Ενδιαφέρον για περαιτέρω συνεργασία με Κύπρο από Shriners

Αμερικανοί ορθοπεδικοί ιατροί από το διεθνούς φήμης νοσοκομείο Shriners του Springfield Μασαχουσέτης, με επικεφαλής τον Δρα David Drvaric εξέτασαν και φέτος παιδιά στην Κύπρο, ενώ σε δηλώσεις τους αναφέρθηκαν και στην επιθυμία τους να επεκταθεί η συνεργασία στην Κύπρο και σε θέματα ιατρικής παιδείας, αλλά και για βοήθεια σε παιδιά που αντιμετωπίζουν

άλλου είδους ιατρικά προβλήματα.

Η ομάδα των Αμερικανών Ορθοπεδικών Ιατρών επισκέπτεται την Κύπρο κάθε Οκτώβριο, στα πλαίσια της συνεργασίας που ανέπτυξε το Ίδρυμα Γεωργίου και Θέλμας Παρασκευαΐδη με το νοσοκομείο Shriners.

Όπως ανέφερε σε διάσκεψη Τύπου, ο Κώστας Παρασκευαϊδης, Εκτελεστικός Διευθυντής του Ιδρύματος, για 35 χρόνια τώρα οι γιατροί έρχονται στην Κύπρο και εξετάζουν παιδιά για μια ολόκληρη βδομάδα.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Dr. Drvaric που βρίσκεται στην Κύπρο για 23η φορά, αναφέρθηκε στην εξαίρετη σχέση του νοσοκομείου με το ίδρυμα και την Κύπρο, όπου για τόσα χρόνια έχουν την ευκαιρία να εξετάζουν παιδιά και περίπου 40-50 παραπέμπονται στο νοσοκομείο στις ΗΠΑ για εξειδικευμένη θεραπεία ή εγχείριση, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής τους. Φέτος εξετάστηκαν περίπου 350 παιδιά.

Μιλώντας εκ μέρους της διεύθυνσης του Νοσοκομείου, ο Λι Κερ είπε ότι από την αρχή του προγράμματος μέχρι σήμερα τα παιδιά αυτά έγιναν ενήλικες και είπε χαρακτηριστικά, “είμαστε ευγνώμονες που κάνουμε αυτό το έργο στην Κύπρο”.

Κάνουμε ό,τι είναι δυνατό ώστε να υπάρχει ιατρική φροντίδα για όλα τα παιδιά, είπε και αναφέρθηκε στη συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, το οποίο προσφέρει στην αντιπροσωπεία γιατρών του Shriners όλη την υποδομή του, περιλαμβανομένου ιατρικού εξοπλισμού, χώρο, νοσηλευτικό προσωπικό, μεταφραστές και τεχνικό εξοπλισμό, ώστε να μπορούν να εξετάσουν τα παιδιά κατά τη διάρκεια της βδομάδας. “Ετοιμάζουμε κατάλογο για το πώς μπορούμε να διευρύνουμε τη συνεργασία με το Νοσοκομείο Λευκωσίας”, είπε.

Επίσης, σε τριμηνιαία βάση, το Νοσοκομείο Shriners παρακολουθεί την εξέλιξη των παιδιών μέσω telemedicine στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας.

Τα παιδιά που μεταβαίνουν στις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πολύπλοκα ιατρικά θέματα και το Shriners κάνει το καλύτερο που μπορεί για να αλλάξει τη ζωή τους και τη ζωή της οικογένειάς τους. “Βλέπεις πόσο ευτυχισμένοι γίνονται και πόσο εκτιμούν αυτό που τους προσφέρεις. Είναι τιμή μας να έχουμε αυτή τη σχέση και προσδοκούμε να συνεχίσουμε στο μέλλον αυτή τη συνεργασία και να τη διευρύνουμε”, είπε.

Επίσης, είπε ο κ. Κερκ, εργαζόμαστε για να αναπτύξουμε μια συνεργασία με τις τρεις ιατρικές σχολές στην Κύπρο και φέτος συνεργάστηκαν με το St. George του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του οποίου φοιτητής της ιατρικής είχε την ευκαιρία να εργαστεί για έξι βδομάδες στο νοσοκομείο του Springfield.

Επιπλέον, είπε, γιατροί του αμερικάνικου νοσοκομείου συμμετείχαν σε διαλέξεις και άλλες εκδηλώσεις.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Shriners, Στιβ Μπέχε, είπε ότι είναι περήφανος για τη δουλειά που έχει επιτελέσει όλα αυτά τα χρόνια το Shriners στην Κύπρο, ανέφερε ότι το νοσοκομείο είναι το μεγαλύτερο σε φιλανθρωπία στον κόσμο με στόχο τη φροντίδα, παιδεία και έρευνα.

Έχουμε το κονδύλι και μπορούμε να προσφέρουμε φροντίδα σε όλα τα παιδιά, άσχετα αν μπορεί η οικογένειά τους ή όχι, εμείς μπορούμε, κάτι το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο της ιατρικής. Το κονδύλι φθάνει τα 800 εκ. δολάρια τον χρόνο με το 70% να προέρχεται από φιλανθρωπία. Το νοσοκομείο Shriners, εδρεύει στη Φλόριδα και διατηρεί 22 νοσοκομεία στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον Δρ. Κεν Γκουτέρα, έχουν ένα μεγάλο πρόγραμμα που εκτείνεται στη Βόρειο Αμερική. Στην Κύπρο, είπε, θέλουμε να επεκτείνουμε τις υπηρεσίες μας ώστε να μπορούμε να βοηθούμε παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω εγκαυμάτων, χειλεογναθουπερωιοσχιστία (left clip and palate) τραυματισμούς σπονδυλικής στήλης και άλλα.

Εξήγησε ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Κύπρο περιλαμβάνουν προβλήματα με οστά, αρθρώσεις, μυς, ιδιαίτερα κατά την ανάπτυξη, νευρολογικά, περιλαμβανομένων προβλήματα από εγκεφαλική παράλυση και άλλα. Αποφασίζουμε, ανέφερε, αν θα πρέπει να μεταβούν στις ΗΠΑ για εξειδικευμένη θεραπεία ή επέμβαση.

Τόνισε ότι η ιατρική φροντίδα στην Κύπρο είναι εξαίρετη και πολλές φορές οι ίδιοι δίνουν μια δεύτερη γνώμη.

Η ιατρική φροντίδα είναι δωρεάν στα παιδιά που επιλέγονται και αν η οικογένεια αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, είπε ο κ. Παρασκευαϊδης, τότε το ίδρυμα βοηθά με θέματα εισιτηρίων και διαμονής, αν και τις περισσότερες φορές, είπε, οι οικογένειες τα καλύπτουν, ενώ έχουν γίνει διευθετήσεις για πολύ λογικές τιμές για θέματα διαμονής.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα