Ακιντζί: Η λύση μπορεί να είναι πιθανή και εντός μηνών

Σε περίπτωση που η αποφασιστικότητα και η επιτάχυνση στις διαπραγματεύσεις συνεχίσουν, η λύση μπορεί να είναι πιθανή όχι εντός χρόνων αλλά εντός μηνών, ήταν το μήνυμα που έδωσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί σε πρόγευμα εργασίας που είχε σήμερα στις Βρυξέλλες με δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων οι ανταποκριτές του Reuters και της Wall Street Journal, ενώ συνέντευξη

έδωσε και στο γνωστό περιοδικό Economist.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο κ. Ακιντζί υπογράμμισε την αποφασιστικότητά του για την επίτευξη μιας λύσης που θα λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα και των Τ/κ και των Ε/κ. Για πολλά χρόνια, πρόσθεσε, Τ/κ και Ε/κ θεωρούσαν ο ένας τον άλλο εχθρό και αυτό πρέπει να αλλάξει. Αυτό, συνέχισε, ίσχυσε στο παρελθόν και για την Τουρκία και την Ελλάδα που με μια νέα αντίληψη γεννήθηκαν πολλές νέες ευκαιρίες.

Η λύση του Κυπριακού, κατά τον κ. Ακιντζί, θα είναι ένα εποικοδομητικό παράδειγμα για την περιοχή όπου υφίστανται πολλά προβλήματα αλλά και για την ΕΕ η μη λύση είναι ένα πρόβλημα, όπως είπε, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση και ότι η εξεύρεση λύσης θα δώσει θάρρος και στους λαούς της περιοχής.

Ο Τ/κ ηγέτης ανέφερε ότι θέλει να φέρει σε υψηλότερο επίπεδο τις σχέσεις των Τ/κ με την ΕΕ, λέγοντας ότι και για τους Τ/κ η ιδιότητα του μέλους της ΕΕ έχει μεγάλη σημασία και αυτό παρατήρησε ότι έχει γίνει κατανοητό από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Αναμένει δε τους επόμενους μήνες να γίνουν βήματα ώστε οι σχέσεις Τ/κ – ΕΕ να σημειώσουν πρόοδο.

Αναφερόμενος στο στάδιο που βρίσκονται οι συνομιλίες, ο Μουσταφά Ακιντζί είπε ότι έχουν αποσαφηνιστεί τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας και συνεχίζονται οι προσπάθειες για να υπάρξει σύγκλιση στα σημεία όπου υπάρχουν διαφορές απόψεων. Για τα ΜΟΕ αναφέρθηκε στην ενοποίηση του ηλεκτρικού ρεύματος και είπε πως αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός έξι μηνών, προσθέτοντας ότι η μείωση της τιμής της μονάδας του ηλεκτρισμού θα μπορεί να γίνει εφικτή και με την ενσωμάτωση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για την κινητή τηλεφωνία, ανέφερε ότι μπορεί να πάρει η λύση των τεχνικών προβλημάτων μερικές εβδομάδες αλλά η πολιτική απόφαση – τόνισε – έχει ληφθεί.

Όσον αφορά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας, κατά τον Τ/κ ηγέτη οι εργασίες υποδομής μπορεί να χρειαστούν έναν με δυο μήνες. Σημείωσε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί μια τεχνική επιτροπή για το θέμα των ραδιοσυχνοτήτων.

Ως ηγέτες, ανέφερε, δίνουν μεγάλη σημασία στην αντίληψη του κόσμου και σημείωσε τον περίπατο που έκαναν μαζί εκατέρωθεν της γραμμής από το οδόφραγμα της οδού Λήδρας, λέγοντας ότι βλέποντάς τους να περπατούν μαζί ο κόσμος άρχισε να πιστεύει ότι τα πράγματα αλλάζουν. Μαζί, συνέχισε, παρακολούθησαν θεατρική παράσταση στο Ριάλτο και σε ανταπόδοση αυτής του της επίσκεψης με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη θα πάνε μαζί στο θέατρο της αρχαίας Σαλαμίνας στο τέλος του Ιούλη για να παρακολουθήσουν συναυλία συμφωνικής ορχήστρας.

Απαντώντας στη συνέχεια σε ερωτήσεις, ο κ. Ακιντζί αναφέρθηκε στο θέμα της εκπροσώπησης των Τ/κ στο Ευρωκοινοβούλιο λέγοντας ότι θα μπορούσαν να προσκληθούν δύο Τ/κ να παρακολουθούν καλύτερα τις εργασίες του ΕΚ, υπενθυμίζοντας ότι δύο θέσεις επρόκειτο να τους δίδονταν. Σημείωσε δε ότι υπάρχουν 35 κεφάλαια ενσωμάτωσης του ευρωπαϊκού κεκτημένου αλλά για τους Τ/κ γίνονται εργασίες μόνο για τα 12 και σε αυτό το θέμα πρέπει να γίνει κάτι.

Στο θέμα των εγγυήσεων, ο κ. Ακιντζί επανέλαβε ότι θα μπορούσε να συζητηθεί το Σεπτέμβριο σε μια πολυμερή σύνοδο, αλλά αυτό – είπε – εξαρτάται από την πορεία των διαπραγματεύσεων μέχρι τότε. Όλα πρέπει να γίνονται στο χρόνο τους, σημείωσε γιατί όταν αυτό δεν γίνεται τότε βλάπτεται η διαδικασία.

Κατά τον Τ/κ ηγέτη, τόσο το νερό που θα έρθει στα κατεχόμενα από την Τουρκία, όσο και το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ της Κύπρου είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να βελτιωθούν οι σχέσεις Τ/κ, Ε/κ, Τουρκίας, Ελλάδας.

Ερωτηθείς δε για την εντύπωση από τις επαφές του στις Βρυξέλλες, ο κ. Ακιντζί είπε ότι είδε πως υπάρχει πεποίθηση ότι το Κυπριακό μπορεί να λυθεί σύντομα, ενώ κληθείς να σχολιάσει ότι δεν έγινε προσπάθεια από την ε/κ πλευρά να εμποδίσουν αυτές του τις επαφές, ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι ενώ παλαιότερα οι πλευρές κατηγορούσαν η μια την άλλη, σήμερα έχουν επικεντρωθεί στη λύση και αυτή είναι η μεγαλύτερη διαφορά.

Ο “υφυπουργός” εξωτερικών και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας, Ερχάν Ερτσίν αναφέρθηκε στο θέμα του χαλουμιού λέγοντας ότι υπάρχει η άποψη, μέχρι τη λύση, ο έλεγχος του προϊόντος να γίνεται από μια διεθνή εταιρεία, σημειώνοντας ότι μετά την κατοχύρωση του προϊόντος η οικονομική του αξία θα αυξηθεί. Κατά τον Ερτσίν υπάρχει μια γενική αντίληψη ο έλεγχος και στις δύο πλευρές της πράσινης γραμμής να γίνεται από μια διεθνή εταιρεία.

Πηγη ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα