσουν ομαλά στη βάση του πλάνου δηλαδή ανά 25% συμμετέχει κατά τρία τέταρτα ο επενδυτής και κατά το ένα τέταρτο το ευρύ κοινό με την ολοκλήρωση της διαδικασίας, το 51% του Συνεργατισμού θα βρίσκεται στα χέρια του κράτους και του κοινού, ενώ το υπόλοιπο 49% θα το κατέχουν θεσμικοί επενδυτές. Επισημαίνεται ότι Κυπριακή Δημοκρατίο και Ταμείο Ανακεφαλαιοποίησης κατέχουν σήμερα το 99% της ΣΚΤ. Η ένταξη αποκρατικοποίηση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος αποτελεί όρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα