8η αξιολόγηση με σαφείς προειδοποιήσεις για κόκκινα δάνεια

Με σαφείς προειδοποιήσεις για άμεσες ενέργειες ανάσχεσης του υψηλότατου ποσοστού των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που απειλούν την ίδια την πορεία της οικονομίας, άρχισε χθες και συνεχίζεται σήμερα η όγδοη αξιολόγηση από την τρόικα της εφαρμογής του κυπριακού προγράμματος οικονομικής προσαρμογής, το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου του 2016.

Η αποστολή των διεθνών δανειστών θα παραμείνει στην Κύπρο μέχρι τις 13 Νοεμβρίου.

Τα «κόκκινα» δάνεια

απειλούν ν’ ανατρέψουν το success story της Κύπρου επεσήμαναν οι εκπρόσωποι των διεθνών δανειστών, στο πλαίσιο του συνεδρίου του Economist.

Αξιωματούχος από έναν εκ των τριών θεσμών, που συνθέτουν την Τρόικα, προειδοποίησε ότι η δημιουργία μιας κακής τράπεζας με τη χρήση κρατικών κονδυλίων θα απαιτούσε ένα δεύτερο μνημόνιο.

ΑΚΕΛ, μικρά κόμματα και φορείς επιμένουν στην ανάγκη διαχείρισης του προβλήματος, μέσω φορέα ανάκτησης των ΜΕΔ, με στόχο την αποτροπή εκποιήσεων.

Καθαρή έξοδο από το μνημόνιο αρχές του 2016 προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ, Χάρης Γεωργιάδης, και ζητά από τα κόμματα ολοκλήρωση της εργαλειοθήκης των τραπεζών, για αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, έμφαση από τους πιστωτές της Κύπρου θα δοθεί σήμερα σε θέματα Κτηματολογίου και ιδιαίτερα στην καθυστέρηση που παρατηρείται στην έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας. Επίσης θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η νομοθεσία που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή για τους «εγκλωβισμένους» αγοραστές ακινήτων. Για αυτά τα θέματα, τα κλιμάκια της Τρόικας θα έχουν σειρά συναντήσεων τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα στο κτίριο της Γενικής Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων, Συντονισμού και Ανάπτυξης.

Επιπλέον, άλλο κλιμάκιο της Τρόικας θα συζητήσει το πρωί όλα τα θέματα που εμπίπτουν στον τομέα της ενέργειας, ενώ το απόγευμα θα συζητηθούν τα μακροοικονομικά.

Επίσης, στην Κεντρική Τράπεζα, όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τεχνοκράτες της Τρόικας θα έχουν το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία της Ελληνικής Τράπεζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα