Ενώπιον της Βουλής ψήφισμα καταδίκης ανόδου της ακροδεξιάς

Ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής θα τεθεί αύριο ψήφισμα το οποίο καταθέτει το ΑΚΕΛ σε σχέση με την άνοδο της ακροδεξιάς στα ευρωπαϊκά κράτη.

Τα κόμματα θα κληθούν να τοποθετηθούν και να ψηφίσουν σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα. Το περιεχόμενο του ψηφίσματος αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά τη σημερινή Σύσκεψη Αρχηγών στη Βουλή.

Ως

έχει τώρα, στο ψήφισμα εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την άνοδο της ακροδεξιάς, του νεοφασισμού και του ρατσισμού στην Ευρώπη. Καταδικάζει τέτοια ιδεολογήματα ως ηθικά, αξιακά και νομικά καταδικαστέα.

Καταδικάζει, επίσης, την ύπαρξη και δράση νεοφασιστικών και νεοναζιστικών κινημάτων στην Ευρώπη. Η γνώση της ιστορίας και των πρακτικών του ναζισμού-φασισμού, αποτελεί διαρκές καθήκον, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το ψήφισμα.

μνήμη, η έρευνα και η διδασκαλία της ιστορικής αλήθειας για τα εγκλήματα του φασισμού στην Κύπρο, θα πρέπει να αποτελούν καθήκον του κυπριακού εκπαιδευτικού συστήματος και της κυπριακής πολιτείας", αναφέρει το ψήφισμα.

Καλεί τις Αρχές να παρακολουθούν στενά τη δίκη της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και να διαφανεί αν προκύπτουν παρόμοια ποινικά αδικήματα και στην Κύπρο.

Ζητά αναπροσανατολισμό των κοινωνικοοικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη και τα κράτη μέλη, έτσι ώστε να σέβονται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών και να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις κοινωνικές ανισότητες, τη φτώχεια, την ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

Γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στη μετανάστευση, παρουσιάζοντάς την ως πλούτο και πλεονέκτημα για τις κοινωνίες αν ρυθμιστούν ορθά τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μεταναστών, και όχι πηγή δεινών, όπως την παρουσιάζει η ακροδεξιά, ξενοφοβική ρητορική.

Θεωρεί, μάλιστα, απαράδεκτη τη στάση κάποιων κρατών να μη συμμετέχουν στη φιλοξενία προσφύγων στο έδαφός τους. Η παροχή ασύλου σε όσους κινδυνεύει πραγματικά η ζωή τους, είναι ηθική και νομική υποχρέωση, επισημαίνει το ψήφισμα.

Στο ψήφισμα καταγράφεται και η αναγκαιότητα για εκπόνηση Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την καταπολέμηση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και της ρητορικής/εγκλημάτων μίσους.

Η στάση του ΔΗΣΥ

Πηγές εντός Δημοκρατικού Συναγερμού επεσήμαναν ότι το κόμμα δεν αποκλείεται να ετοιμάσει τροποποίηση ή ακόμα και νέο ψήφισμα, καθώς θεωρούν στον ΔΗΣΥ ότι δεν είναι πολιτικά ορθό να καταδικαστεί μόνο η ακροδεξιά και να μένει στο απυρόβλητο η άκρα αριστερά ή/και να μην καταδικάζονται τα ολοκληρωτικά καθεστώτα σε όλο τον κόσμο, όπως για παράδειγμα η Βόρεια Κορέα και η Βενεζουέλα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να επιλέγουν να είναι υπερευαίσθητοι με το ένα άκρο και να ξεχνούν το άλλο άκρο.

Προσθήκες της ΕΔΕΚ

Η ΕΔΕΚ, στις τροπολογίες της, σε μια προσπάθεια να διευρύνει το πεδίο καταπολέμησης του ρατσισμού, δίνει ιδιαίτερη έμφαση στις προσθήκες που αφορούν τον Χριστιανισμό αλλά και τον τουρκικό μιλιταρισμό και τις επεκτατικές ενέργειες στο νησί μας.

Κατέθεσε μάλιστα προσθήκη με την οποία ζητά προστεθεί η εξής αναφορά: «Επαναλαμβάνει την προσήλωση της στην Ελευθερία, στη Δημοκρατία, ,στο σεβασμό και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όλων των πολιτών της, στην άρση και τερματισμό της Τουρκικής επιδρομής, της κατοχής και της διαίρεσης της Κύπρου στη βάση της εθνοκάθαρσης που επιχειρεί η Τουρκία από το 1974»

Σε κάθε περίπτωση, το τι ακριβώς θα γίνει αύριο στη Βουλή και ποιες τροπολογίες τελικά θα κατατεθούν και θα στηριχθούν, αναμένεται να ξεκαθαρίσει μετά τη σύσκεψη Πολιτικών Αρχηγών, σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα