Ελένη Θεοχάρους: Απαράδεκτος ο Ακιντζί

Η ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ και του ΕΛΚ Ελένη Θεοχάρους θεωρεί "ορθό και κατανοητό το γεγονός ότι ο Κυπριακός Ελληνισμός έχει στραμμένο το βλέμμα του στις τραγικές στιγμές που περνάει η Ελλάδα, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί στενά το Κυπριακό, στο πλαίσιο του οποίου παρατηρούνται νέες διολισθήσεις σε επίπεδο ΕΕ, ενώ ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί υποστηρίζει, κατά τρόπον απαράδεκτο, ότι η λύση του Κυπριακού θα στηρίζεται

στο «πρωτογενές δίκαιο»".

Στις εξελίξεις αυτές, τονίζει η κα. Θεοχάρους, οφείλουμε να αντιδρούμε άμεσα. Για το λόγο αυτό, προσθέτει, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς εγείρει δυο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το Κυπριακό. Το πρώτο αναφέρεται στην ατυχή προσφώνηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί από τον ίδιο τον κύριο Σουλτς κατά την πρόσφατη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες ως «Πρόεδρο». Η δεύτερη επικεντρώνεται στην απαράδεκτη τοποθέτηση του κ. Ακιντζί, όπως γράφτηκε στον τουρκοκυπριακό Τύπο, για λύση, η οποία θα στηρίζεται στο «πρωτογενές δίκαιο». Για τα θέματα αυτά η κα. Θεοχάρους έχει αποστείλει επιστολή και στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ενόψει και της επικείμενης επίσκεψής του στην Κύπρο.

Η κα. Θεοχάρους υπενθυμίζει στις επιστολές της ότι, με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, 541 και 550, καθώς και με την αντιδήλωση της 21ης Σεπτεμβρίου 2005, το μόνο κράτος που αναγνωρίζεται στο νησί είναι αυτό της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λεγόμενη «Τούρκικη Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου», επισημαίνεται, δεν ισχύει διεθνώς και συνιστά, σύμφωνα με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβούλιου της Ευρώπης, υποτελή στην Τουρκία Αρχή. Η κα. Θεοχάρους θεωρεί ότι, η προσφώνηση του κ. Σουλτς προς τον κ. Ακιντζί ήταν ατυχής και ότι θα πρέπει γίνει διορθωθεί για να μην δοθούν λανθασμένα μηνύματα ενόψει των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού.

Ως προς το θέμα του «πρωτογενούς δικαίου», η κα Θεοχάρους υποστηρίζει ότι πρόκειται για θέση που οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στην αντικατάσταση της απο δύο ισότιμα συνιστώντα κράτη στην λογική της παρθενογένεσης. Συναφώς, η κα Θεοχάρους καλεί τον Σουλτς και τον κ. Γιούνκερ ως θεματοφύλακες του Ευρωπαϊκού Δικαίου να υπερασπιστούν την ακεραιότητα των κρατών μελών και το κοινοτικό κεκτημένο, τμήμα του οποίου αποτελεί το Πρωτόκολλο 10, με βάση το οποίο εντάχθηκε ολόκληρη η Κυπριακή Δημοκρατία την ΕΕ. Συνεπώς, τονίζεται στην επιστολή, οι κκ. Σουλτς και Γιούνκερ θα πρέπει να βοηθήσουν σε μια λύση επί τη βάσει των αρχών και αξιών της ΕΕ, κατά τρόπον ώστε να επανενσωματωθούν τα κατεχόμενα στην Κυπριακή Δημοκρατία και όλοι οι πολίτες της να ζουν κάτω από τους νόμους της ΕΕ. Εάν, καταλήγει η κα. Θεοχάρους, δοθεί μια λύση, όπως τη θέλει η Τουρκία, στη βάση του «πρωτογενούς δικαίου», τότε τα αρνητικά της αποτελέσματα δε θα τα επωμιστεί μόνο ο Κυπριακός λαός, αλλά και η ίδια η ΕΕ. Διότι, όπως παρατηρεί η ευρωβουλευτής, μια τέτοια διευθέτηση θα αποτελεί αποσχιστικό μοντέλο για τις μειονότητες και διαρκή πονοκέφαλο για την Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα