Ενεργοποιήθηκε το σχέδιο "ΝΕΑΡΧΟΣ" για τη διάσωση ναυαγών

Tο Εθνικό Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», ενεργοποίησε η Κυπριακή Δημοκρατία το βράδυ της Τρίτης, ώστε να ανταποκριθεί στην επείγουσα τηλεφωνική κλήση που έλαβε χθες γύρω στις 16:35 το απόγευμα, το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης Λάρνακας, για διάσωση μικρού σκάφους που βρισκόταν σε κίνδυνο και ήταν σε άγνωστη θαλάσσια περιοχή.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου 'Αμυνας αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις πληροφορίες το σκάφος είχε αναχωρήσει από την Τρίπολη του Λιβάνου την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015».

'Υστερα από τη λήψη πληροφοριών το ΚΣΕΔ «ενεργοποίησε άμεσα το Εθνικό

Ειδικό Σχέδιο Έρευνας Διάσωσης 'ΝΕΑΡΧΟΣ' αποστέλλοντας Ε/Π της ΜΑΕΠ το οποίο εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή που καθόρισε το Κέντρο Συντονισμού εντοπίζοντας μικρό σκάφος στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά του Κάβο Γκρέκο», αναφέρεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση «κατά την επιχείρηση διασώθηκαν συνολικά 26 άτομα, ανάμεσα στα οποία 13 παιδιά. Στην επιχείρηση, η οποία διεξήχθη κάτω από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, συμμετείχαν Ε/Π της ΜΑΕΠ της Αστυνομίας και της 460 ΜΕΔ της ΕΦ, σκάφη της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας καθώς και της Διοίκησης Ναυτικού της ΕΦ, εκτελώντας περισυλλογή τους και μεταφορά τους στα Γενικά Νοσοκομεία Αμμοχώστου και Λάρνακας για ιατρική φροντίδα».

Ακόμα «η γερμανική τορπιλάκατος ΗΥΑΝΕ, η οποία εκτελούσε περιπολία στην περιοχή στο πλαίσιο της επιχείρησης της UNIFIL, ανταποκρινόμενη στην κλήση του ΚΣΕΔ, εκτέλεσε έρευνα στην περιοχή, για τυχόν επιπλέον ανθρώπους στη θάλασσα χωρίς να εντοπίσει οποιουσδήποτε ναυαγούς».

Στη ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι «λήφθηκε πληροφορία για άλλο σκάφος σε κίνδυνο στην περιοχή νότια της Λεμεσού. Μετά από έρευνα πλωτών μέσων της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της Διοίκησης Ναυτικού αλλά και Ε/Π της 460 ΜΕΔ της Εθνικής Φρουράς, δεν εντοπίσθηκε οποιαδήποτε κατάσταση κινδύνου».

Η επιχείρηση, σημειώνεται, ολοκληρώθηκε δέκα λεπτά μετά τη μία σήμερα τα ξημερώματα, και το όλο θέμα χειρίζονται οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας, σύμφωνα με το Σχέδιο ‘’ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ’’.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα