Έλεγχοι σε κρίσιμα μηχανογραφικά συστήματα του κράτους

Μεγάλο αριθμό ελέγχων σε κρίσιμα μηχανογραφικά συστήματα του κράτους, για να διασφαλιστεί ότι αυτά είναι κατάλληλα θωρακισμένα έναντι κακόβουλων εισβολέων, έχει διενεργήσει εξειδικευμένο κλιμάκιο της ανεξάρτητης Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, η Έφορος Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας Άννα Ζαβού Χριστοφόρου είπε ότι η Υπηρεσία - ενεργώντας ως σύμβουλος του Κράτους - έχει δημιουργήσει το εξειδικευμένο αυτό κλιμάκιο με σκοπό τη διενέργεια ελέγχων των Μηχανογραφικών Συστημάτων της

Δημόσιας Υπηρεσίας, οι οποίοι συμπληρώνουν και ενδυναμώνουν περαιτέρω το ελεγκτικό της έργο, προσθέτοντας παράλληλα αξία και βελτιώνοντας τα συστήματα των ελεγχόμενων οργανισμών.

Ανέφερε ότι στη Δημόσια Υπηρεσία λειτουργούν σήμερα εκατοντάδες μηχανογραφικά συστήματα και (όπως και κάθε άλλος ιδιωτικός ή δημόσιος οργανισμός) αποτελεί καθημερινό στόχο κυβερνοεπιθέσεων, προσθέτοντας ότι τέτοια συστήματα περιλαμβάνουν μεγάλα και σημαντικά μηχανογραφικά συστήματα, όπως αυτά των νοσοκομείων, του Τμήματος Φορολογίας, Κτηματολογίου, Αρχείου Πληθυσμού, Πολεοδομίας, το Λογιστικό Σύστημα FIMAS, καθώς και μικρότερα που χρησιμοποιούνται για συγκεκριμένες εργασίες από τα διάφορα Υπουργεία.

Η κ. Χριστοφόρου είπε ότι στόχος ενός ολοκληρωμένου συστήματος εσωτερικού ελέγχου στη Δημόσια Υπηρεσία είναι η βελτίωση της αποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας των Δημόσιων Οργανισμών, με την ταυτόχρονη μείωση του κόστους λειτουργίας τους και σημείωσε ότι η μηχανογράφηση αποτελεί συνεπώς καταλυτικό παράγοντα της αποτελεσματικής αναδιάρθρωσης του Δημόσιου Τομέα, μειώνοντας το κόστος και τη γραφειοκρατία και παρέχοντας άμεσες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

«Για να διασφαλιστεί η ορθή, οικονομική, αποδοτική και ασφαλής λειτουργία των μηχανογραφικών συστημάτων, θα πρέπει να γίνει αποτελεσματική διαχείριση των κινδύνων που απορρέουν από τη χρήση των συστημάτων αυτών, οι οποίοι έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια», υπογράμμισε.

Σύμφωνα με την Έφορο, μια επιτυχημένη κυβερνοεπίθεση ενάντια του Δημόσιου Τομέα ενδέχεται να έχει ολέθριες συνέπειες για την Κύπρο και τους Πολίτες της, όπως για παράδειγμα απώλεια ανθρώπινων ζωών μέσω επίθεσης σε συστήματα εναέριας κυκλοφορίας, παροχής πόσιμου νερού και ηλεκτρισμού και πρόσβαση σε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, όπως ιατρικά αρχεία σε νοσοκομεία, στο αρχείο του Τμήματος Φορολογίας και στο Αρχείο Πληθυσμού, αλλά και ενδεχόμενη αλλοίωση αυτών των δεδομένων (π.χ. προσθήκη ατόμων στο αρχείο πληθυσμού).

Επίσης, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρξουν οικονομικές απώλειες π.χ. μέσω υπεξαίρεσης χρημάτων από τα κρατικά λογιστικά συστήματα (π.χ. Γενικού Λογιστηρίου) ή για παράδειγμα αλλοίωση περιουσιακών στοιχείων στο Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, ενώ μπορεί να γίνει και υποκλοπή απόρρητων πληροφοριών του Κράτους, όπως για παράδειγμα για θέματα Εθνικής Φρουράς, διαπραγματεύσεων με άλλα κράτη (π.χ. Κυπριακό), θέματα εθνικής ασφάλειας, θέματα που αφορούν αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων κ.λπ.

Περιορισμένοι πόροι κλιμακίου

Ωστόσο, η κ. Χριστοφόρου είπε στο ΚΥΠΕ ότι «παρόλο το εύρος και τη σημαντικότητα της μηχανογράφησης στη Δημόσια Υπηρεσία, το εν λόγω κλιμάκιο διαθέτει πολύ περιορισμένους πόρους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να την καλύψει επαρκώς και να περιορίζεται μόνο σε συστήματα υψηλού κινδύνου».

«Γίνεται συνεπώς προσπάθεια για περαιτέρω ενδυνάμωση της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου για τη διεύρυνση των ελέγχων μηχανογραφικών συστημάτων που διενεργεί, η οποία παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα στο Κράτος, όπως είναι η αποφυγή έκθεσης κρίσιμων και εμπιστευτικών πληροφοριών, αλλά και των αδυναμιών που εντοπίζονται κατά τους ελέγχους σε άτομα εκτός Δημόσιας Υπηρεσίας (ιδιώτες), η ανεξαρτησία της Υπηρεσίας με βάση τον Νόμο της διασφαλίζει την αντικειμενικότητα των ευρημάτων της, η άμεση ανταπόκριση όσον αφορά σημαντικά κενά ασφάλειας αλλά και σε απαιτήσεις των αρμόδιων Υπουργών χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες (π.χ. προσφορές για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα) και η σημαντική εξοικονόμηση κόστους σε σχέση με την αγορά υπηρεσιών, λόγω του υψηλού κόστους τους (μέχρι και 80% όπως αναφέρεται σε σχετική μελέτη).

Άλλα πλεονεκτήματα είναι η δυνατότητα διενέργειας οριζόντιων ελέγχων (που αφορούν ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία), η μεταφορά και διοχέτευση τεχνογνωσίας μεταξύ Υπουργείων, η άμεση ενημέρωση του Υπουργικού Συμβουλίου και η επίτευξη οικονομιών κλίμακας μέσω εναλλαγής προσωπικού και εξειδίκευσης.

Keywords
Τυχαία Θέματα