Ένα βήμα πιο κοντά στη κατάργηση του roaming από σήμερα η ΕE

Ένα βήμα πιο κοντά στον τερματισμό των τελών περιαγωγής τον Ιούνιο 2017 βρίσκεται η ΕΕ, καθώς η Κομισιόν, προετοιμάζει το έδαφος με αναθεώρηση των αγορών περιαγωγής σε επίπεδο χονδρικής, εγκρίνοντας πρόταση για τον ορισμό ανώτατων τελών περιαγωγής σε επίπεδο χονδρικής (δηλαδή τις τιμές που οι φορείς εκμετάλλευσης χρεώνουν ο ένας τον άλλο για τη χρήση των δικτύων τους), ώστε να βεβαιωθεί ότι το τέλος των τελών περιαγωγής για τους καταναλωτές, που έχει προγραμματιστεί για τα μέσα Ιουνίου 2017, θα έχει ρεαλιστικές προοπτικές

να επιβεβαιωθεί.

Η ΕΕ συμφώνησε ότι από 15 Ιουνίου του 2017, οι Ευρωπαίοι θα πληρώνουν την ίδια τιμή για να χρησιμοποιούν τις κινητές συσκευές τους όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, όπως κάνουν στη χώρα τους. Για να συμβεί αυτή η τόσο σημαντική αλλαγή, η Κομισιόν δεσμεύτηκε να επανεξετάσει τις αγορές περιαγωγής χονδρικής, και σήμερα εκπληρώνει τα σχέδια που συμφωνήθηκαν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Ο Αντιπρόεδρος για την Ενιαία Ψηφιακή Αγορά Andrus Ansip, σχολιάζοντας το θέμα, ανέφερε ότι «Σε ένα χρόνο από σήμερα, θα πούμε αντίο στις χρεώσεις περιαγωγής. Φιλοδοξία μας είναι να καταργήσουμε αδικαιολόγητα γεω-μπλοκαρίσματα με την ίδια ευκαιρία. Θέλουμε επίσης η διασυνοριακή δυνατότητα μεταφοράς περιεχομένου να γίνει πραγματικότητα το 2017, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να μπορούν να ταξιδεύουν με τις ταινίες τους, τη μουσική τους, τις αθλητικές εκπομπές, τα e-books τους σε ολόκληρη την ΕΕ. Αυτό θα είναι σαφώς μια τριπλή νίκη για τους Ευρωπαίους καταναλωτές».

Παρομοίως ο Επίτροπος για την Ψηφιακή Οικονομία και Κοινωνία Günther H. Oettinger σημείωσε ότι «Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι το τέλος των τελών περιαγωγής είναι καθ οδόν για τους καταναλωτές και τους φορείς της αγοράς. Αυτός είναι ο λόγος που ερχόμαστε σήμερα με μια πρόταση στις αγορές περιαγωγής σε επίπεδο χονδρικής. Στηριζόμαστε τώρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο για να κρατήσουν το ρυθμό και να το εγκρίνουν γρήγορα».

Τα τέλη περιαγωγής είναι φθηνότερα από ποτέ από τις 30 Απριλίου αφού εντός ΕΕ, οι χρήστες κινητών συσκευών πληρώνουν μόνο ένα μικρό ποσό πάνω από τις εγχώριες τιμές τους, δηλαδή έως € 0,05 ανά λεπτό της κλήσης, € 0,02 ανά SMS που αποστέλλεται, και € 0,05 ανά MB δεδομένων (χωρίς ΦΠΑ).

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα