Ενδιαφέρον Shell για αγορά Φ.Α από Κύπρο-Ισραήλ

Την αγορά φυσικού αερίου από το Ισραήλ αλλά και την Κύπρο φαίνεται πως εξετάζει σοβαρά η Shell με σκοπό να το διοχετεύσει στις αγορές μέσω του σταθμού υγροποίησης που ελέγχει στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg, πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της για το συγκεκριμένο

σχέδιο, το οποίο προβλέπει αγορά της παραγωγής του Λεβιάθαν και του Αφροδίτη, όπου η Shell διαθέτει μερίδιο 35%.

Υπενθυμίζεται ότι η Shell εξαγόρασε το 2014 την BG, η οποία ελέγχει το σταθμό στην Αίγυπτο, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εγκατάσταση να είναι στη διάθεση του μεγάλου διεθνούς ομίλου. Η BG είχε υπογράψει και προσύμφωνο για την αγορά αερίου από το Λεβιάθαν, αλλά στο παρελθόν δεν έγινε εφικτή η ενεργοποίησή του. Μαζί με το σταθμό, η Shell έλαβε "προίκα" και το 35% του Αφροδίτη.

Στον απόηχο της είδησης για τον σχεδιασμό της Shell, οι μετοχές εταιρειών όπως η Ratio Oil Exploration και Delek Drilling ανέβηκαν στο χρηματιστήριο του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά της, η Noble Energy σχολίασε ότι παραμένει σε επαφές για την προμήθεια στους σταθμούς LNG της Αιγύπτου και στην αιγυπτιακή αγορά.

Περιμένοντας τον Ονησίφορο

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει το αναζωπυρώνει ενδιαφέρον για την "αιγυπτιακή" λύση, έναντι άλλων εξαγωγικών λύσεων για τους παραγωγούς της Ανατολική Μεσόγειο. Πριν από λίγες μέρες μάλιστα υπήρχε δημοσίευμα του Economist που παρουσίαζε την Αίγυπτο ως την καλύτερη επιλογή για τις εξαγωγές του φυσικού αερίου του Ισραήλ.

Παρ ’όλα αυτά θα πρέπει κανείς να αναμένει τα αποτέλεσμα της γεώτρησης στο Οικόπεδο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ από τα ην TOTAL, καθώς τυχών ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων θα αναδιαμορφώσει την ενεργειακή αρχιτεκτονική στην περιοχή.

Μεγάλο ενεργειακό Deal

Σε μια άλλη σημαντική εξέλιξη, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός της ΤΟΤΑL, αποφάσισε να αγοράσει πετρέλαιο και φυσικό αέριο αξίας 7 45 δις δολαρίων από τον όμιλο ναυτιλιακών εταιριών AP Moller-Maersk. Όπως αναφέρουν διεθνείς αναλυτές, η κίνηση αυτή καταδεικνύει την επιστροφή στην ενεργό δράση των ενεργειακών εταιρειών ύστερα από μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Maersk θα λάβει περίπου 4,95 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές από την Total και η Total θα αναλάβει βραχυπρόθεσμο δάνειο 2,5 δις δολαρίων για να χρηματοδοτήσει το υπόλοιπο της συμφωνίας. Θα αναλάβει επίσης όλες τις υποχρεώσεις παροπλισμού, ύψους περίπου 2,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Δανέζικος Όμιλος θέλει ν’ απαλλαγεί από όλες τις ενεργειακές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των μονάδων γεώτρησης και πετρελαιοφόρων- και να επικεντρωθεί στην ομάδα μεταφορών και υλικοτεχνικής υποστήριξης.

Πάντως η Total υποσχέθηκε να «διατηρήσει την ισχυρή θέση της Maersk Oil στη Βόρεια Θάλασσα».

Πηγές: Energypress, Reuters, Bloomberg, Financial Times

Keywords
Τυχαία Θέματα