Επενδύσεις 13,1 δισ. για τις μεταφορές προτείνει η Κομισιόν

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα να διατεθούν 13,1 δισ. ευρώ από κονδύλια της ΕΕ σε 276 έργα μεταφορών που επελέγησαν με τις πρώτες προσκλήσεις υποβολής προτάσεων στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη» (CEF).

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η επένδυση θα αποδεσμεύσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 28,8 δισ. ευρώ.

Η επένδυση «πέραν των μεταφορών, θα είναι επωφελής και για την ευρωπαϊκή οικονομία στο σύνολό της, καθώς αναμένεται να διαμορφώσει ευνοϊκότερες συνθήκες για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης» αναφέρεται.

Προστίθεται

ότι τα επιλεγμένα έργα αφορούν κυρίως το κεντρικό διευρωπαϊκό δίκτυο μεταφορών και περιλαμβάνουν εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Βαλτικής, η βασική σήραγγα Brenner, ο δίαυλος Σηκουάνα-Escaut, η γέφυρα Caland και η μόνιμη ζεύξη Fehmarn, αλλά και μικρότερης κλίμακας πρωτοβουλίες.

Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2014, έχουν υποβληθεί πάνω από 700 προτάσεις, τριπλάσιες σε σχέση με τις δυνατότητες χρηματοδότησης.

Προστίθεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν σε θέση να επιλέξει τα έργα με την υψηλότερη ευρωπαϊκή προστιθέμενη αξία, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ισόρροπη κατανομή. Σχεδόν 4,8 δισ. ευρώ προορίζονται για τα κράτη μέλη που είναι επιλέξιμα για χρηματοδοτήσεις από το Ταμείο Συνοχής.

Αξιολογήθηκε επίσης η συμβολή σε άλλες δράσεις προτεραιότητας της Επιτροπής, όπως η Ενεργειακή Ένωση και η Ψηφιακή Ενιαία Αγορά.

Όπως δήλωσε η Επίτροπος Μεταφορών της ΕΕ Βιολέτα Μπουλτς τα έργα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών αναμένεται να δημιουργήσουν έως και 10 εκ. θέσεις εργασίας και να αυξήσουν το ευρωπαϊκό ΑΕΠ κατά 1,8% μέχρι το 2030.

Η χρηματοδοτική συνεισφορά της ΕΕ παρέχεται με τη μορφή συγχρηματοδότησης ύψους 20%-85% του εκάστοτε έργου, ανάλογα με το είδος του.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα