Έκπληκτος ο Έιντε για την όψιμη επαναφορα μετεξέλιξης της ΚΔ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, είχε το πρωί ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, 'Εσπεν Μπαρθ Έιντε.

Σε δηλώσεις, μετά τη συνάντηση, ο αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών αναφερόμενος στο θέμα της μετεξέλιξης της Κυπριακής Δημοκρατίας παρέπεμψε στο Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου, εκφράζοντας, μάλιστα, έκπληξη γιατί επανέρχεται στην επικαιρότητα αυτό το θέμα.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε, μετά τη συνάντηση ότι γίνεται πολλή δημόσια συζήτηση

για το Κυπριακό, αλλά η κυβέρνηση δεν θ’ ακολουθήσει. Η διαπραγμάτευση, τόνισε, γίνεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι με δημόσιες δηλώσεις.

Αναφορικά με την οικονομική διάσταση της λύσης του κυπριακού, ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι όσοι ασχολήθηκαν με την ιστορία του κυπριακού, είναι η πρώτη φορά, με μια μικρή εξαίρεση κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Σπύρου Κυπριανού, που το θέμα της οικονομικής διάστασης της λύσης βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Μάλιστα με πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι η πρώτη φορά που έχουμε εμπλοκή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Παγκόσμια Τράπεζα, ακριβώς για να έχουμε ενώπιον μας πραγματικά δεδομένα, έτσι ώστε στο πλαίσιο του στόχου μας, την πρώτη μέρα μιας ενδεχόμενης λύσης να υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα θέματα, και να υπάρχει και απάντηση στο συγκεκριμένο θέμα. Άρα, δεν πρέπει αυτή την πρωτοβουλία, η οποία για πρώτη φορά υπάρχει, μέσα από δηλώσεις - που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, διότι αυτή τη στιγμή κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα πραγματικά δεδομένα – να θεωρούμε την εξέλιξη αυτή ως αρνητική», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την Πέμπτη στις 18.30 ο Πρόεδρος της δημοκρατίας θα ενημερώσει τη Βουλή για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Το Σάββατο στις 10.00 το πρωί θα πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στο πλαίσιο των απευθείας συνομιλιών. Η ημερομηνία καθορίστηκε στη χθεσινή συνάντηση των δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Οζντίλ Ναμί, οι οποίοι θα ξανασυναντηθούν αύριο.

Στη χθεσινή συνάντηση, που διήρκησε περίπου 3 ώρες, παρών ήταν και ο κ. Έιντε.

Στο μεταξύ ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, δήλωσε στα κατεχόμενα ότι τα σημεία σύγκλισης των δύο πλευρών στο Κυπριακό θα μπορούσαν να ανακοινωθούν από κοινού από τους δύο ηγέτες, εκφράζοντας, μάλιστα, ετοιμότητα να το πράξει.

Keywords
Τυχαία Θέματα