Δημοσκόπηση: Ακιντζί «δαγκωτό» θα "ψήφιζαν" οι Ε/κ

Τις θέσεις των Ε/κ, σε σχέση με την παράνομη εκλογική διαδικασία που πραγματοποιείται σήμερα στα κατεχόμενα, καταγράφει δημοσκόπηση του IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, την οποία παρουσιάζει η «Σημερινή».

Η πλειοψηφία φαίνεται πως παρακολουθούν τις εξελίξεις από τα ΜΜΕ, αν και περισσότερο δηλώνουν ότι ενδιαφέρονται τα άτομα άνω των 45 ετών.

Οι Ε/κ θα ήθελαν να δουν τον Μουσταφά Ακιντζί να επικρατεί του Ντερβίς

Έρογλου, καθώς σε ποσοστό 87% θεωρούν ότι θα είναι πιο θετικός στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά το γεγονός πως, διαχρονικά, ο εκάστοτε συνομιλητής της τ/κυπριακής πλευράς λειτουργούσε ως μαριονέτα της Άγκυρας στη διαπραγματευτική τράπεζα και όχι μόνο. Γενικά, φαίνεται πως στις ελεύθερες περιοχές έχει καλλιεργηθεί ένα μάλλον ρομαντικό, «επαναστατικό» προφίλ για τον Μουσταφά Ακιντζί, παρόλο που είναι σαφές πως, εάν επικρατήσει σήμερα, τα κατεχόμενα θα συνεχίσουν να εξαρτώνται από την Άγκυρα σχεδόν σε όλα τα επίπεδα. Ίσως γι’ αυτό και στο τέλος της ημέρας, παρά τις προσδοκίες, ρεαλιστικά η πλειοψηφία αναμένουν πως θα ακολουθήσει τη γραμμή της Τουρκίας.

Μοιρασμένο το ενδιαφέρον

Οι μισοί Ελληνοκύπριοι ενδιαφέρονται αρκετά ή πολύ για τον β’ γύρο των παράνομων εκλογών που πραγματοποιούνται σήμερα στα κατεχόμενα. Τους υπόλοιπους το ζήτημα απασχολεί λίγο ή καθόλου. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον επιδεικνύει η ηλικιακή ομάδα άνω των 65, σε επίπεδο 63%, ακολουθούμενη από την 45-64 με 59%. Σε ό,τι αφορά το χαμηλότερο ενδιαφέρον, εμφανίζεται στις νεαρότερες ηλικίες και δη στην ομάδα 25-44, στην οποία έξι στους δέκα ενδιαφέρονται λίγο ή καθόλου για τις «εκλογές» των κατεχομένων.


Παρακολουθούν αρκετά

Παρά το γεγονός πως δεν φαίνεται όλοι να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, οι περισσότεροι δηλώνουν πως έχουν επίγνωση για το τι συμβαίνει, καθότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων της Κύπρου έχουν παρακολουθήσει με κάποιον τρόπο την «εκλογική» διαδικασία. Ως αποτέλεσμα του ενδιαφέροντος που επιδεικνύουν, οι μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες την έχουν παρακολουθήσει πιο στενά, σε ποσοστό 89% στους άνω των 65 και 86% στους 45-64. Παρά το γεγονός πως η ομάδα 25-44 ενδιαφέρονται λιγότερο για τις εξελίξεις, σε ποσοστό 75% δηλώνουν πως τις έχουν παρακολουθήσει.

Από τα ΜΜΕ

Τα παραδοσιακά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιόφωνο) ήταν αυτά στα οποία στράφηκαν η συντριπτική πλειοψηφία στις ελεύθερες περιοχές για να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις στα κατεχόμενα, καθώς το 95% των ερωτηθέντων τα κατονόμασαν ως πηγή ενημέρωσής τους. Το ένα τέταρτο χρησιμοποιούσαν επίσης τις ιστοσελίδες, ενώ το 7% αξιοποίησαν προς αυτήν την κατεύθυνση τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μόλις το 2% δηλώνουν πως ενημερώνονταν από γνωστούς τους.

Γνωρίζουν οι μισοί

Αν και το 73% έχουν παρακολουθήσει την «εκλογική» διαδικασία, σε μικρό βαθμό ή καθόλου δηλώνουν ότι γνωρίζουν τις θέσεις των δυο διεκδικητών για την «προεδρία» στα κατεχόμενα περισσότεροι από τους μισούς Ε/κ. Ένας στους τρεις, ωστόσο, θεωρούν ότι γνωρίζουν σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις θέσεις Έρογλου και Ακιντζί, ενώ το 8% πιστεύουν ότι τις γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό.


Εκφράζεται η βούληση

Αν και στις λεγόμενες εκλογές έχουν «δικαίωμα ψήφου» και έποικοι, το 37% των Ε/κ θεωρούν ότι εκφράζεται σε αρκετά μεγάλο βαθμό η βούληση των Τ/κ και το 16% σε μεγάλο βαθμό. Σε μικρό βαθμό θεωρούν ότι αντανακλάται η βούληση των Τ/κ τρεις στους δέκα, ενώ το 11% πιστεύουν πως αυτό δεν συμβαίνει καθόλου.


