Φθηνότερα από σήμερα χιλιάδες φάρμακα στην Κύπρο

Μειωμένες κατά 8,5% είναι από σήμερα οι τιμές των φαρμάκων με βάση το νέο διάταγμα του υπουργείου υγείας.

Η συνολική μέση μείωση των τιμών των φαρμάκων που έγινε τους τελευταίους έξι μήνες ανέρχεται συνολικά σε 23%. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Φίλιππο Πατσαλή, η μείωση είναι προσωρινή. Θα διαρκέσει περίπου 18 μήνες και θα επανεξεταστεί με την εφαρμογή του ΓΕΣΥ το 2017.

Την ίδια ώρα, προβλήματα στην απρόσκοπτη διάθεση φαρμάκων στην κυπριακή αγορά και ειδικότερα νέων θεραπειών, εκτιμά ότι θα δημιουργηθούν η Κυπριακή Ένωση Φαρμακευτικών Εταιρειών Έρευνας και Ανάπτυξης.

«Με

συνολική μέση μείωση ύψους 23% τίθεται σε κίνδυνο η πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακα. Ο κίνδυνος μη εγγραφής νέων φαρμάκων είναι υπαρκτός ιδιαίτερα εάν αναλογιστεί κανείς την άρνηση του Υπουργείου για διαγραφή φαρμακευτικών προϊόντων από τον τιμοκατάλογο»

Ο νέος αναθεωρημένος τιμοκατάλογος, εστάλη το πρωί ηλεκτρονικά σε όλα τα φαρμακεία.

Σε μια άλλη εξέλιξη, το νομοσχέδιο που αφορά την αναδιοργάνωση και αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων έχει κατατεθεί και είναι στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου την ερχόμενη Τετάρτη. Με την έγκρισή του, θα οδηγηθεί στη Βουλή την Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, τρία εκατομμύρια ευρώ, επιπρόσθετα του προϋπολογισμού, θα δοθούν από το Υπουργείο Υγείας, για την εξασφάλιση νέων και καινοτόμων φαρμάκων για την Ηπατίτιδα Γ, την Αμυλοείδωση, την κατά πλάκλας Σκλήρυνση καθώς επίσης και για τη χορηγία του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όλα τα κορίτσια ηλικίας 12 ετών.

Keywords
Τυχαία Θέματα