Πατριάρχης Αλεξάνδρειας: Ευχαριστώ την Κύπρο για τη στήριξη

Θερμές ευχαριστίες προς την κυπριακή Πολιτεία για τη στήριξη που προσφέρει η Κύπρος στο τεράστιο έργο που επιτελεί το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας εξέφρασε προς τον Επίτροπο Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β’.

Ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας έγινε σήμερα δεκτός από τον Επίτροπο Προεδρίας στο πλαίσιο της επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Σε

δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας Θεόδωρος Β’ σημείωσε ότι αισθάνεται μεγάλη την ευλογία του Θεού που συναντάται σήμερα με τον Επίτροπο Προεδρίας, καθώς, όπως εξήγησε, και ο ίδιος είναι απόδημος, αφού ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια από την Κρήτη και αφού πέρασε από την Οδησσό βρίσκεται σήμερα στην ήπειρο του μέλλοντος, την Αφρική.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος Β’ είπε ότι συναντά τους απόδημους Κυπρίους κάθε μέρα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες, μέσα στις ζούγκλες, έξω από την καλύβα του. «Όταν κάνω 200, 300 ακόμα και 500 χιλιόμετρα και μόλις χτυπήσω την πόρτα τους βλέπω το πρόσωπο τους δακρυσμένο, ‘δάσκαλε καλώς ήρθες, Μακαριότατε μας μείνε κοντά μας’» είπε περιγράφοντας τις σχέσεις των αποδήμων με το Πατριαρχείο και εξηγώντας ότι οι απόδημοι Κύπριοι τον βοηθούν στη μεγάλη ιεραποστολική προσπάθεια, στα σχολεία, στα νοσοκομεία. «Γιατί ο Κύπριος όπου και να βρέθηκε δεν ξεχνάει ποτέ την πατρίδα του, τη γλώσσα του, την Εκκλησία, τα σχολεία», συμπλήρωσε.

Εξέφρασε στο πλαίσιο αυτό βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Κύπρο αλλά και τη χαρά του που βρίσκεται στην Κύπρο και θα συμμετάσχει στο συνέδριο των αποδήμων για να ευχαριστήσει την κυπριακή Πολιτεία που στέκεται δίπλα στο Πατριαρχείο στο τεράστιο έργο που επιτελεί.

Ευχαρίστησε τέλος τον Επίτροπο Προεδρίας για τη βοήθεια που θα προσφέρει η κυπριακή Κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη δημιουργία οικήματος για όλους τους επαναπατρισθέντες από την Αφρική «για να έχουν», όπως είπε, «μια γωνιά αγάπης και ελπίδας».

Από την πλευρά του ο Φώτης Φωτίου εξέφρασε ιδιαίτερη χαρά για τη συνάντηση με τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και έκανε λόγο για μια πολύ παραγωγική συνάντηση. «Χαίρομαι πραγματικά γιατί οι αγώνες του Πατριάρχη αλλά και της Εκκλησίας στην περιοχή έχουν προσφέρει πάρα πολλά ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τους αποδήμους μας» είπε, εκθειάζοντας στο πλαίσιο αυτό το ρόλο της Εκκλησίας στο να κρατηθούν οι απόδημοι κοντά στη πατρίδα.

Ο Επίτροπος Προεδρίας ευχαρίστησε τον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας για όλα όσα κάνει για την Κύπρο και τη Διασπορά και τον διαβεβαίωσε ότι η κυπριακή Πολιτεία πάντα θα βρίσκεται δίπλα στο Πατριαρχείο για ό,τι χρειαστεί.

Σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο της συνάντησης, ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι συζήτησαν με τον Πατριάρχη θέματα και προβλήματα που αφορούν τους απόδημους που ζουν στην Αφρική και συμφώνησαν πως μέσα από ένα δομημένο διάλογο μεταξύ του Γραφείου του Επιτρόπου Προεδρίας και του Πατριαρχείου θα αναζητηθούν λύσεις σε αυτά τα προβλήματα. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι η Κύπρος πάντα θα στηρίζει το Πατριαρχείο.

Υπενθύμισε δε ότι πολλοί από τους επαναπατρισθέντες στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο προέρχονται από χώρες της Αφρικής. «Εδώ στην Κύπρο υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός επαναπατρισθέντων που έχουν εγκατασταθεί μόνιμα και έχουμε υποχρέωση ως κοινωνία και ως Πολιτεία να στηρίξουμε αυτούς τους ανθρώπους» είπε, προσθέτοντας ότι το Γραφείο του πέρα από αυτή την υποχρέωση θα ενισχύσει και διάφορα άλλα προγράμματα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης ο Επίτροπος Προεδρίας προσέφερε στον Πατριάρχη Αλεξάνδρειας αναμνηστικό δώρο.

Συνάντηση με τον ΠτΔ

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχθηκε σήμερα 21 Αυγούστου 2017, στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο Β’.

Μετά από τη συνάντηση, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους εξέφρασε ευγνωμοσύνη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας «ο οποίος πάντα ανοίγει την πόρτα του όποτε έρθω στην Κύπρο από την Αίγυπτο, για να με καλωσορίσει με τόση δύναμη».

Πρόσθεσε ότι ο λόγος της επίσκεψής του στην Κύπρο «είναι το Συνέδριο των Αποδήμων Κυπρίων και στον χώρο τον δικό μου, στην Αφρική, το 80 τοις εκατόν κατάγεται από την Κύπρο και είναι οι άνθρωποι που με βοηθούν για να κάνω περισσότερα νοσοκομεία, περισσότερα σχολεία». Σημείωσε επίσης ότι πολλοί αρχιερείς που υπηρετούν στο Πατριαρχείο κατάγονται από την Κύπρο.

Είπε ακόμη ότι αυτή την περίοδο πραγματοποιείται κατασκήνωση στην Κύπρο από παιδιά που προέρχονται από τον Λίβανο, τη Συρία και άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής.

Πρόσθεσε ότι το Πατριαρχείο βρίσκεται στην Αίγυπτο εδώ και δύο χιλιάδες χρόνια, επισημαίνοντας ότι οι αδελφικές σχέσεις Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου βρίσκονται στο ζενίθ τους και σημείωσε πως αυτές οι φιλικές σχέσεις των τριών χωρών βοηθούν και το ίδιο το Πατριαρχείο να ανοίξει νέους ορίζοντες.

Τέλος, ευχαρίστησε τον κυπριακό λαό που αποτελεί, όπως είπε, παρηγοριά και βοήθεια στο αποστολικό του έργο.

Πηγή ΚΥΠΕ

Φώτο Αρχείου

Keywords
Τυχαία Θέματα