Σε σύμπτυξη ωθείται ο Συνεργατισμός

Γενική Συνέλευση των μετόχων του Συνεργατισμού θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως την ερχόμενη Δευτέρα, στον απόηχο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες, γεγονός που καταδεικνύει τις σοβαρές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα, μεταξύ των οποίων και το ενδεχόμενο σύμπτυξης του.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες, ασκούνται σοβαρές πιέσεις, προκειμένου ο Συνεργατισμός να σταματήσει να είναι ένας κρατικοδίαιτος οργανισμός.

H Συνέλευση αναμένεται να ενημερωθεί για

τις εξελίξεις για τη συνάντηση που είχαν αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ και της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας με τον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού και θα πάρει αποφάσεις.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στη συνέλευση θα τεθεί προς ψήφιση η μείωση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων, από 18 σε μόνο ένα, καθώς κι ένα νέο σχέδιο μείωσης του κόστους λειτουργίας του πιστωτικού ιδρύματος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, φαίνεται ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού έκρινε πως η Ελεγκτική Υπηρεσία εισηγείται όπως άμεσα προωθηθεί η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του Συνεργατισμού, κάτι που έχει συζητηθεί κατά το παρελθόν, ενώ τάσσεται σαφώς ενάντια στον έλεγχό της από Γενικό Ελεγκτή και Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι ο Συνεργατισμός βρίσκεται υπό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων, αφού έλαβε σε δύο περιπτώσεις κρατική στήριξη συνολικού ύψους €1,67 δισεκατομμυρίων. Η κρατική στήριξη δίνεται υπό την προϋπόθεση έγκρισης σχεδίου αναδιάρθρωσης.

Η συνάντηση έγινε στον απόηχο της συζήτησης στη Βουλή για το κατά πόσον ο Γενικός Ελεγκτής έχει το δικαίωμα διεξαγωγής διαχειριστικού ελέγχου στην ΣΚΤ και της κατάθεσης πρότασης νόμου από τον ΔΗΣΥ για εξαίρεση του Συνεργατισμού από την διενέργεια του ετήσιου διαχειριστικού ελέγχου από τη Ελεγκτική Υπηρεσία. Η ψηφοφορία επί της πρότασης νόμου αναβλήθηκε για την ερχόμενη Παρασκευή, 11 Νοεμβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα