Ελλάδα: Πέρασε υπό εντάσεις ο εκλογικός νόμος

Κατά πλειοψηφία έγινε δεκτό επί της αρχής τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, επί της αρχής και επί των άρθρων, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης για την υιοθέτηση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα.

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με ονομαστική ψηφοφορία αρκετές ώρες μετά τα μεσάνυχτα, ενώ οι τόνοι μεταξύ της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης ανέβηκαν ιδιαίτερα τις τελευταίες ώρες. Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό με λιγότερες από 200 ψήφους κάτι που σημαίνει

ότι δεν θα τεθεί σε εφαρμογή από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, αλλά από τη μεθεπόμενη.

Στην ψηφοφορία επί της αρχής, υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες και η Ένωση Κεντρώων, κατά η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι, ενώ «παρών» ψήφισε το ΚΚΕ, το οποίο ψήφισε χωριστά την κατάργηση του εκλογικού μπόνους, την ψήφο στα 17 και την κατάργηση του ορίου 3% για είσοδο στη Βουλή. Η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας.

Στην ονομαστική ψηφοφορία που ακολούθησε επί των άρθρων του σχεδίου νόμου, οι 281 βουλευτές που συμμετείχαν ψήφισαν ως εξής:

Άρθρο 1 (ψήφος στα 17): 180 «ναι», 81 «όχι», 20 «παρών»

Άρθρο 2 (κατάργηση μπόνους): 179 «ναι», 83 «όχι», 19 «παρών»

Άρθρο 3 (όριο 3%): 163 «ναι», 101 «όχι», 17 «παρών»

Άρθρο 4 (καταργούμενες διατάξεις): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»

Άρθρο 5 (ακροτελεύτιο άρθρο): 179 «ναι», 86 «όχι», 16 «παρών»

Τη διαδικασία σημάδεψε η οργισμένη απάντηση του Νίκου Βούτση στον Κυριάκο Μητσοτάκη, όταν ο τελευταίος έκανε αναφορά στις ψήφους της Χρυσής Αυγής.

"Πίστευα ότι δεν θα υιοθετούσατε την πολιτική αθλιότητα, την οποία κεντρικά στελέχη της παράταξής σας μαζί με ένα μέρος του δημοσιογραφικού κόσμου. Αυτή η Βουλή λειτουργεί με 300 βουλευτές και με κατάσταση ιδιότυπης, λόγω της ύπαρξης του κόμματος της Χρυσής Αυγής. Ουδέποτε έχει τεθεί θέμα μη συνυπολογισμού της ψήφου όλων των βουλευτών. Είχα ερωτηθεί και απάντησα όπως θα έπρεπε οποιοσδήποτε πρόεδρος της Βουλής θα έπρεπε να απαντήσει. Δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες ή μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν μιλήσαμε με τη Χρυσή Αυγή και ως εκ τούτου περιμένουμε όλα τα κόμματα να εκφράσουν τη θέση τους, επί του θέματος. Σε καμία περίπτωση αυτά τα οποία απάντησα, δεν αποτελούν πρόσκληση στη Χρυσή Αυγή. Διακινήσατε την πολιτική αθλιότητα ότι προσδοκούσαμε συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή", είπε ο κ. Βούτσης σε μια πολύ φορτισμένη ομιλία και πρόσθεσε:

"Αποδείχθηκε ότι η ΧΑ, συμπαρατάσσεται με το μέτωπο των δυνάμεων που θα καταψηφίσουν την απλή αναλογική".

Ο κ. Βούτσης επιτέθηκε στον κ. Κουμουτσάκο, λέγοντας ότι θα έπρεπε να ντρέπεται.

"Μετέρχεστε και υιοθετείτε αυτή την πολιτική αθλιότητα την οποία ξεκίνησαν κεντρικά στελέχη του κόμματός σας σε πλήρη συνεργασία με γνωστά παπαγαλάκια της δημοσιογραφικής αλητείας. Έχουμε δώσει αγώνες με κόστος σε κάθε επίπεδο με το φασισμό και τους εκπροσώπους του. Στο ότι δεν έχουν ακόμα μεγαλύτερη δύναμη, οφείλεται στους δικούς μας αγώνες και όχι στη δικιά σας ατζέντα, που τους φέρατε εδώ μέσα. Η Αριστερά ουδέποτε συναλλάχθηκε με το φασισμό. Να σας γίνει μάθημα", είπε ο κ. Βούτσης.

"Σας προκαλώ πρώτον, να υποβάλλεται πρόταση μομφής εναντίον του προέδρου της Βουλής. Δεύτερον σας προκαλώ απολύτως να καταδικάσετε όλο αυτό το αφήγημα που στήσατε, διότι η ίδια η έκβαση της συζήτησης απέδειξε ποιες δυνάμεις συμπορεύονται κατά της απλής αναλογικής", κατέληξε.

Στην αρχή της ομιλίας του κ. Βούτση, επικράτησε ένταση, με βουλευτές της ΝΔ να καλούν τον κ. Βούτση να κατέβει από τη θέση του για να πάρει το λόγο, πράγμα που έκανε.

Ο Κ. Μητσοτάκης ανταπαντώντας, δήλωσε: "Σας ρωτώ αν συγκεντρώνατε 200 ψήφους με τις ψήφους της ΧΑ, θα ίσχυε ή όχι ο νόμος. Την ανάγκη φιλοτιμία κάνετε. Να σας θυμίσω τι είχε πει ο Σ. Δήμας. Είχε πει ότι δεν θέλει να βγει πρόεδρος με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής. Σέβομαι και τιμώ τους αγώνες της Αριστεράς κόντρα στο φασισμό και στη δικτατορία. Εγώ ήμουν πολιτικός κρατούμενος έξι μηνών. Και πέρασα τα πρώτα έξι χρόνια της ζωής μου στην εξορία. Μαθήματα δημοκρατίας δεν δεχόμαστε".

Πηγή: ΚΥΠΕ, news247.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα