"Αν η καλή μας διάθεση έβρισκε ανταπόκριση θα υπήρχε λύση"

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης δήλωσε σήμερα ότι «αν η δική μας καλή διάθεση έβρισκε την ανάλογη ανταπόκριση από την τουρκική πλευρά, θα μπορούσαμε ίσως να είμαστε πιο αισιόδοξοι για την επίτευξη μιας δίκαιης λύσης».

«Αντί τούτου, οι προτεραιότητες της Τουρκίας είναι η αναβάθμιση του ψευδοκράτους και φυσικά η υλοποίηση των γεωστρατηγικών της στόχων επί της Κύπρου αλλά και στην ευρύτερη περιοχή» είπε ο Πρόεδρος της Βουλής

σε επιμνημόσυνο λόγο στο εθνικό μνημόσυνο των πεσόντων, κατά την τουρκική εισβολή, οπλιτών του 398 Τ.Π.

Σύμφωνα με ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, ο κ. Συλλούρης, είπε ότι «οι ενέργειες και η στάση της Τουρκίας αποσκοπούν στο να κερδίσει πολιτικά κεκτημένα με ή χωρίς τη λύση του Κυπριακού καθώς και στην αποαναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε ότι «η Τουρκία, όχι μόνο δεν δείχνει τη διάθεση να συμβάλει στην προσπάθεια λύσης του προβλήματος που η ίδια δημιούργησε, αλλά το επιδεινώνει με προκλητικές ενέργειες επεκτατικού χαρακτήρα, όπως παραβιάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ και μη συμμόρφωση στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Όπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, «καθήκον μας σήμερα απέναντι στην ιστορία και τον πολιτισμό μας είναι να μην ολιγωρήσουμε και να μη φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων».

«Είναι η ώρα να αποδείξουμε για ακόμη μια φορά, ότι αν ενωθούμε όλοι μαζί με ένα κοινό όραμα μπορούμε να αναβαθμίσουμε την ανταγωνιστική θέση της χώρας μας», είπε ο κ. Συλλούρης, για να προσθέσει ότι «σήμερα για εμάς η ενότητα δεν είναι επιλογή και προαίρεση, είναι υποχρέωση και αδήριτη ανάγκη».

«Επομένως, σκοπός μας ως πολιτεία, την παρούσα χρονική στιγμή, θα πρέπει να είναι η συλλογική και κοινή προσπάθεια για ενίσχυση και αναβάθμιση του κράτους μας, των θεσμών και των κρατικών μηχανισμών μας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Αναφερόμενος σε ενδοκρατικά δεδομένα είπε ότι «οφείλουμε να μειώσουμε όσο το δυνατόν την κακονομία, τη διαπλοκή και τη διαφθορά και να δημιουργήσουμε συνθήκες ισονομίας και δικαιοσύνης», επειδή ακριβώς, «η υλοποίηση των στόχων αυτών θα ενισχύσει ταυτόχρονα τη διπλωματική ισχύ της Κύπρου στο πλαίσιο των επίπονων και συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων».

Όπως είπε ο Δημήτρης Συλλούρης, «η δημιουργία ενός γερού, σύγχρονου, εύρυθμου, αμερόληπτου, εύρωστου οικονομικά και ευέλικτου κράτους με όλους τους τρόπους είναι και διασφάλιση για μια καλή λύση και για το μέλλον των παιδιών μας».

Ανέφερε ότι οι νέοι της Κύπρου, «θα πρέπει να μπορούν να νιώθουν περήφανοι για τον τόπο τους και το κράτος οφείλει να παραδώσει ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές ένα ισχυρό, δημοκρατικό, ευρωπαϊκό κράτος, βασισμένο στις αξίες που μας κληροδότησε το ιστορικό μας παρελθόν».

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Βουλής, είπε ότι "αποτελεί ελάχιστη οφειλή και χρέος απέναντι στους πεσόντες ήρωές μας και πρωτίστως μέγιστη ευθύνη απέναντι στις γενιές που έρχονται, να μην συμβιβαστούμε ποτέ με τα τετελεσμένα της εισβολής και της κατοχής και να συνεχίσουμε αταλάντευτα τον αγώνα μέχρι την δικαίωση και απελευθέρωση της Κύπρου".

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα