Χριστουγεν. επιδόματα & επίδομα μάνας - Όσα πρέπει να ξέρετε

Συνολικά εξήντα χιλιάδες νοικοκυριά θα επωφεληθούν από την παροχή επιδομάτων για τα Χριστούγεννα όπως ανακοίνωσε χθες το Υπουργικό κατά την πρωινή του συνεδρία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Λειτουργού του Υπουργείου Εργασίας Φάνου Κουρουφέξη, αυτοί που δικαιούνται το Χριστουγενιάτικό επίδομα, χωρίζονται σε διάφορες κατηγορίες.

Είναι οι δικαιούχοι

του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), οι λήπτες του δημοσίου βοηθήματος, που συνολικά είναι 30 χιλιάδες νοικοκυριά που θα λάβουν δώρο 384 ευρώ ανά πρόσωπο, με το ποσό να αυξάνεται κατά 192 για κάθε εξαρτώμενο άτομο άνω των 14 ετών και 115 ευρώ για εξαρτώμενο κάτω των 14 ετών. Η συνολική δαπάνη για αυτή την κατηγορία είναι 15 εκατομμύρια ευρώ.

Χαμηλοσυνταξιούχοι

Η άλλη κατηγορία που θα λάβει επίδομα, θα είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν λαμβάνουν το Ε.Ε.Ε. Αυτοί θα λάβουν το ισόποσο της μηνιαίας σύνταξης που λαμβάνουν, το οποίο είναι κλιμακωτό ανάλογα με το ύψος των εισοδημάτων. Στην κατηγορία αυτή συμπεριλαμβάνονται 30 χιλιάδες πρόσωπα.

Εγκλωβισμένοι

Δώρο Χριστουγέννων θα λάβουν και οι εγκλωβισμένοι και οι μαθητές στο σκλαβωμένο από τον Αττίλα Ριζοκάρπασο (35).

Επιπλέον, όσοι επωφελούνται από το Ταμείο Ανακούφισης Παθόντων, περίπου 1700 πρόσωπα. (Παθόντες ή εξαρτώμενοι πεσόντων ή εξαφανισθέντων κατά τον αγώνα του '55-'59, την τουρκική εισβολή και κατά την υπηρεσία στην πατρίδα).

Τιμητικό επίδομα μάνας

Όσον αφορά το Τιμητικό Επίδομα μάνας, ο κ. Κουρουφέξης είπε πως ολοκληρώθηκαν τα διαδικαστικά προαπαιτούμενα για σταδιακή επαναφορά του σχετικού επιδόματος που καταργήθηκε το 2012. «Αφορά όλες τις πολύτεκνες μητέρες που έχουν πέραν των 4 παιδιών. Το σχετικό επίδομα το λαμβάνουν όταν σταματά το επίδομα τέκνου για εξαρτώμενα».

Όσες πολύτεκνες μητέρες είναι δικαιούχοι του σχεδίου ενίσχυσης των χαμηλοσυνταξιούχων, δεν χρειάζεται να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για επίδομα.

Οι υπόλοιπες πολύτεκνες μητέρες πρέπει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση που υπάρχει σε ταχυδρομεία και ΚΕΠ (Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη), στην ιστοσελίδα του Υπουργείου. Χρειάζεται απλά να προσκομίσουν το iban (αριθμός τραπεζικού λογαριασμού).

Οι ημερομηνίες καταβολής επιδομάτων, 13ου μισθού του ΕΕΕ εντός Δεκεμβρίου, θα ανακοινωθούν σύντομα από το Υπουργείο Εργασίας.

Ευρωπαϊκή κάρτα αναπηρίας

Η Υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε χθες και την παροχή ευρωπαϊκής κάρτας αναπηρίας, η οποία θα επηρεάσει 20 χιλιάδες άτομα. Η έκδοσή της γίνεται με αίτηση στο Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες. Με αυτή την κάρτα παρέχονται σε όλα τα άτομα με αναπηρίες μια σειρά από ωφελήματα, π.χ. δωρεάν είσοδος σε Μουσεία, σε αγώνες και μειωμένα τέλη διακίνησης σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα