Το τέλος θα γραφεί στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά...

Όλα θα τα δεχθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, γιατί θα προτιμήσει να είναι ωφέλιμος παρά αρεστός!

Ο Νίκος Κοτζιάς, ευθύς αμέσως μετά την πενταμερή της Γενεύης και τη συμφωνία για συγκρότηση διάσκεψης τεχνοκρατών στο Μον Πελεράν, δήλωσε πολύ καθαρά πως νέα Διάσκεψη σε πολιτικό επίπεδο θα συγκροτηθεί, «όταν ωριμάσουν οι συνθήκες».

Προχθές, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε πως είναι άγνωστο πότε θα συνέλθει η νέα

Διάσκεψη των Εγγυητριών Δυνάμεων και των δύο κοινοτήτων, ενώ ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι «δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης μίας νέας διάσκεψης τύπου Γενεύης, εάν δεν έχει προετοιμασθεί καλά το έδαφος, ώστε να υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας».

Διάχυτη η απαισιοδοξία, πρωτοφανές γεγονός, τουλάχιστον για τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, δεδομένων των ψευδαισθήσεων που καλλιεργούσαν τόσα χρόνια και των υπεραισιόδοξων δηλώσεών τους πως έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για μία αλλαγή στην τουρκική στάση και επίλυση του Κυπριακού. Αφού ενέπαιξαν τους πολίτες -και συνεχίζουν να τους εμπαίζουν- πως τα τρία Μον Πελεράν και η Γενεύη αποτελούν σταθμό στην ιστορία του Κυπριακού, τώρα διαπιστώνουν πως στην ουσία δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μία τρύπα στο νερό.

Μετά τα φαγοπότια και τις διακοπές στην πανέμορφη Ελβετία, επιστρέφουν ξανά στη μιζέρια της χρεοκοπημένης Λευκωσίας. Αναστασιάδης και Ακιντζί αρχίζουν ξανά νέο γύρο διαπραγματεύσεων για να κλειδώσουν κεφάλαια, τα οποία, όπως μας είχε πει ο Πρόεδρος, είχαν κλείσει προ πολλού! Γυρό-γυρό του μπάκαρη, και παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή της Κύπρου...

Κορόιδα, δεν θα υπάρξει άλλη Ελβετία, Μον Πελεράν ή Γενεύη. Διότι δεν πρόκειται να «ωριμάσουν οι συνθήκες» στην Τουρκία. Η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψει τις εγγυήσεις της, ούτε θα αποδεχθεί να αποσύρει στρατό από την Κύπρο, ούτε ο Ακιντζί θα αποδεχθεί λύση χωρίς εκ περιτροπής προεδρία, ούτε θα δώσει πίσω τη Μόρφου, εάν ο Αναστασιάδης δεν εξαντλήσει όλα τα εναπομείναντα ισχνά περιθώρια υποχωρήσεών του.

Ιδού οι τελευταίες δηλώσεις των Τούρκων ηγετών:
1. Νουμάν Κουρτουλμούς, αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης: «Χωρίς εγγυήσεις είναι αδύνατη η δημιουργία μίας διζωνικής δομής στην Κύπρο. Η Τουρκία δεν θα μπει σε ένα παζάρι, το οποίο δεν συμφωνήθηκε, με την έννοια της απώλειας εδαφών».

2. Μουσταφά Ακιντζί, κατοχικός ηγέτης: «Η εκ περιτροπής προεδρία είναι από τα εκ των ων ουκ άνευ μας. Ένα σχέδιο το οποίο δεν θα περιέχει την εκ περιτροπής προεδρία, ο Μουσταφά Ακιντζί δεν θα το στείλει σε δημοψήφισμα».

3. Ντεριά Κανπάι, «πρέσβης» της Τουρκίας στα κατεχόμενα: «Η Τουρκία θέλει την αναγνώριση της Τ.Δ.Β.Κ. Ο καθένας να ζει στο δικό του κράτος. Δεν εγκαταλείπουμε τις τουρκικές εγγυήσεις».

