Στήριξη στον ελληνικό λαό από Κύπρο, ανησυχία ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Η κυπριακή κυβέρνηση και τα κόμματα εκφράζουν την θέση τους για την κατάσταση στην Ελλάδα, την ώρα που ΚΕΒΕ και ΟΕΒ ανησυχούν ότι ο τομέας του εμπορίου στην Κύπρο ενδέχεται να επηρεαστεί.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα,

προς τους 18 ηγέτες της ευρωζώνης, με αίτημα την σύντομη παράταση του ελληνικού προγράμματος για να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής του δημοψηφίσματος και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, τη Δευτέρα, 6 Ιουλίου.

Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην απαντητική του επιστολή εκφράζει τη στήριξη της Λευκωσίας στο ελληνικό αίτημα για επέκταση του προγράμματος κατά ένα μήνα.

Οπουδήποτε και σε οτιδήποτε μπορούμε κατά το μέγεθος και τη δυνατότητα μας να συμβάλουμε στην παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη, αλλά και στη διαμόρφωση ενός προγράμματος που θα βοηθά, θα το πράξουμε είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε την Ελλάδα ισχυρή για όλους τους κατανοητούς λόγους, αλλά και γιατί απαιτείται ένα πρόγραμμα που να δώσει την ευκαιρία ανάκαμψης της οικονομίας, αλλά και ανακούφισης ιδιαίτερα των Ελλήνων πολιτών.

Μάλιστα παρέπεμψε στις παρεμβάσεις τόσο του ιδίου όσο και του Υπουργείου Οικονομικών, όπως είπε, σε θέματα που είναι ουσιώδους σημασίας για τη βιωσιμότητα του χρέους

Στο μεταξύ, στο διάγγελμα του ο Γιουνκερ έφερε την Κύπρο ως χώρα που οι κυβερνήσεις τους πήραν δύσκολες αποφάσεις και άρχισαν να αποδίδουν, υποδεικνύοντας ότι αυτό πρέπει να γίνεται, δηλαδή προτεραιότητα να είναι η χώρα και όχι το κόμμα.

Αντιδράσεις κομμάτων μετά την επιβολή των τραπεζικών περιορισμών στην Ελλάδα

Ο ΔΗΣΥ δια του Αβερωφ Νεοφυτου εξέφρασε την ελπίδα να μην ζήσουμε, κατά την έκφραση του, την Ελλάδα μας σε εθνικές και οικονομικές περιπέτειες με τη δραχμή.

Δυστυχώς αναφέρει το ΑΚΕΛ, παρά τις λεκτικές διαβεβαιώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για στήριξη στην Ελλάδα, στην πράξη, η Κύπρος, δια των ενεργειών του Υπουργού Οικονομικών συντάχθηκε πλήρως με τους νεοαποικιστές της Ευρώπης.

Να γίνει από όλους σεβαστή, στην Ελλάδα και διεθνώς η απόφαση που θα λάβουν οι Έλληνες πολίτες σε μια εβδομάδα δηλώνει το ΔΗΚΟ. Καλούμε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και θεσμούς να σεβαστούν απόλυτα την οποιοδήποτε ετυμηγορία του ελληνικού λαού, αναφέρει η ΕΔΕΚ.

Όποιες και αν είναι οι απόψεις και οι εκτιμήσεις του καθενός θα πρέπει να κλείσουν οριστικά με την απόφαση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα, διαμηνύει η Συμμαχία Πολιτών.

Οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν θα επηρεαστεί η Κύπρος, δεν μας καθησυχάζουν, αναφέρουν οι Οικολόγοι.

Αυτές τις κρίσιμες στιγμές επιβάλλεται να στηρίξουμε την Ελλάδα με τον οποιοδήποτε τρόπο προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν. δηλώνει το ΕΥΡΩΚΟ.

Ανησυχία από ΚΕΒΕ και ΟΕΒ

Το ΚΕΒΕ και η ΟΕΒ εκτιμούν ότι η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να δημιουργήσει προσωρινά προβλήματα στην Κύπρο και συγκεκριμένα στις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου. Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ στο ΚΥΠΕ οι τραπεζικές αργίες και περιορισμοί θα δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα σε προσωρινή βάση, ενώ, όπως είπε, αν υπάρξει μετάβαση σε κάποιο άλλο νόμισμα τότε θα υπάρξει μια προσωρινή διακοπή του εμπορίου.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ ο οποίος εξήγησε ότι διεξάγεται αρκετό τριγωνικό εμπόριο μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας και σίγουρα θα επηρεαστεί από την επιβολή τραπεζικών αργιών. Το ζητούμενο είπε, είναι αυτή η αβεβαιότητα να είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας, αλλά σίγουρα, πρόσθεσε, θα υπάρξει κάποια διακοπή στο εμπόριο.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις στην Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα