Έκτατο EuroWorking Group την Τετάρτη

Μηνύματα προόδου στις συνομιλίες έπειτα από 2,5 μήνες διαπραγματεύσεων
Στόχος, μια τελική συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση ενός μέρους, τουλάχιστον, των δόσεων

Την πραγματοποίηση έκτακτης συνεδρίασης του EuroWorking Group, μέσω τηλεδιάσκεψης, την Τετάρτη 22 Απριλίου, αποφάσισαν κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι τα μέλη του Brussels Group και οι

Έλληνες εμπειρογνώμονες. Η συνάντηση του Brussels Group με τους Έλληνες οικονομικούς εμπειρογνώμονες συνεχίστηκε χθες για δεύτερη ημέρα στη γαλλική πρωτεύουσα και συγκεκριμένα στη βίλα «Σαΐντ», όπου στεγάζεται η ελληνική αντιπροσωπία του ΟΟΣΑ.

Στόχος των συναντήσεων αυτών είναι η διαπίστωση προόδου στις διαβουλεύσεις, αλλά και η προσπάθεια να τεθούν κάποιες βάσεις, πάνω στις οποίες θα μπορούσε να στηριχθεί η συμφωνία. Η συνάντηση ξεκίνησε περί τις 17:00 (ώρα Κύπρου) και ολοκληρώθηκε στις 23:00. Την ελληνική πλευρά εκπροσωπούν ο επικεφαλής των οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, ο νέος γενικός γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Νικόλαος Θεοχαράκης και η σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών Έλενα Παναρίτη.

Τίποτα δεδομένο
Τα μηνύματα προόδου στις συνομιλίες είχαν έρθει από νωρίς το πρωί της Κυριακής. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη για την Αθήνα, η οποία, στην παρούσα φάση, αποτελεί την επιβεβαίωση τουλάχιστον πως επήλθε επιτέλους μια πρώτη πρόοδος, έπειτα από 2,5 μήνες διαπραγματεύσεων -με προοπτική μιας τελικής συμφωνίας τις επόμενες εβδομάδες- ώστε να ανοίξει ο δρόμος και για την εκταμίευση ενός μέρους, τουλάχιστον, των δόσεων.

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και το θρίλερ συνεχίζεται αφού, μετά την πρώτη επαφή που είχαν χθες στο Παρίσι η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους θεσμούς, αρμόδια πηγή ανέφερε πως «είμαστε αισιόδοξοι, αλλά υπάρχουν ακόμα δυσκολίες», δείχνοντας πως οι συζητήσεις μπορεί να βγήκαν από το τέλμα όπου είχαν βαλτώσει επί μήνες, αλλά δεν έχουν ακόμη πατήσει σε στέρεο έδαφος.

«Τα πράγματα έχουν χειροτερέψει»
Την ώρα, όμως, που τα νέα από τις συζητήσεις στο πλαίσιο του Brussels Group θέλουν να σημειώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αποθαρρύνει τις ελπίδες, για μια σημαντική πρόοδο στο αδιέξοδο της διάσωσης της Ελλάδας κατά την επόμενη συνάντηση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη Ρίγα, την προσεχή εβδομάδα.

«Δεν φαίνεται ότι θα υπάρξει λύση στη Ρίγα. Είναι σαφές βέβαια ότι τα πράγματα έχουν χειροτέψει και είναι δύσκολα για την Ελλάδα», δήλωσε ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ σε συνέντευξη Τύπου, στην εαρινή σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.

Έκθεση-οδηγός
Μία έκθεση που θα ετοιμάσουν οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας -Κομισιόν, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- ενόψει του Eurogroup της 24ης Απριλίου στη Ρίγα, αναμένεται να αποτελέσει τη βάση, στην οποία οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης θα μπορέσουν να έχουν μία πιο εις βάθος συζήτηση, δήλωσε ο Σόιμπλε. Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ τόνισε ότι η ευθύνη παραμένει στην Ελλάδα να δεσμευθεί σε μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα τη διαρκή στήριξη, με βάση τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου για την επέκταση του προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας κατά τέσσερεις μήνες.

«Επιζήμια και για την Ευρώπη»
Τα προβλήματα της Ελλάδας θα είναι επιζήμια για την ίδια τη χώρα και όχι για την Ευρώπη, επισήμανε το Σάββατο στην Ουάσιγκτον ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν. «Είναι η Ελλάδα και όχι η Ευρώπη αυτή η οποία θα πληγεί από τα προβλήματα που δημιουργούν τα οικονομικά προβλήματα στην Αθήνα, διότι η Ευρώπη έχει οικοδομήσει μηχανισμούς για να προστατευθεί», δήλωσε ο Σαπέν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο των εαρινών συνόδων του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. «Εάν συμβεί κάτι επιζήμιο, αυτό θα είναι σοβαρό για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, όχι για τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης. Δεν βρισκόμαστε καθόλου στην ίδια κατάσταση που βρισκόμασταν πριν από τέσσερα ή πέντε χρόνια», πρόσθεσε.

«Μάθαμε να οικοδομούμε τείχη για να προστατευόμαστε, για να προστατεύουμε το τραπεζικό σύστημα, για να προστατεύουμε άλλες χώρες οι οποίες θα μπορούσαν να γίνουν ευάλωτες, εάν κάτι συμβεί στην Ελλάδα. Επομένως η Ευρώπη είναι πολύ πιο ισχυρή. Η Ευρώπη έχει προφυλαχθεί από τις ενδεχόμενες αναταράξεις. Ο κίνδυνος αφορά την Ελλάδα», πρόσθεσε ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες οι οποίοι ισχύουν για όλες της χώρες [...] στην Ευρωζώνη», συνέχισε ο Σαπέν. «Η Ελλάδα δεν έχει υπογράψει μόνο ένα μνημόνιο, έχει υπογράψει συνθήκες, έχει υπογράψει δεσμεύσεις. Αυτές οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρηθούν», κατέληξε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών.

Βαρουφάκης: «Ατύχημα το Grexit»
Ένα ατύχημα, δηλαδή έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, θα ήταν μη διαχειρίσιμο από την Ευρωζώνη, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης, μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζακ Λιου.
Λιου: Η Ελλάδα πρέπει να κοιτάξει τον προϋπολογισμό της γραμμή προς γραμμή.

Ο κ. Βαρουφάκης μίλησε, επίσης, για ορισμένους Ευρωπαίους αξιωματούχους που με τις δηλώσεις τους «παίζουν με τη φωτιά», ενώ επέμεινε ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προχωρήσει σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις. «Θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους θεσμούς ότι το προηγούμενο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων ήταν πολύ light, στόχευε στα λάθος προβλήματα, στα ήσσονος σημασίας προβλήματα και δεν έβαζε το μαχαίρι βαθιά στο κόκκαλο», τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση δεν χρειάζεται νουθεσίες για την ανάγκη μεταρρυθμίσεων.

Εμείς οι ίδιοι κρίνουμε ότι θα κριθούμε από την επιτυχία και το βάθος του μεταρρυθμιστικού μας προγράμματος», δήλωσε, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιθυμεί εδώ και καιρό να γίνει συζήτηση επί συγκεκριμένων μεταρρυθμιστικών σχεδίων, όμως από την πλευρά των θεσμών υπήρξε αρνηση και εζητείτο ριζική αναθεώρηση των πάντων. Για τη συνάντησή του με τον Τζακ Λιου, ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι δεν συζήτησαν για συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, αλλά κυρίως για τον δρόμο με τον οποίο η διαπραγμάτευση με τους εταίρους θα οδηγήσει σε ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, το οποίο θα είναι κοινά αποδεκτό στην Ευρώπη.

Όπως ανέφερε, η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν παρεμβαίνει στη διαμόρφωση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος της χώρας, αλλά θεωρεί ότι η ελληνική πλευρά έχει την υποχρέωση, «και εκεί συμφωνούμε», όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, να κάνει ό,τι χρειάζεται για να προχωράει η διαδικασία των διαπραγματεύσεων όσο γίνεται πιο αποτελεσματικά, με στόχο τη σύναψη συμφωνίας που θα ξεκλειδώσει το μέλλον της ελληνικής ανάκαμψης, έτσι ώστε η εθνική οικονομία να μην αποτελέσει ζήτημα ούτε για τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε και για την Ευρωζώνη.

Keywords
Τυχαία Θέματα