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό

Πέντε στους δέκα Ε/κ εκτιμούν ότι η πορεία του Κυπριακού θα επηρεαστεί από το αποτέλεσμα της σημερινής «εκλογικής» διαδικασίας. Με αυτήν την εκτίμηση διαφωνούν, ωστόσο, το 42%, που δεν αναμένουν να αλλάξει οτιδήποτε στο Κυπριακό, επειδή ενδέχεται να προκύψει αλλαγή στη διαπραγματευτική ομάδα.

Εκτίμηση της πλειοψηφίας, πάντως, είναι πως ο εκάστοτε ηγέτης των Τ/κ δεν επηρεάζει ιδιαίτερα τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Το 21% θεωρούν ότι δεν τις επηρεάζει καθόλου και το 42% δηλώνουν πως τις επηρεάζει λίγο. Αρκετά και πολύ πιστεύουν ότι τις επηρεάζει το 24% και το 13% αντίστοιχα.

Ακιντζί «δαγκωτό»

Δεν υπάρχει ιδιαίτερα μεγάλη αμφιβολία στην ελληνική κοινότητα του νησιού, πως τα συμφέροντα της τουρκικής κοινότητας θα τα υπερασπιστεί καλύτερα ο Μουσταφά Ακιντζί, παρά ο Ντερβίς Έρογλου. Τη θέση αυτή υιοθετούν το 78%, έναντι 14% που έχουν την άποψη πως θα το πράξει ο Έρογλου. Ποσοστό 8% δηλώνουν, πάντως, πως κανένας εκ των δύο δεν θα υπερασπιστεί τα συμφέροντα της τ/κ κοινότητας.


Πιο θετικός

Ο Μουσταφά Ακιντζί είναι η πρώτη επιλογή των Ε/κ σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, αφού, σε ποσοστό 87%, θεωρούν ότι θα είναι πιο θετικός στο τραπέζι των συνομιλιών. Για τον Έρογλου διατηρούν αυτήν τη γνώμη το 6% αν και, μέχρι στιγμής, δεν έχει δώσει τέτοια δείγματα γραφής. Την πεποίθηση ότι κανένας εκ των δύο δεν θα είναι πιο θετικός έχουν το 8%.


Μουσταφά, ο «επαναστάτης»

Την εικόνα του «επαναστάτη» φαίνεται να έχει καλλιεργήσει στην ελληνική κοινότητα ο Μουσταφά Ακιντζί, αφού το 73% πιστεύουν ότι μπορεί να διαφοροποιηθεί από την Άγκυρα και να προωθήσει άλλες θέσεις στο Κυπριακό. Για τον Ντερβίς Έρογλου αυτήν την άποψη έχουν το 7%. Ένας στους πέντε θεωρεί ότι κανένας εκ των δύο δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο.

Αυξημένη αισιοδοξία

Πιθανή «εκλογή» του Ακιντζί, πάντως, αυξάνει την αισιοδοξία για την πορεία των συνομιλιών. Οι μισοί Ε/κ δηλώνουν μάλλον αισιόδοξοι και 10% αισιόδοξοι, έναντι μιας τέτοιας προοπτικής. Στην αντίπερα όχθη, επικράτηση του Έρογλου μεταφράζεται σε απαισιοδοξία για τέσσερεις στους πέντε, ενώ μάλλον απαισιόδοξοι είναι το 15%. Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί, πως ενδεχόμενη νίκη του Μουσταφά Ακιντζί δεν κάνει πιο αισιόδοξους τέσσερεις στους δέκα.

Στην ίδια θέση

Στην ερώτηση για τη θέση στην οποία θα βρεθεί η ε/κ πλευρά, στο υποθετικό ενδεχόμενο της «εκλογής» εκάστου υποψηφίου, κυρίαρχη άποψη είναι «στην ίδια» σε ό,τι αφορά τον Ντερβίς Έρογλου. Αρκετά υψηλό (41%) είναι το ποσοστό αυτής της απάντησης και στην περίπτωση του Μουσταφά Ακιντζί, αν και το 54% εκτιμούν ότι θα βρεθούμε σε πλεονεκτική θέση. Σε ό,τι αφορά τον Έρογλου, δυο στους δέκα πιστεύουν ότι η ελληνική πλευρά θα βρεθεί σε δύσκολη θέση εάν επικρατήσει.

Δεν το βλέπουν

Παρά το «επαναστατικό» προφίλ που διαμόρφωσαν αρκετοί για τον Μουσταφά Ακιντζί, στην πραγματικότητα ελάχιστοι αναμένουν ότι στην πράξη θα ξεφύγει από τα πλοκάμια της Άγκυρας. Σε ποσοστό 80% οι Ε/κ πιστεύουν ότι η Τουρκία δεν θα του επιτρέψει να «κυβερνήσει» με τις δικές του απόψεις, με μόλις το 15% να διαφωνούν.


Πολιτική… Ερντογάν

Σε περίπτωση «εκλογής» του Ακιντζί, μόνο 7% πιστεύουν ότι θα εφαρμόσει τη δική του πολιτική. Το 33% εκτιμούν ότι θα εφαρμόσει σε αρκετά μεγάλο βαθμό τη γραμμή της Τουρκίας και το 31% ότι θα συμβιβαστεί σε αρκετά μεγάλο βαθμό με τη γραμμή της Άγκυρας. Ένας στους τέσσερεις, μάλιστα, αναμένουν να υπάρξει πλήρης ευθυγράμμιση με απόλυτο συμβιβασμό με την τουρκική γραμμή.

Keywords
Τυχαία Θέματα