Επανεκκίνηση ΑΤΑ με σφραγίδα της Ζέτας Αιμιλιανίδου

Καρπούς απέδωσε ο διάλογος που ξεκίνησε απ' τις αρχές της τρέχουσας χρονιάς ανάμεσα στο Υπουργείο Εργασίας και τους κοινωνικούς εταίρους.

Η Ζέτα Αιμιλιανίδου, παρέδωσε χθες πρόταση για επανεκκίνηση του θεσμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής.

Η Α.Τ.Α θα καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο του προηγούμενου έτους υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας.

Στη συμφωνία προτείνεται να υπάρχει μεταβατική περίοδος τριών ετών, με στόχο να συμφωνηθεί νέα ρύθμιση για την Α.Τ.Α.
Όσον

αφορά τον τρόπο καταβολής της Α.Τ.Α στην πρόταση καταγράφονται τα εξής σημεία:

- Θα καταβάλλεται μία φορά ανά έτος σε ποσοστό 50% της ετήσιας αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Θα υπολογίζεται την 1η του μηνός εκάστου έτους.
- Κατά την 31/12/2017 η ΑΤΑ που θα δοθεί στους εργαζόμενους από κάθε κλάδο ή επιχείρηση κατά τα προηγούμενα χρόνια ενσωματώνεται στους μισθούς. Από την 1/1/2018 και εντεύθεν θα θα υπολογίζεται επί του νέου μισθού που θα προκύψει από την ενσωμάτωση της Α.Τ.Α στους μισθούς.
- Αν δεν υπάρχει θετικό πρόσημο ανάπτυξης της οικονομίας το 2ο και 3ο τρίμηνο αναφορικά με οποιοδήποτε έτος για το οποίο εφαρμόζεται η παρούσα συμφωνία, η Α.Τ.Α παγοποιείται και επανεκκινεί από το σημείο της παγοποίησης εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις καταβολής.
- Κατά την περίοδο ισχύος της συμφωνίας, αν η μεταβολή του δείκτη τιμών καταναλωτή έχει αρνητικό πρόσημο, δεν επέρχεται μείωση μισθών λόγω Α.Τ.Α και εφαρμόζεται μόνο στις περιπτώσεις αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή.

Συντεχνίες και εργοδοτικές οργανώσεις αφού εξετάσουν την πρόταση, καλούνται να απαντήσουν μέχρι τις 27 Ιουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα