Ελεγκτής σε Υπ. Υγείας: Ποινικό αδίκημα τα αναληθή στοιχεία

Απάντηση στις διευκρινίσεις του υπουργού Υγείας Φίλιππου Πατσαλή δίνει με νέα επιστολή του ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας Οδυσσέας Μιχαηλίδης σε σχέση με το θέμα των μεταμοσχεύσεων.

Διαβάστε αυτούσια την επιστολή ΕΔΩ

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει στη νέα επιστολή του, ότι αρχικά είχε δοθεί από το υπουργείο

ο ενδεικτικός αριθμός των 14 επεμβάσεων ανά εξάμηνο. Σε παρατήρηση από την Ελεγκτική Υπηρεσία ότι ο αριθμός αυτός δεν τεκμηριωνόταν επαρκώς, αφού το – υπό το Γ. Κυριακίδη – Μεταμοσχευτικό Κέντρο διενεργούσε 35 μεταμοσχεύσεις ετησίως. Ακολούθησε τροποποίηση του σχετικού εγγράφου στο οποίο αναφερόταν ο αριθμός των 25 επεμβάσεων ανά εξάμηνο, ενώ «εκ των υστέρων μας αναφέρετε πως υπολογίζετε ότι θα διενεργηθούν 16 μεταμοσχεύσεις ανά εξάμηνο».

Ο κ. Μιχαηλίδης επισημαίνει προς τον υπουργό Υγείας ότι «η προκήρυξη ενός διαγωνισμού και οι όροι του αποτελούν πράξη κανονιστικού περιεχομένου που δεσμεύει τόσο τη διοίκηση όσο και τους διαγωνιζόμενους και δεν μπορούν να τυγχάνουν ενός τόσο επιπόλαιου χειρισμού από τις αναθετούσες αρχές.Σε ιδιαίτερα αυστηρό τόνο, ο κ. Μιχαηλίδης σημειώνει στην επιστολή του προς τον υπουργό Υγείας ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία, οι υπουργοί οφείλουν να μη δίδουν στο Γενικό Ελεγκτή πληροφορίες, στοιχεία ή επεξηγήσεις τα οποία εν γνώσει τους είναι ψευδή. «Παραβίαση της υποχρέωσης αυτής συνιστά ποινικό αδίκημα», τονίζει ο Γενικός Ελεγκτής και ζητά από τον υπουργό Υγείας να εξηγήσει που έχει βασίσει τις αναφορές και τα νούμερα που επικαλείται, «αφού θέλω να πιστεύω ότι δεν ήταν σε γνώση σας, πως αυτές ήταν εσφαλμένες και αναληθείς».

Keywords
Τυχαία Θέματα