Τουρκία-Ισραήλ: Συμφωνία για ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα

Τουρκία και Ισραήλ έφτασαν σε συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεων τους την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχους και των δυο χωρών.

Επίσημη ανακοίνωση σχετικά με την αποκατάσταση των σχέσεων και των λεπτομέρειες της συμφωνίας, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναμένεται το μεσημέρι της Δευτέρας, από τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό στη Ρώμη και τον Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Άγκυρα.

Για διπλωματική νίκη της Τουρκίας, κάνουν λόγο οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την επίτευξη της συμφωνίας αν και το Ισραήλ

δεν έχει αποδεχτεί όλους τους όρους που έθεσε η Τουρκία.

Οι άλλοτε ισχυρή συμμαχία, η οποία πληγώθηκε τα τελευταία χρόνια, έχει κάνει βήματα μπροστά και αυτό θα είναι προς όφελος και των δυο χωρών.

Από το 2013 όπου οι ηγέτες των δυο χωρών είχαν μια τηλεφωνική επικοινωνία μέχρι και σήμερα, έγιναν παρασκηνιακά κινήσεις σε θέματα συνεργασιών στο εμπόριο και τον τουρισμό. Οι διαπραγματεύσεις το τελευταίο εξάμηνο έγιναν πολύ πιο εντατικές.

Με τις απολογίες του Ισραήλ να είναι δεδομένες, εκπληρώθηκε ο ένας όρος τον οποίο έθεσε η Τουρκία, για τη σύναψη της συμφωνίας αυτής. Το Ισραήλ αποδέχτηκε να αποζημιώσει με 20 εκατομμύρια δολάρια τους τραυματίες και οικογένειες των νεκρών, σύμφωνα με αξιωματούχους που συνόδευαν τον Ισραηλινό πρωθυπουργό. Μοναδική απαίτηση του Ισραήλ, έτσι ώστε να γίνει η αποζημίωση ήταν να μην προσαχθούν οι στρατιωτικοί και κυβερνητικοί του αξιωματούχοι για εγκλήματα πολέμου. Η αποζημιώσεις θα δοθούν μόλις εγκριθεί η σχετική νομοθεσία για εξασφάλιση των ισραηλινών αξιωματούχων από την τουρκική βουλή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters, η Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας θα παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια και άλλα μη στρατιωτικά αγαθά στη Γάζα και θα υλοποιήσει προγράμματα υποδομής, όπως πολυκατοικίες και ξενοδοχεία στην περιοχή. Θα γίνουν επίσης βήματα προς την επίλυση του προβλήματος ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στην περιοχή.

Την Τρίτη θα υπογραφούν συμφωνίες για τα συμφωνηθέντα από τα Υπουργεία Εξωτερικών των χωρών.

Η συμφωνία αυτή μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, θα μπορούσε να σημάνει την αρχή μια πολύ παραγωγικής συνεργασίας στον τομέα του φυσικού αερίου στην περιοχή της μεσογείου και να βοηθήσει στην επίλυση των προβλημάτων στην περιοχή.

Keywords
Τυχαία Θέματα