Είναι ξεκάθαρο πως οι συνθήκες δεν ωρίμασαν στην Τουρκία, παρόλα όσα μας δήλωναν ο Νίκος Αναστασιάδης, ο Άντρος Κυπριανού, ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Νίκος Τορναρίτης. Οι θέσεις της Τουρκίας είναι διαχρονικές, αποτελούν εθνική πολιτική και δεν μεταβάλλονται είτε κεμαλικοί κυβερνούν, είτε ισλαμιστές, είτε νεοσουλτάνοι.

Αλλά εδώ συγκυβερνούν τρεις ανιστόρητοι και χωρίς καμία πολιτική διορατικότητα ηγέτες, οι οποίοι επιμένουν να δουν έμπρακτα δείγματα των τουρκικών προθέσεων στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για να πεισθούν. Και το τραγικό είναι ότι τα είδαν. Τα βλέπουν εδώ και μισό αιώνα, τα βλέπουν στους αναρίθμητους γύρους των ψευδο-διαπραγματεύσεων 42 χρόνων, τα είδαν τρεις φορές στο Μον Πελεράν και μία στη Γενεύη. Και ακόμη δεν έχουν πεισθεί και συνεχίζουν να περιπαίζουν τον λαό.

Εμείς, όμως, είμαστε βέβαιοι πως θα ξαναπάνε στην Ελβετία. Θα ξαναπάνε, όχι γιατί «ωρίμασαν οι συνθήκες» στην Τουρκία, αλλά επειδή ωρίμασε στη σκέψη του Αναστασιάδη, του Αβέρωφ και του Κυπριανού ότι πρέπει το Κυπριακό να λυθεί εδώ και τώρα, ανεξαρτήτως κόστους και περιεχομένου λύσης.

Επειδή ο Νίκος Αναστασιάδης με στήριξη ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ θα τα δώσει όλα. Θα δεχθεί και συνέχιση των τουρκικών εγγυήσεων, ίσως με κάποια άλλη μορφή, παραμονή τουρκικών στρατευμάτων, κάποιες αναπροσαρμογές στον τουρκικό χάρτη και βεβαίως θα αποδεχθεί την εκ περιτροπής προεδρία.

Και θα μας πει και πάλιν, όπως το 2013: «Προτίμησα να είμαι ωφέλιμος παρά αρεστός». Και θα επαναλάβει πως έκαμε τις παραχωρήσεις, για να μην αφήσει τη λύση να ξεφύγει. Πως ενήργησε με «πολιτική τόλμη». Πως επέτυχε από τις 40 χιλιάδες Τούρκους στρατιώτες να μείνουν δέκα χιλιάδες. Πως οι τουρκικές εγγυήσεις θα περιορισθούν μόνο στο τουρκοκυπριακό κράτος. Πως βελτίωσε και τη Ζυρίχη, αποδεχόμενος όπως ο Τουρκοκύπριος Πρόεδρος έχει μία θητεία, έναντι δύο του Ελληνοκυπρίου Προέδρου. Και αντί τσιόλου, οι διαφορές θα λύονται με απόφαση ξένου δικαστή.

Νενικήκαμε!
Όλα θα τα δώσει και όλα θα τα εξωραΐσει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Και ο Αβέρωφ Νεοφύτου και ο Άντρος Κυπριανού θα στήσουν τρικούβερτο γλέντι στο γήπεδο της Τσετίν Καγιά για τη «λύση επανένωσης-απελευθέρωσης».

Μην έχετε καμία αμφιβολία πως όλα θα εξελιχθούν όπως τα προδιαγράψαμε. Αλλά και όσα εφιαλτικά ακολουθήσουν για τον κυπριακό Ελληνισμό, και αυτά θα εξελιχθούν όπως τα περιγράψαμε πολλές φορές...
Μόνη ελπίδα: Να τα ανατρέψει όλα ο Ερντογάν...

Keywords
Τυχαία Θέματα