Έμεινε 17 χρόνια φυλακή για ληστεία που διέπραξε σωσίας του

Ελεύθερος, ύστερα από 17 χρόνια στη φυλακή για μία ληστεία που δεν διέπραξε, αφέθηκε ένας άνδρας στις ΗΠΑ, αφότου εντοπίστηκε ένας σωσίας του.

Ο Ρίτσαρντ Άντονι Τζόουνς, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 ετών, σε μία απόφαση που βασίστηκε κυρίως σε καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων, αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από νέα δίκη. Οι μάρτυρες δήλωσαν ότι δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους δύο άνδρες και ο δικαστής έκρινε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να παραμείνει

στη φυλακή.

Ο Τζόουνς άκουσε από κάποιους στη φυλακή για τον Ρίκι, έναν άλλον φυλακισμένο που του έμοιαζε απίστευτα και είχαν μάλιστα και το ίδιο όνομα. «Όταν είδα τη φωτογραφία του, όλα έβγαλαν νόημα», αναφέρει. Πηγή: www.lifo.gr


Σημειώνεται ότι δεν υπήρχαν δακτυλικά αποτυπώματα ή DNA που να συνέδεαν τον Τζόουνς με τη ληστεία του 1999, και είχε καταδικαστεί με βάση καταθέσεις αυτόπτων μαρτύρων. Είχε ασκήσει πολλές φορές έφεση κατά της απόφασης, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Το 2015 απευθύνθηκε στους ερευνητές του Midwest Innocence Project - μια ομάδα που βοηθά τους όσους καταδικάζονται αδίκως. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως πέρα από την απίστευτη ομοιότητα των δύο ανδρών, ο Ρίκι ζούσε κοντά στο σημείο της ληστείας ενώ ο Τζόουνς πολύ πιο μακριά.

Οι δικηγόροι του Τζόουνς ανέφεραν επίσης πως ο ίδιος βρισκόταν μαζί με τη σύντροφό του και την οικογένειά της την ώρα της ληστείας. Ακόμα, επισήμαναν ότι οι διαδικασίες ταυτοποίησης της αστυνομίας, πριν από 17 χρόνια, ήταν βαθύτατα εσφαλμένες.

Μέχρι στιγμής, δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη στον σωσία του, ο οποίος αρνήθηκε ότι έχει διαπράξει το έγκλημα. Στη νέα δίκη, ο δικαστής δεν είπε ότι ο Ρίκι διέπραξε τη ληστεία, παρά μόνο ότι με βάση τα νέα στοιχεία, κανένας όγικός ένορκος δεν θα καταδίκαζε τον Τζόουνς.

«Δεν πιστεύω στην τύχη, νιώθω ευλογημένος», τόνισε ο Τζόουνς. Τώρα προσπαθεί να προσαρμοστεί στη ζωή εκτός φυλακής και δήλωσε χαρούμενος που βρίσκεται μαζί με τα παιδιά του.

Πηγή: www.lifo.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα