Εντολή για σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης σε Νταβούτογλου

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέθεσε σήμερα στον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου τον σχηματισμό προσωρινής κυβέρνησης η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε νέες εκλογές, ανακοίνωσε το γραφείο του Ερντογάν.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου έχει πέντε μέρες προθεσμία σύμφωνα με το Σύνταγμα για να ολοκληρώσει τις εργασίες του.

Η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν χρειάζεται ψήφο εμπιστοσύνης. Ήδη το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό

Κόμμα (CHP) και το Κόμμα Εθνικής Δράσης (ΜΗΡ) δήλωσαν ότι δεν θα συμμετάσχουν στη νέα κυβέρνηση και επομένως αναμένεται ο Αχμέτ Νταβούτογλου να σχηματίσει την υπηρεσιακή κυβέρνηση με στελέχη του ΑΚΡ, του HDP και ανεξάρτητους.

Έπειτα από τις εκλογές της 7ης Ιουνίου ο Τούρκος Πρόεδρος είχε δώσει εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον Αχμέτ Νταβούτογλου, ο οποίος μετά τις επαφές του με τα κόμματα της αντιπολίτευσης απέτυχε να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού. Ο Τούρκος Πρόεδρος δεν έδωσε ωστόσο εντολή για σχηματισμό κυβέρνησης στον αρχηγό του δεύτερου σε ισχύ κόμματος CHP Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, προκαλώντας τις αντιδράσεις του κόμματος της αντιπολίτευσης.

Αφού ολοκληρώθηκε η περίοδος των 45 ημερών για σχηματισμό κυβέρνηση, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε ο ίδιος εκλογές οι οποίες κατά πάσα πιθανότητα θα διεξαχθούν την 1η Νοεμβρίου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα