Αλ Σίσι: Ώρα να εισπράξουμε τους καρπούς των σχέσεών μας

«Ήρθε η ώρα οι λαοί μας να εισπράξουν τους καρπούς των σχέσεων μας, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες μέσα από επενδύσεις», δήλωσε κατά τη διάρκεια της κοινής διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπτέλ Φαταχ Αλ Σίσι, εκφράζοντας τη βαθιά εκτίμησή του προς τον «φίλο», όπως τον αποκάλεσε, Πρόεδρο Αναστασιάδη. Ο κ. Αλ Σίσι υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των πολιτιστικών δεσμών και της σύγκλησης

του επιχειρηματικού φόρουμ μεταξύ των δυο χωρών.

Αναφερόμενος στον τομέα της ενέργειας, είπε πως θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για περαιτέρω συνεργασία. Επιθυμία, όπως είπε, είναι να συμβάλουμε στην επιθυμία της Ε.Ε για διαφοροποίηση των πηγών ενέργειάς της.

«Η Αίγυπτος στηρίζει το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλευτεί τους φυσικού της πόρους στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», είπε.

Για το Κυπριακό, σημείωσε ότι το Κάιρο στηρίζει τις προσπάθειες για ομοσπονδιακή επανένωση του νησιού, ενώ τόνισε τη σημασία της αμυντικής στρατιωτικής συνεργασίας των δυο χωρών.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως απαραίτητο στρατηγικό εταίρο της Ε.Ε., σημειώνοντας πως η Κύπρος θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τις σχέσεις Ε.Ε-Αιγύπτου.

Όπως εξήγησε, κατά τη συζήτηση επαναβεβαίωσαν τις πολυεπίπεδες σχέσεις, στον πολιτικό και ενεργειακό τομέα, αλλά και στα ζητήματα υγείας, περιβάλλοντος και τουρισμού.

Ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε για την απόφαση θέσπισης μηχανισμού ετήσιων συναντήσεων των δυο πλευρών για κοινές δράσεις στην περιοχή και τη συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της άμυνας και της ασφάλειας για την επίτευξη της περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας.

"Συμφωνήσαμε ότι η ανακάλυψη φυσικού αερίου προσφέρει ευκαιρίες για εμβάθυνση των σχέσεων", ανέφερε ο ΠτΔ, ενώ για τις αποφάσεις, όπως είπε, πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν οι συνθήκες αγοράς. «Η συνεργασία στην περιοχή της Αν. Μεσογείου βασίζεται στις Αρχές του Δικαίου της Θάλασσας», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε πως ενημέρωσε τον πρόεδρο Σίσι και για το Κυπριακό, και για τη μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας στο Crans Montana, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων.

Μετά το πέρας της διάσκεψης Τύπου, ο κ. Σίσι μεταβαίνει στη Βουλή, όπου θα μιλήσει ενώπιον της Ολομέλειας του Σώματος.

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Δρακόντεια μέτρα - Στο Προεδρικό ο Σίσι

Keywords
Τυχαία Θέματα