Περδίκης: ΔΗΣΥ,ΑΚΕΛ αυτοσυγχαίρονται και αυτοχειροκροτούνται

Την ανησυχία του εξέφρασε με δηλώσεις του στη Βουλή, σήμερα, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ για την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη να προχωρήσει με αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νομοθετήματος που ψήφισε η Βουλή

των Αντιπροσώπων για τον καθορισμό των εορτασμών στα σχολεία από τον Υπουργό Παιδείας.

Εξέφρασε ακόμη την θέση ότι ήρθε η ώρα να κλιμακωθούν οι αντιδράσεις της Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαίτερα σε ότι αφορά τη δράση του Μπαρμπαρός.

«Παρακολουθούμε με πάρα πολλή ανησυχία, αν θέλετε, αυτή την σύμπλευση ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ στο θέμα της αναφοράς του Προέδρου για το ενωτικό δημοψήφισμα», ανέφερε.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασίας Πολιτών «πρόκειται για ακόμα μια έκφραση, ακόμα μια πράξη, του έργου που λέγεται σύμπραξη ΔΗΣΥ – ΑΚΕΛ». Μπορεί, πρόσθεσε, «ο κάθε ένας να σχολιάσει, αν θέλετε, την απόφαση του Προέδρου για αναφορά στο Ανώτατο, πολλές αποφάσεις έχουν σχολιαστεί, η τελική απόφαση του Ανωτάτου είναι που θα κρίνει αν ήταν σωστή αυτή η κίνηση».

«Το να υπάρχει αυτή η διαδικασία το να συγχαίρει ο ένας τον άλλο και να χειροκροτεί ο ένας τον άλλο, μιλώ για το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ, νομίζω ότι είναι ένα φαινόμενο το οποίο αξίζει ο κάθε πολίτης να σημειώσει», είπε. Αυτοσυγχαίρονται, πρόσθεσε, «αυτοχειροκροτούνται μεταξύ τους γιατί θεωρούν ότι κακώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Βιάστηκαν, είπε, «έσπευσαν να υπακούσουν στις εντολές του κ. Ακιντζί, το αποτέλεσμα ήταν αυτό που ξέραμε, η αδιαλλαξία με αδιαλλαξία, δεν άκουσαν καν τη δική μας εισήγηση για αμοιβαίες ενέργειες, που θα έδειχναν ότι υπάρχει καλή διάθεση και από την απέναντι πλευρά πάνω στην βιασύνη τους και στο τρέξιμο τους». Δεν συνεννοήθηκαν, πρόσθεσε, «με την Κυβέρνηση, δεν συνεννοήθηκαν με τον Γενικό Εισαγγελέα, έκαναν ένα λάθος και από πάνω βγαίνουν και διαμαρτυρόμενοι. Μιλώ για το ΑΚΕΛ και το ΔΗΣΥ».

Αναφορικά με το Navtex της Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «είναι καιρός η Κυβέρνηση να προχωρήσει στο δεύτερο στάδιο των διαμαρτυριών της, να κλιμακωθούν δηλαδή οι αντιδράσεις της κυπριακής Κυβέρνησης και της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στις προκλητικές και παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τη δράση του Μπαρμπαρός, το οποίο πλέον αρχίζει με τις Navtex, να παραβιάζει και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στην κυπριακή ΑΟΖ».

Σε ερώτηση αν συμφωνεί με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Βίκτωρα Παπαδόπουλο ότι το Κυπριακό δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο, απάντησε «βεβαίως και συμφωνώ μαζί του γιατί το Κυπριακό βρισκόταν από πολλούς μήνες τώρα σε αδιέξοδο. Δεν βρέθηκε σήμερα, ήταν από μήνες σε αδιέξοδο και στον πάγο λόγω της στάσης της Τουρκίας και της ανοχής που επιδείκνυε μέχρι σήμερα η κυπριακή ηγεσία».

«Όταν τρέφεις το θηρίο με ανοχή, το θηρίο της ασυδοσίας και της αδιαλλαξίας εκτρέφεται και δυναμώνει και αυτό είναι που συμβαίνει στην περίπτωσή μας», είπε.

H εισήγηση για Γ.Ελεγκτή

«Παρακολουθούμε με πραγματική ανησυχία την εξέλιξη της αντιπαράθεσης μεταξύ του Υπουργού Οικονομικών και του Γενικού Ελεγκτή γι αυτό και θα επανέλθουμε σε μια παλαιότερη μας εισήγηση, που δυστυχώς πριν από ένα μήνα δεν έγινε αποδεκτή, αλλά αύριο ελπίζω ότι θα γίνει αποδεκτή, γιατί φαίνεται ότι τα γεγονότα μας έχουν επιβεβαιώσει», ανέφερε επίσης στις δηλώσεις του ο κ. Περδίκης.

Σύμφωνα με τον ίδιο «υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα αντιμετώπισης των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή και των προτάσεων του Γενικού Ελεγκτή από την εκτελεστική εξουσία. Ένα σοβαρό θεσμικό ζήτημα».

Η Βουλή, πρόσθεσε ο κ. Περδίκης, «είναι υποχρεωμένη να σταματήσει `να κάνει την πάπια`, να στρουθοκαμηλίζει και να συζητήσει αυτό το ζήτημα, έτσι αύριο θα θέσω ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου το κύριο αυτό και σημαντικό ζήτημα των σχέσεων μεταξύ εκτελεστικής εξουσίας και Γενικού Ελεγκτή και του τρόπου με τον οποίο η εκτελεστική εξουσία και ιδιαίτερα ορισμένοι Υπουργοί αντιμετωπίζουν τις εκθέσεις και τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή».

Ενδεχομένως, είπε, «αυτός ο φάκελος όταν ανοίξει να αφορά και τα κόμματα και τη Βουλή την ίδια, πρέπει να το συζητήσουμε όμως, και πρέπει ν` αναδειχθεί το μέγεθος της απόστασης μεταξύ των εκθέσεων του Γενικού Ελεγκτή και της εφαρμογής τους».

«Αυτή η ιστορία πρέπει να σταματήσει δεν μπορεί να βρίσκεται σε μια συνεχή σύγκρουση δημόσια ο Γενικός Ελεγκτής με τους Υπουργούς επειδή οι Υπουργοί αρνούνται να εφαρμόσουν τις εισηγήσεις και τις συστάσεις του Γενικού Ελεγκτή», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα