Έπαρχος Πάφου: Υπάρχει παρανομία στην παραλία Κισσόνεργας

Την Επαρχιακή Διοίκηση σε διάλογο καλεί η Κοινοτική αρχή Κισσόνεργας, ούτως ώστε να ξεκαθαρίσει ποιες είναι οι παρανομίες που έχουν γίνει και να βρεθεί μια αποδεκτή νόμιμη λύση για την άρση των παρανομιών στην παραλία της Κοινότητας.

Με αφορμή την κατάθεση αγωγής εναντίον του Κ.Σ. Κισσόνεργας και όλων των αιρετών μελών του, σε προσωπικό επίπεδο, για τις ‘παρανομίες’ στην παραλία Κισσόνεργας, ο πρόεδρος του Κοινοτικού συμβουλίου Κισσόνεργας Γιώργος Στυλιανού

αναφέρει πως το Κ.Σ. Κισσόνεργας κατέχει άδειες και εγκρίσεις για την παραλία λουομένων και συγκεκριμένα – όπως είπε- κατέχει έγκριση ακτομηχανικής μελέτης για την παραλία από την Επαρχιακή Διοίκηση, όλα τα εμπλεκόμενα τμήματα και Υπουργό Συγκ. &Έργων, στην οποία καταδεικνύεται η υποχρεωτική εγκατάσταση τουαλετών, ντους, αποδυτηρίων κλπ επί της παραλίας.

Επιπρόσθετα κατέχει διάταγμα κήρυξης της παραλίας λουομένων, υπογραμμένο από τον Υπουργό Συγκοινωνιών &Έργων, εγκριμένο σχέδιο χρήσης παραλίας λουομένων από την κεντρική επιτροπή παραλιών, εγκριμένα πρακτικά συνεδριάσεων από την Ε.Δ., που αφορούν την νομιμότητα των διαδικασιών που έχουν ακολουθηθεί σε ότι αφορά την παραλία. (Χωρίς να έχει εντοπιστεί οιοδήποτε πρόβλημα) καθώς και έγκριση και υπογραφή από την Επαρχιακή Διοίκηση, για παραχώρηση Ηλεκτρικού Ρεύματος στον χώρο της παραλίας και εργοδότηση ναυαγοσώστη για την παραλία από την Επαρχιακή Διοίκηση.

Ο κ. Στυλιανού είπε πως στο εγκεκριμένο σχέδιο χρήσης της παραλίας προβλέπονται μεταξύ άλλων, αποχωρητήρια , ντους και αποδυτήρια, πύργος ναυαγοσώστη και αποθήκη ομπρελών, καθώς ομπρέλες και κρεβατάκια.

“Για να είμαστε τελείως νόμιμοι, το Κ.Σ. Κισσόνεργας έχει κατασκευάσει τα πιο πάνω με λυόμενες κατασκευές (χωρίς οποιαδήποτε οικοδομή) για να μπορούν να αφαιρούνται εύκολα και γρήγορα” συνέχισε ο κ. Στυλιανού.

Μετά από προσφορές δώσαμε την διαχείριση της παραλίας (ομπρέλες, κρεββατάκια κλπ) σε επιχειρηματία έναντι ετήσιου δικαιώματος ύψους €41,000, είπε ο κ. Στυλιανού, προσθέτοντας πως στη συμφωνία διαχείρισης της παραλίας συμπεριλαμβανόταν και άδεια πλανοδιοπώλησης με κινητή ρυμουλκούμενη καντίνα ιδιοκτησία του συμβουλίου, την οποία σημείωσε η Κοινοτική αρχή διακόσμησε και επένδυσε με ξύλο για να συνάδει με το περιβάλλον, και την οποία ο επιχειρηματίας έχει υποχρέωση να παραδώσει στο συμβούλιο με την λήξη της σύμβασης μας.

Σε καμία περίπτωση συνέχισε, το Κοινοτικό συμβούλιο Κισσόνεργας, δεν έδωσε άδεια για μπαράκι, τραπέζια και καρέκλες τα οποία έχει τοποθετήσει ο επιχειρηματίας με δική του ευθύνη και χωρίς την συγκατάθεση του κοινοτικού συμβουλίου ούτε συναίνεσε ή κάλυψε τον επιχειρηματία, όπως κατηγορείται , αφού η Επαρχιακή Διοίκηση ειδοποιήθηκε και χειριζόταν την υπόθεση σε απευθείας επαφή που είχε με τον επιχειρηματία.

Τι λέει η Επαρχιακή διοίκηση

Από ό,τι πληροφορούμε το Κοινοτικό συμβούλιο της Κισσόνεργας ζητούσε μίσθωση του κρατικού τεμαχίου γης που εμπίπτει στην ζώνη προστασίας της παραλίας από το 2008, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Έπαρχος Πάφου Μαίρη Λάμπρου προσθέτοντας πως η τροποποιημένη αίτηση και επίσημα το 2010 έχει καταχωρηθεί ενώ ακόμη εκκρεμεί η αίτηση ΑΔΧ στο κτηματολόγιο.

Η κ. Λάμπρου ανέφερε πως σύμφωνα με την διαδικασία ακολούθως η αίτηση θα πρέπει να πάει στην υπουργική επιτροπή για έγκριση και στην συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο.

Επεσήμανε επίσης πως για οποιαδήποτε χρήση θα έπρεπε να ανέμενε το κοινοτικό συμβούλιο την έγκριση.

Η Έπαρχος Πάφου σημείωσε πως το 2014 καθορίστηκε ως περιοχή λουομένων αλλά για σκοπούς ναυαγοσώστη και όχι να δίδει δικαίωμα στην Τοπική αρχή να τοποθετήσει εκεί τραπέζια και καρέκλες.

Πρόσθεσε επίσης πως το Κοινοτικό συμβούλιο προχώρησε με πρωτοβουλία δική του και τοποθέτησε καντίνα, ζήτησε προσφορές και υπάρχει ο ιδιώτης ενοικιαστής ο οποίος σήμερα το χρησιμοποιεί ως καφεστιατόριο και μπαράκι.

Η κ. Λάμπρου είπε πως τα δικαστικά μέτρα που λήφθηκαν ήταν απόφαση του τέως Επάρχου Πάφου προσθέτοντας ωστόσο πως αυστηρά ομιλούντες υπάρχει παρανομία εκ μέρους του κοινοτικού συμβουλίου.

Επεσήμανε ωστόσο πως η Επαρχιακή διοίκηση είναι ανοικτή σε διάλογο , σημειώνοντας βέβαια πως τα δικαστικά μέτρα δεν μπορούν να ανασταλούν αφού καταχωρήθηκαν, αλλά μια αναβολή – όπως είπε- μπορεί να γίνει αποδεκτή για να τεθεί προς συζήτηση το θέμα με στόχο την συμμόρφωση και με σχετική ενημέρωση και στον Υπουργό Εσωτερικών Σωκράτη Χάσικο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα