Ο Νίκος Μούγιαρης τιμήθηκε στις ΗΠΑ

Ομιλία για το μέλλον της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας απηύθυνε κατά τη βράβευσή του από το Κυπρο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο ο Νίκος Μούγιαρης από την Αθηένου και ηγετικός παράγοντας στην προώθηση των ελληνικών θεμάτων στην Ουάσιγκτον, ο οποίος τιμήθηκε με το «Βραβείο Αριστείας» του Επιμελητηρίου για τη μεγάλη εθνική, κοινωνική και φιλανθρωπική προσφορά του, στη διάρκεια επίσημου δείπνου στο Μανχάταν, παρουσία πέραν των 500 ατόμων, ηγετικών παραγόντων της κοινότητας και Αμερικανών πολιτικών.

Αποδεχόμενος

το βραβείο, ο Νίκος Μουγιάρης είπε πως αυτά που πέτυχε τα οφείλει στους γονείς και συγγενείς του, στους δασκάλους του, στο χωριό του, στη σύζυγό του και στους φίλους του. Αναφέρθηκε στα πολλά επαγγελματικά και επιστημονικά επιτεύγματα των μελών της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, που είναι στην κορυφή στις ΗΠΑ, αλλά έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που απειλούν την Ομογένεια, να χάσει την ταυτότητά της και να μην είναι σε θέση να βοηθήσει την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Δυστυχώς, τα τελευταία 50 χρόνια, παρατήρησα μια κάμψη στις οργανωμένες ομάδες της ομογένειας μας, της κοινότητάς μας. Οι Ομοσπονδίες μας και πολλοί από τους τοπικούς μας οργανισμούς, τα σωματεία μας, απειλούνται με εξαφάνιση. Δεν μπορούν να προσελκύσουν τη νεολαία μας, τους καταπληκτικούς μας νέους επαγγελματίες. Δεν καταφέραμε να αλλάξουμε τους τρόπους μας. Η εκκλησία μας, ο μόνος οργανωμένος θεσμός που έχουμε στη χώρα μας, δυστυχώς μειώνεται. Ο αριθμός των μελών μειώνεται, τα ελληνικά σχολεία κλείνουν. Χωρίς θεσμικά όργανα και οργανωμένες ομάδες, μια κοινότητα τελικά εξαφανίζεται. Αντιμετωπίζουμε υπαρξιακές απειλές ως κοινότητα», είπε.

Σε αυτά τα 50 χρόνια, έχουμε δει την παρακμή της Ελλάδας και της Κύπρου, ανέφερε. «Οι εκπληκτικοί άνθρωποι σε αυτές τις δύο χώρες, δυστυχώς επιτρέπουν σε άτομα να τους οδηγήσουν, πολλοί από τους οποίους δεν ήταν ηγέτες, αλλά και οπορτουνιστές, αν όχι χειρότεροι», ανέφερε.

Τόνισε ότι Ελλάδα και Κύπρος αντιμετωπίζουν υπαρξιακές απειλές από την Τουρκία και αναρωτήθηκε πώς με τη συρρίκνωση της Εκκλησίας και των οργανισμών μας θα μπορέσουμε να τις βοηθήσουμε.

Θέτοντας σειρά ερωτημάτων για τις οργανωτικές αδυναμίες της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας, σε σύγκριση με την Εβραϊκή, τόνισε ότι μπορούμε να κάνουμε όλα όσα χρειάζονται, εάν οργανωθούμε, συνεργαστούμε και δημιουργήσουμε επαγγελματικούς θεσμούς.

Είπε ότι παρότι ο καθένας μας μπορεί να μιλά για την αγάπη του προς την Ελλάδα και την Κύπρο, κάποια στιγμή θα πρέπει να αντιληφθούν την ανάγκη για πραγματικές και υποβοηθητικές δραστηριότητες. Γιατί, οι θεωρίες και οι ευσεβείς πόθοι, δεν επαρκούν για να διορθώσουν τη μη ανάμειξή μας και τα λάθη του παρελθόντος.

Αναφέρθηκε στην ίδρυση πριν από 5 χρόνια του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και του σημαντικού έργου που επιτελεί, χάρη στη δουλειά του εκτελεστικού διευθυντή της οργάνωσης Έντι Ζεμενίδη και μόλις 4 υπαλλήλων και αναρωτήθηκε πόσα πιο πολλά μπορούσαν να γίνουν με 40 ή και 400 άτομα προσωπικό, κατά το παράδειγμα των μεγάλων αμερικανοεβραϊκών οργανισμών.

«Τα μέλη του HALC, 30άρηδες και 40άρηδες, έχουν αναδειχθεί ως ηγέτες, για τους οποίους μπορούμε να είμαστε περήφανοι. Το HALC ξεκινά τώρα μια επένδυση σε ακόμη νεότερη γενιά. Φέτος ξεκίνησε την ηγεσία του 2030, όπου νέοι Ελληνοαμερικανοί από όλη τη χώρα, θα ζήσουν την εμπειρία μιας εντατικής διετούς υποτροφία», πρόσθεσε.

Όπως εξήγησε, μια φορά κάθε δύο μήνες, οι νέοι αυτοί κάνουν ένα εντατικό ολοήμερο σεμινάριο. Θα ταξιδεύουν στην Ουάσιγκτον κάθε χρόνο, θα γράφουν άρθρα και θα ασχολούνται με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, θα έχουν ιδιωτικά δείπνα με ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε θέματα ηγεσίας. Βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τους συμβούλους HALC. Μέχρι το τέλος του 2017, θα υπάρχουν στελέχη της «Ηγεσίας 2030» στο Σικάγο, τη Νέα Υόρκη, τη Νέα Ιερσέη, τη Φλόριδα, τη Βαλτιμόρη και την Καλιφόρνια.

«Μέχρι το 2030, εκατοντάδες Έλληνες θα έχουν περάσει από αυτό το πρόγραμμα. Θα έχουν κοινό σημείο αναφοράς. Θα έχουν γνώση, εμπειρία, διασυνδέσεις. Το πιο σημαντικό, θα έχουν ο ένας τον άλλον. Και θα έχουμε αποκτήσει μια ισχυρή δύναμη. Εκατοντάδες Έλληνες τριαντάρηδες και σαραντάρηδες που θα είναι έτοιμοι να ηγηθούν στη Διασπορά, να βοηθήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο και να εκπαιδεύσουν την επόμενη γενιά για τις επόμενες δεκαετίες», είπε.

Ένα βίντεο στο οποίο μιλούσε ο ίδιος και φίλοι και συνεργάτες του, παρουσίασε τη ζωή και την προσφορά του Νίκου Μούγιαρη. Ενός νέου από την Αθηένου, που ήλθε με ελάχιστα δολάρια στην Αμερική, σπούδασε στο Πανεπιστήμιο St John’s χημικός και έκανε το μεταπτυχιακό του στο Rutgers και με 6.000 δολάρια που δανείστηκε από τον αδελφό του, ξεκίνησε το 1975 την εταιρεία MANA Products, που σήμερα έχει 1.000 υπαλλήλους και προμηθεύει με καλλυντικά τους μεγαλύτερους οίκους στον κόσμο.

Προβλήθηκε επίσης μαγνητοσκοπημένο μήνυμα του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος εξέφρασε στον Νίκο Μούγιαρη τις προσωπικές του ευχαριστίες, μαζί με την ευγνωμοσύνη του κυπριακού λαού, για τις πολλές και μακροχρόνιες υπηρεσίες του στον αγώνα για την απελευθέρωση της Κύπρου.

«Ο Νίκος Μούγιαρης αφιέρωσε με πίστη, χρόνο, ενέργεια και προσπάθειες στην υπηρεσία της Κύπρου, εργαζόμενος ακούραστα και με επιμονή για την προώθηση της ελευθερίας, της Δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Την εκδήλωση – που χαρακτηρίστηκε η πλέον επιτυχημένη του Επιμελητηρίου – άνοιξε η εκτελεστική διευθύντρια Δέσποινα Αξιωτάκη, που χαρακτήρισε τον Νίκο Μουγιάρη έναν πραγματικό ευεργέτη για αξιέπαινα έργα και σκοπούς και παράλληλα έναν σεμνό και ταπεινό ανθρωπιστή.

Η δημοσιογράφος Νικόλ Πεταλλίδη, του δικτύου FOX, παρουσίασε τους επισήμους και τους ομιλητές της εκδήλωσης, που άνοιξε με την προσευχή και σύντομο χαιρετισμό του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημητρίου, ο οποίος εξήρε τη μεγάλη προσφορά του τιμωμένου στο Κυπριακό και τα εθνικά θέματα, αλλά πάνω απ’ όλα στην παιδεία και τα ελληνικά γράμματα.

«Η εκπαίδευση είναι το πραγματικό πάθος», είπε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, που του ευχήθηκε να συνεχίσει το ευαγές του έργο, το οποίο όχι μόνο αγγίζει τις καρδιές των ανθρώπων, αλλά καλλιεργεί και το πνεύμα τους.

Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου, αναφέρθηκε στους σκοπούς του οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1997 με στόχο την ενδυνάμωση των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και των ΗΠΑ, εμπλέκοντας τις επιχειρηματικές κοινότητες και των δύο χωρών. Στις φετινές του δραστηριότητες, συμπεριλαμβάνεται το μεγάλο Επενδυτικό Φόρουμ για την Κύπρο της Capital Link, αλλά και οι προσπάθειες για να έρχονται για εργασία και εκπαίδευση στις ΗΠΑ νέοι Κύπριοι επιστήμονες. Ήδη έχουν έλθει δύο και φέτος αναμένεται να έλθουν ακόμη 6 μηχανικοί. Μίλησε επίσης και για τη σημαντική συνεισφορά Νέων Επαγγελματιών του Επιμελητηρίου.

Αναφερόμενος στον Νίκο Μούγιαρη – στην επιχείρηση του οποίου είναι οικονομικός διευθυντής – ο Νίκος Νικολάου μίλησε για τον ανθρωπισμό και τις φιλανθρωπικές του δραστηριότητες, αλλά και την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει για τη διατήρηση των ιδεωδών του Ελληνισμού σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Φίλιπ Κρίστοφερ, στενός φίλος και συναγωνιστής του Νίκου Μούγιαρη για περισσότερα από 40 χρόνια, αναφέρθηκε στο βιογραφικό του, στις επιχειρηματικές του επιτυχίες και στο εθνικό και κοινωνικό του έργο. Τόνισε ότι πρωτοστατεί στο αγώνα για την προώθηση του Κυπριακού στην Ουάσιγκτον, αλλά και το γεγονός ότι ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να στηρίξουν την Ελλάδα όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση, πρωτοστατώντας στην προσπάθεια για ίδρυση της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας». Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η προσφορά του, μαζί με άλλους ομογενείς επιχειρηματίες κυπριακής καταγωγής, για την Κύπρο, βοηθώντας νέους να δημιουργήσουν επιχειρήσεις ή να έλθουν για εκπαίδευση και εργασία στις ΗΠΑ.

Μίλησε επίσης η πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Λευκωσία, Καθλίν Αν Ντόχερτι, ενώ χαιρέτισαν η βουλευτής Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης και η πολιτειακή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκη, που μαζί με την βουλευτή Αραβέλα Σιμωτά και τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Κωνσταντινίδη, παρουσίασαν τιμητικές διακηρύξεις για τον Νίκο Μουγιάρη από τα πολιτειακά νομοθετικά σώματα και τον δήμο Νέας Υόρκης.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης, ο πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Λεωνίδας Παντελίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Διονύσιος Καλαμβρέζος, οι γενικοί πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και Βασίλης Φιλίππου, ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης κ.α.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα