Εμβολιασμοί κατά την εγκυμοσύνη

Ο εμβολιασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ελλοχεύει θεωρητικούς κινδύνους για την ανάπτυξη του εμβρύου. Αν και δεν έχει αποδειχθεί ότι τα εμβόλια που χρησιμοποιούνται σήμερα προκαλούν βλάβη στο έμβρυο εντούτοις καλύτερα οι εμβολιασμοί στις εγκύους να γίνονται μόνο στις ακόλουθες περιπτώσεις:

1. Όταν ο κίνδυνος να μεταδοθεί η νόσος στη μητέρα είναι μεγάλος
2. Όταν η νόσος αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τη μητέρα και το έμβρυο
3. Το εμβόλιο είναι ασφαλές για την έγκυο και το έμβρυο

Ποια εμβόλια συστήνεται να γίνονται σε όλες τις έγκυες;
Τα εμβόλια

που πρέπει να γίνονται ως ρουτίνα στην εγκυμοσύνη είναι:
1. Το αδρανοποιημένο (αποτελείται από νεκρό ιό) εμβόλιο της γρίπης
2. Το εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη (Tdap)

Εμβόλιο γρίπης
Μελέτες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες κατά την κύηση ή την γαλουχία βρίσκονται σε κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τον ιό της γρίπης έστω και εάν δεν έχουν άλλους παράγοντες κινδύνου. Ο ιός της γρίπης μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία της εγκύου αλλά και στο έμβρυο για αυτό και η χορήγηση του εμβολίου της γρίπης συστήνεται να γίνεται σε κάθε έγκυο που κυοφορεί κατά την περίοδο μετάδοσης της γρίπης (χειμερινοί μήνες). Επιπρόσθετα ο εμβολιασμός της εγκύου για τη γρίπη προστατεύει παράλληλα τα βρέφη κάτω των 6 μηνών που δεν μπορούν να εμβολιαστούν για τη γρίπη.

Εμβόλιο διφθερίτιδας, τέτανου και κοκίτη (Tdap)
Ο εμβολιασμός της εγκύου με το εμβόλιο του τετάνου αποτελεί ένας από τα όπλα για την εξάλειψη του νεογνικού τετάνου που είναι μια από τις συχνότερες αιτίες νεογνικού θανάτου.
Παράλληλα τα τελευταία χρόνια η συχνότητα του κοκίτη ολοένα αυξάνεται εξαιτίας της εξασθένησης της ανοσίας (προστασία του οργανισμού από τη νόσο) που προσφέρει το εμβόλιο στην πορεία του χρόνου. Οι ενήλικες είναι η κύρια πηγή μετάδοσης της νόσου στα βρέφη κάτω των τριών μηνών που κινδυνεύουν να νοσήσουν βαριά από κοκίτη.
Γι’ αυτό το λόγο η Συμβουλευτική Επιτροπή Εμβολιασμών (ACIP) του CDC προτείνει τον εμβολιασμό με Tdap όλων των εγκύων σε κάθε εγκυμοσύνη κατά προτίμηση την 27η έως 28η βδομάδα της κύησης. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν έχουν ιστορικό νόσησης από κοκίτη διότι η νόσηση από κοκίτη δεν προσφέρει προστασία από τη νόσο κατά τη διάρκεια της ζωής.

Διαβάστε τη συνέχεια στο paidiatros.com

Keywords
Τυχαία Θέματα