Ένταση στο στούντιο για τις διαρροές των εγγράφων (vid)

Ένταση προκλήθηκε στο στούντιο του ΣΙΓΜΑ και την εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», με τους βουλευτές των τριών μεγάλων κομμάτων να διασταυρώνουν τα ξίφη τους αναφορικά με το ζήτημα της «διαρροής» απόρρητων εγγράφων από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προς πολίτες της Κύπρου, την ώρα που έχει αρνηθεί να τα δώσει στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου, ενώ έγινε λόγος ακόμα και για «ποινικές ευθύνες» που απορρέουν από μια τέτοια πράξη, παρά την ασυλία που έχει ο Νίκος Αναστασιάδης.

Ο

βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντρέας Κυπριανού, ανέφερε ότι ήταν αναμενόμενο κάποιοι να αντιδράσουν.

«Ο Πρόεδρος ως έκρινε και ως δύναται αποφάσισε να επικοινωνήσει με συγκεκριμένους ανθρώπους για να τους ενημερώσει σοβαρά και υπεύθυνα για το τι έγινε στο Κραν Μοντανά. Και μάλιστα όταν γίνεται μια τεράστια πολιτική προσπάθεια διαστρέβλωσης για το τι πραγματικά συνέβη. Αντιλαμβάνομαι ότι η αλήθεια ενοχλεί κάποιους», είπε.

Στην παρατήρηση ότι ο ΠτΔ «έβαλε αυτογκόλ» στο συγκεκριμένο θέμα, ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς είναι άλλο να γίνεται μια επιστολή όπου καταγράφονται συγκεκριμένα γεγονότα και άλλο να δίδονται απόρρητα έγγραφα κατατεθειμένα στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων.

«Τα πυρά της αντιπολίτευσης είναι άσφαιρα. Κάποιους τους ενοχλεί η αλήθεια, γιατί θέλουν να χτίζουν προεκλογικό πάνω σε ψεύδη», τόνισε.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης απάντησε ότι ο ΠτΔ απέστειλε απόρρητα έγγραφα σε διάφορους αναρμόδιους παραλήπτες που δεν δόθηκαν στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου.

«Στα έγγραφα αυτά περιλαμβάνονται σημειώσεις του Αντρέα Μαυρογιάννη από το κρίσιμο εκείνο δείπνο. Είναι οι σημειώσεις τις οποίες ο ΠτΔ είπε ότι θα έδινε στη δημοσιότητα, αλλά μετά ανέκρουσε πρύμναν, κάτω από το βάρος της πιθανής αντίδρασης των Ηνωμένων Εθνών και του Γενικού Γραμματέα», είπε.

Όπως τόνισε, προκύπτουν και άλλα ερωτήματα, όπως το πώς είναι δυνατόν πώς ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος επέκρινε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου (Μαρίνο Σιζόπουλο) για την δημοσιοποίηση απόρρητων εγγράφων, θεωρώντας ότι οι πράξεις του ήταν ανεύθυνες και επιζήμιες, ο ίδιος να πράττει το ανάλογο.

Δεύτερον, διερωτήθηκε πώς γίνεται σήμερα να δικάζεται με τον ισχυρισμό ότι διέρρευσε απόρρητα έγγραφα ο τέως υπαρχηγός της Αστυνομίας και ο ίδιος ΠτΔ –όχι μόνο κατ’ ισχυρισμό, αλλά είναι δεδομένο- έχει παραδώσει απόρρητα έγγραφα σε αναρμόδια πρόσωπα.

«Είναι προφανές ότι για εμάς προκύπτουν ποινικές ευθύνες, παρά την ασυλία», καθώς, όπως είπε, πρόκειται για παραβίαση της νομοθεσίας.

Τα έγγραφα αυτά, πρόσθεσε, δεν αφορούν μόνο στο εσωτερικό της Κύπρου, με την δημοσιοποίησή τους ενδεχομένως να φέρει τη χώρα σε σύγκρουση με τα Ηνωμένα Έθνη.

Όσον αφορά στη στάση του ΔΗΚΟ, ο Γιώργος Σολωμού, ανέφερε πως ο πρόεδρος του κόμματός του και υποψήφιος πρόεδρος Νικόλας Παπαδόπουλος είχε ζητήσει τα έγγραφα, λέγοντας ότι «η συσκότιση πάνω από τις συζητήσεις και από συγκεκριμένα έγγραφα, αλλά και πάνω από το τι έγινε γενικά στο Κυπριακό από το 2014, επιβεβαιώνεται για άλλη μια φορά».

Όπως είπε, τα εν λόγω έγγραφα δεν τα έχουν λάβει όλοι, αλλά μια ομάδα ανθρώπων, ενώ η ευθύνη βαραίνει τον αποστολέα και όχι τον παραλήπτη.

«Δεν υπάρχει καμία εμπιστοσύνη διότι κρύβονται πράγματα, γι’ αυτό και δεν ενημερώνεται ο λαός», πρόσθεσε.

Στη συνέχεια επήλθε ένταση, καθώς η συζήτηση μετατοπίστηκε, με τον κ. Κυπριανού να ρωτά τον κ. Λουκαΐδη αν το ΑΚΕΛ αποδέχεται μια λύση με τουρκικά στρατεύματα και εγγυήσεις, με τον δεύτερο να απαντά ότι αυτός που αποφάσισε να στηρίξει μια λύση με εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων για μια μακρά περίοδο ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης, όταν κάλεσε το λαό να στηρίξει το Σχέδιο Ανάν.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε στον κ. Κυπριανού ότι η Αριστερά δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από τον ΔΗΣΥ, λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ είναι συνεπές στη στάση που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο επί διακυβέρνησης Χριστόφια, με τον βουλευτή του ΔΗΣΥ να διερωτάται πού έκανε λάθος ο Νίκος Αναστασιάδης.

«Αν ασκούμε κριτική είναι γιατί ο κ. Γκουτέρες κατέθεσε ένα πλαίσιο για κατάργηση των εγγυήσεων και των επεμβατικών δικαιωμάτων από την πρώτη ημέρα, αλλά ο ΠτΔ όχι μόνο δεν κατάφερε να αξιοποιήσει τη διεθνή στήριξη που είχαμε υπέρ των θέσεών μας σε αυτό το πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα όπου όχι μόνο δεν έχει καταφανεί η τουρκική αδιαλλαξία ως υπεύθυνη για τη μη λύση, αλλά επιμερίζονται οι ευθύνες. Πολύ φοβούμαστε για το τι έπεται», είπε ο κ. Λουκαΐδης.

Ο κ. Κυπριανού απάντησε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αποδέχτηκε το πλαίσιο Γκουτέρες, ενώ η Τουρκία δεν το αποδέχτηκε και το ΑΚΕΛ ρίχνει την ευθύνη της κατάρρευσης στον ΠτΔ.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης δεν μπορεί να κατηγορηθεί ούτε για ενδοτισμό, ούτε να χαρακτηριστεί ως φουστανελάς, γιατί λειτούργησε σοβαρά και υπεύθυνα σκεπτόμενος πάνω από όλα το καλό του κυπριακού ελληνισμού», είπε.

Από την πλευρά του ο κ. Σολωμού, ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ έχει «κρυστάλλινες θέσεις για το Κυπριακό κι έτσι μπορούμε να μιλούμε με σιγουριά, καθώς ήμασταν η μοναδική κομματική ομάδα, με την στήριξη της Αλληλεγγύης και της ΕΔΕΚ η οποία κατέθεσε πρόταση για την Ασφάλεια στο Εθνικό Συμβούλιο. Κάποιοι την χλεύαζαν και την κατέκριναν, αλλά εμείς τουλάχιστον καταθέσαμε προτάσεις», είπε.

«Ο Νίκος Αναστασιάδης θα αλλάξει τις θέσεις που έχει καταθέσει και θα προχωρήσει με μια νέα στρατηγική όταν έχει δεχτεί όλες αυτές τις υποχωρήσεις;», διερωτήθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα