Εμανουέλ Μακρόν, ο εχθρός των οπαδών του Brexit

Όσο οι οπαδοί του Brexit αγαπούν την ακροδεξιά προεδρική υποψήφια Μαρίν Λεπέν, τόσο η έλευση στην εξουσία του κεντρώου αντιπάλου της Εμανουέλ Μακρόν, που οι δηκοσκοπήσεις τον φέρουν νικητή του δεύτερου γύρου, θα ήταν γι΄αυτούς κακή είδηση.

Τα βρετανικά μέσα, ευρωφοβικά και φιλοευρωπαϊκά, όλα κάνουν την ίδια ανάλυση την επαύριο του πρώτου γύρου: ο Εμανουέλ Μακρόν, εάν εκλεγεί στις 7 Μαΐου, δεν θα διευκολύνει το έργο της Τερέζα Μέι στις δύσκολες διαπραγματεύσεις για

την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Ο Εμανουέλ Μακρόν θα ήταν αρνητική εξέλιξη για το Brexit και την Τερέζα Μέι», σύμφωνα με την ευρωφοβική Daily Telegraph. «Ο Μακρόν θα μπορούσε να κάνει σκληρό παζάρι στις διαπραγματεύσεις του Brexit», προειδοποιεί η φιλοευρωπαϊκή The Guardian.

Οι Financial Times αναφέρουν «μία σειρά από λόγους» για τους οποίους η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν «θα μπορούσε να περιπλέξει σε μεγάλο βαθμό την κατάσταση για τους Βρετανούς». Ανάμεσα σε αυτούς, το γεγονός ότι είναι ένθερμος ευρωπαϊστής, καθόλου έτοιμος για υποχωρήσεις προς την αποχωρούσα Βρετανία, εκτός του ότι, ως πρώην στέλεχος της Rotschild, βλέπει στο Brexit μία λαμπρή ευκαιρία για την ενίσχυση της θέσης του Παρισιού εις βάρος του City του Λονδίνου, σύμφωνα με κάποιους αναλυτές.

Στο εκλογικό του πρόγραμμα, ο επικεφαλής του «Εμπρός!» έχει περιλάβει κεφάλαιο για την Ευρώπη και τα οφέλη της, στο οποίο δεν αφήνει κανέναν περιθώριο για την βρετανική εξαίρεση. «Στη συζήτηση του Brexit, θα υπερασπισθούμετην ακεραιότητα της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς. Ολες οι επιχειρήσεις που έχουν πρόσβαση εκεί πρέπει να εντάσσονται στο ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο», γράφει ο Μακρόν. Στο τέλος του Φεβρουαρίου συναντήθηκε με την Τερέζα Μέι στο Λονδίνο και έδωσε την διαβεβαίωση ότι αυτό που θέλει είναι η δίκαιη εφαρμογή της βρετανικής εξόδου που θα προστατεύει τα γαλλικά και τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. «Η καλύτερη εμπορική συμφωνία για το Ηνωμένο Βασίλειο είναι η συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Ενωση», δήλωσε, για να μην υπάρχει καμία αμφιβολία, κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης στο Ουέστμινστερ Χολ.

«Εκ πρώτης όψεως είναι άσχημο γιατί ο Μακρόν έχει μία σκληρή γραμμή απέναντι στο Ηνωμένο Βασίλειο ώστε να γίνει παράδειγμα για άλλες χώρες που θα μπορούσαν να έχουν την τάση να πάρουν τον ίδιο δρόμο , την ώρα που η Μαρί Λεπέν εξέφρασε την κατανόησή της για την βρετανική θέση», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάιμον Τίλφορντ, υποδιευθυντής του Center for European Reform.

«Ομως μία σκληρή γραμμή δεν είναι αναγκαστικά κακή για το Ηνωμένο Βασιλειο εάν αυτό αναγκάσει το Λονδίνο να κάνει υποχωρήσεις και να είναι πιο έντιμο ως προς τις υποχρεώσεις που αντιμετωπίζει», λέει.

«Ο εχθρός είναι ο Μακρόν!», διαβεβαιώνει από την πλευρά του ο Νάιτζελ Φάρατζ, πρώην αρχηγός του ευρωφοβικού UKIP και μεγάλος μανιτού του Brexit, που ελπίζει σε μία νίκη της Λεπέν. «Θέλει να ενισχύσει τις Βρυξέλλες και αυτό δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντά μας την ώρα που ο Γιούνκερ και οι άλλοι απεργάζονται την τιμωρία μας», δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο LBC.

Ομως, για τον Σάιμον Τίλφορντ, «Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει κανένα συμφέρον στην πολιτική αστάθεια , στο χάος που μπορεί να ακολουθήσει εάν εκλεγεί η Μαρίν Λεπέν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
εχθρος, daily telegraph, financial times, μαΐου, ενωση, telegraph, guardian, times, city, συμμετοχή, european, βρυξέλλες, απε-μπε, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, νικητη, οψεως, χωρες, εμπορικη, ηνωμενο βασιλειο, λονδινο, προγραμμα, ωρα, guardian, times, απε, απε-μπε, βρυξέλλες, γαλλικα, γεγονος, γινει, δικτυο, ευκαιρια, υπαρχει, εξελιξη, ευρωπη, ιδια, ιδιο, κεφαλαιο, μαΐου, νικη, μπε, παζαρι, συζητηση, σειρα, συμμετοχή, ταση, τιμωρια, χαος, city, daily telegraph, εφαρμογη, ενωση, financial times, telegraph, european
Τυχαία Θέματα