Επ. Εθελοντισμού: Καταργούνται λέσχες, αλλαγές σε σωματεία

Την υποχρέωση όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων να υποβάλλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς διαφορετικά θα χάνουν τη νομική τους οντότητα, περιλαμβάνει νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη, το τροποποιητικό νομοσχέδιο περί σωματείων, ιδρυμάτων και λεσχών εκσυγχρονίζει αρκετά τον τρόπο λειτουργίας, τον έλεγχο και τη διαφάνεια των οργανώσεων αυτών, οι οποίες αριθμούν 5,000.

Τα κύρια

χαρακτηριστικά του νομοσχεδίου περιλαμβάνουν και κατάργηση των λεσχών, οι οποίες ανέρχονται σε 800.Ο κ. Γιαννάκη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι οι λέσχες όπως είναι ο υφιστάμενος νόμος είναι υποστατικά ψυχαγωγίας που καμία σχέση δεν έχουν με τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Εξήγησε ότι θα τους δοθεί μια μεταβατική περίοδος ούτως ώστε όσοι θέλουν να μπορούν να γίνουν σωματεία αλλιώς θα καταργηθούν.Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο του νομοσχεδίου είναι ότι το αρμόδιο Υπουργείο θα πρέπει εντός 90 ημερών να δίδει απάντηση έγκρισης ή απόρριψης ή να ζητά περισσότερα στοιχεία για όσους θέλουν να εγγράψουν νομικές οντότητες, ιδρύματα ή σωματεία καθώς υπήρχε μεγάλη καθυστέρηση."Αυτό γίνεται για να βοηθήσουμε τη δημιουργία οργανώσεων σε ένα σύντομο χρονικό πλαίσιο", είπε.Η κύρια όμως πρόνοια του νομοσχεδίου είναι ότι αναγκάζει όλες τις ΜΚΟ που έχουν αποκτήσει νομική οντότητα βάσει του νόμου να υποβάλλουν ελεγμένους οικονομικούς λογαριασμούς και εάν για δύο συνεχή έτη δεν τα υποβάλουν τότε θα χάνουν τη νομική τους οντότητα."Αυτό θα διασφαλίσει την αξιοπιστία των οργανώσεων, θα δώσει διαφάνεια στα μάτια και του πολίτη για να μπορέσουν αυτές οι οργανώσεις να επιτελέσουν το σημαντικό ρόλο που επιτελούν", είπε.Σημειώνεται ότι το αρχείο που υπάρχει σήμερα στο έφορο σωματείων, ιδρυμάτων και λεσχών είναι από το 1974.Υπάρχουν 5.000 οργανώσεις που έχουν αποκτήσει νομική οντότητα από το 1974. Το νομοσχέδιο θα ξεκαθαρίσει τον πραγματικό αριθμό των οργανώσεων αυτών που λειτουργούν σωστά, κατέληξε.ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα