Έντονοι διαξιφισμοί για την ΔΔΟ (βίντεο)

«Η ΔΔΟ δεν είναι κάτι συγκεκριμένο που πρέπει να το θεωρούμε ως θέσφατο. Είναι, όπως έχει λεχθεί, ένας οδυνηρός συμβιβασμός. Ναι, να συμβιβαστούμε οδυνηρά, αλλά σε ένα πολιτειακό μοντέλο το οποίο μπορεί να είναι και ομοσπονδιακό, αλλά θα διασφαλίζει ένα πράγμα: την άρση της κατοχής και τη δημιουργία μιας πολιτειακής οργάνωσης που θα βοηθά τους Ε/κ τους Τ/κ και τους υπόλοιπους να συνυπάρχουν και να συνδημιουργούν υπό καθεστώς ισοπολιτείας και ισονομίας. Μπορεί να το εξασφαλίσει αυτό

η Διζωνική που μιλούμε σήμερα; Σαφέστατα όχι», είπε ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γεωργάλλας.

Μιλώντας στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο, ο κ. Γιωργάλλας είπε πως, μακάρι να μπορούσαμε να προτάξουμε το ενιαίο κράτος.

Η Αλληλεγγύη, διευκρίνισε, είναι υπέρ του ενοποιημένου κράτους. «Τελικά, αυτό που θα κρίνει τη βιωσιμότητα του τόπου και του Ελληνισμού, είναι το περιεχόμενο της λύσης».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού είπε πως σήμερα, σε μια συνέντευξη 15 λεπτών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αρνήθηκε επίμονα να δεσμευτεί σε μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας.

«Εδώ και δεκαετίες υπάρχουν τρεις σχολές σκέψης στο Κυπριακό. Το ΑΚΕΛ εκπροσωπεί εκείνη τη σχολή που πιστεύει ότι πρέπει να διεκδικήσουμε τα δίκαιά μας στη βάση ομόφωνων θέσεων και αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου, του Διεθνούς Δικαίου και των αρχών της Ε.Ε. Αυτή, όμως, η αρχή, έχει ως θεμέλιο την ΔΔΟ», είπε.

Αυτήν τη συλλογιστική, συνέχισε, ακολούθησαν και οι επτά Πρόεδροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεσμεύτηκαν έναντι της διεθνούς κοινότητας και των Τουρκοκυπρίων. «Είναι αλήθεια ότι το περιεχόμενο θα καθιερώσει τη μορφή της λύσης. Αν εμείς βγούμε από το άρμα της απόρριψης της ομοσπονδίας, θα μας μείνει η διχοτόμηση», είπε, προσθέτοντας «Με τη στάση του ο κ. Παπαδόπουλος, αν εκλεγεί, θα είναι ο πρώτος Πρόεδρος που θα καταγγείλει την πολιτική προσπάθεια όλων των προηγούμενων προέδρων».

Με τη σειρά του, ο Ανδρέας Κυπριανού του ΔΗΣΥ είπε «Είναι ξεκάθαρο ότι ο Νικόλας Παπαδόπουλος αποκηρύττει τον στόχο της λύσης ή τη μορφή της λύσης ΔΔΟ, που υπήρξε οδυνηρός συμβιβασμός. Είναι δικαίωμά του να έχει άποψη, αλλά στην πολιτική δεν είναι το τι θέλω και ο ευσεβοποθισμός που κυριαρχεί, αλλά το πώς μπορείς, χωρίς κινδύνους για τον λαό σου, να οδηγήσεις με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες στην επανένωση και απελευθέρωση του τόπου».

Keywords
Τυχαία Θέματα