Παυλόπουλος: Λύση Κυπριακού στη βάση του ευρωπαϊκού δικαίου

Το Κυπριακό πρέπει να λυθεί με βάση το ευρωπαϊκό δίκαιο, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Ελλάδας Προκόπης Παυλόπουλος, προσθέτοντας ότι δεν πρόκειται για εθνικό, αλλά για διεθνές και ευρωπαϊκό πρόβλημα.

Προσφωνώντας το μεσημέρι την εαρινή Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο Στρασβούργο, ο κ. Παυλόπουλος συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα δεν δέχεται επίλυση του Κυπριακού με παραμονή στρατευμάτων

και εγγυήσεις τρίτων.

Δεν πρόκειται, συνέχισε, να διαπράξουμε ποτέ το έγκλημα να δεχτούμε λύση του Κυπριακού που θα υπονομεύει την κυριαρχία ενός κράτους μέλους της ΕΕ, αλλά και την ενότητα της Ένωσης και τη δυνατότητά της να υπερασπιστεί τα μέλη της οικογένειά της.

Ο Πρόεδρος της Ελλάδας, που αναφέρθηκε στη βασική του ομιλία στο κράτος δικαίου και την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, δέχτηκε ακολούθως ερωτήσεις βουλευτών. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μέλους της ΚΣΣΕ, ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι στο Κυπριακό δεν υπερασπιζόμαστε μόνο τον εαυτό μας, αλλά και το πρωτογενές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Συμπλήρωσε ότι και η Τουρκία έχει να κερδίσει από μια λύση του Κυπριακού, καθώς τότε τα μέλη της τουρκοκυπριακής, όπως και της ελληνοκυπριακής κοινότητας θα απολαμβάνουν όλα τα οφέλη των Ευρωπαίων πολιτών σε ένα ομοσπονδιακό κράτος. Είπε στο σημείο αυτό ότι δεν χωρούν συνομοσπονδιακές λύσεις στην Κύπρο.

Ανέφερε εξάλλου ότι το Κυπριακό αποτελεί «ανοιχτή πληγή» και διαβεβαίωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος είναι έτοιμες να συμβάλουν στη λύση του προβλήματος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα