Brexit: Τα επόμενα βήματα σε Ευρώπη και Ηνωμένο Βασίλειο

Τη νέα πορεία της ΕΕ, χωρίς τη Βρετανία, η οποία στο δημοψήφισμα της περασμένης Πέμπτης αποφάσισε να εγκαταλείψει την ευρωπαϊκή οικογένεια, σχεδιάζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες.

Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στις Βρυξέλλες.

Η συζήτηση για το Breχit, σε επίπεδο «28» ηγετών, θα γίνει αύριο

το βράδυ στο δείπνο, αφού προηγηθεί ενημέρωση του Βρετανού πρωθυπουργού, Ντέιβιντ Κάμερον, προς τους ομολόγους τους, στους οποίους θα εξηγήσει και τη βρετανική θέση για τη συνέχεια της διαδικασίας.

Την Τετάρτη το πρωί θα συνεχίσουν μόνο οι 27 ηγέτες της Ε.Ε., χωρίς δηλαδή τον Βρετανό πρωθυπουργό, και θα συζητήσουν τη διαμόρφωση κοινής θέσης στις συζητήσεις με το Λονδίνο, καθώς και την ανάληψη πρωτοβουλιών, προκειμένου η Ε.Ε. να προσεγγίσει εκ νέου τους πολίτες, καθώς αυτή είναι και η βασική αιτία της σημερινής κρίσης.

Τόσο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω των προέδρων τους, Μάρτιν Σουλτς και Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, πιέζουν να ζητήσει άμεσα ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, την ενεργοποίηση του άρθρου 50, ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο του Ηνωμένου Βασίλειου.

Ωστόσο, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί το άρθρο στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να δοθεί χρόνος στο Λονδίνο να ξεπεράσει τις εσωτερικές του δυσκολίες.

Σύμφωνα με το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Ε.Ε., τα μέλη που θέλουν να αποχωρήσουν από το ευρωπαϊκό μπλοκ, πρέπει πρώτα να διαπραγματευτούν τους όρους της εξόδου τους και να αναπτύξουν ένα πλαίσιο για τη μελλοντική τους σχέση με την Ε.Ε.

Αυτή η διαδικασία μπορεί να διαρκέσει έως και δύο χρόνια.

Το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποφασίσει πότε θα ξεκινήσει αυτή η περίοδος, επιλέγοντας πότε θα ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις προθέσεις του.

Μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο, η Βρετανία θα συνεχίσει να θεωρείται πλήρες μέλος της ΕΕ, που θα δεσμεύεται από τους κανόνες και τις Συνθήκες της ΕΕ.

Αυτό σημαίνει πως θα συνεχίσει να είναι μέλος της Ε.Ε. τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2018.

Εντατικές διεργασίες ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων

Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, θα έχει σήμερα μίνι Σύνοδο στο Βερολίνο με τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι, με τη συμμετοχή και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να «αναλύσουν την κατάσταση με ηρεμία κι αυτοσυγκράτηση».

Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες, για διαβουλεύσεις.

Αναταράξεις στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου

Οι επιπτώσεις του Brexit αποσταθεροποιούν ολόκληρο το βρετανικό πολιτικό σύστημα. Σε μια πρωτοφανή δίνη οδηγείται η πολιτική ζωή με τα δύο μεγάλα κόμματα να υφίστανται ισχυρούς εσωτερικούς κλυδωνισμούς και την τοπική Βουλή της Σκωτίας να προειδοποιεί για ένα πιθανό σκωτσέζικο βέτο.

Η Αγγλία βιώνει τη μεγαλύτερη πολιτική κρίση των τελευταίων 25 ετών.

Εργατικοί και συντηρητικοί μπαίνουν σε μια περίοδο εσωκομματικής εσωστρέφειας, την ώρα που η κοινωνία είναι απολύτως διχασμένη και αποπροσανατολισμένη.

Η κρίση στο Εργατικό Κόμμα κορυφώθηκε χθες με την απομάκρυνση από τη θέση του σκιώδους ΥΠΕΞ, Χίλαρι Μπεν, από τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Νωρίτερα, ο Μπεν είχε εκφράσει την αποδοκιμασία του στον Κόρμπιν, λέγοντας ότι αίρει την εμπιστοσύνη του προς τον αυτόν.

Η απομάκρυνση του Χίλαρι Μπεν, ηγετικής προσωπικότητας της κεντρώας πτέρυγας των Εργατικών, δρομολόγησε παραιτήσεις κορυφαίων βουλευτών, μελών του σκιώδους υπουργικού συμβουλίου.

Παρόλο που ο Κόρμπιν έσπευσε να δηλώσει ότι δεν παραιτείται, η μαζική ανταρσία πρωτοκλασάτων βουλευτών αναμένεται να οδηγήσει σε νέα κούρσα διαδοχής.

Παράλληλα, στο κυβερνών συντηρητικό κόμμα πληροφορίες θέλουν το δίδυμο Κάμερον-Όσμπορν ν’ ασκούν όλη την επιρροή, που διαθέτουν στην κοινοβουλευτική ομάδα για να αποτρέψουν την εκλογή του Μπόρις Τζόνσον στην ηγεσία.

Είναι γνωστό ότι ο Τζόνσον δεν διαθέτει ερείσματα στους βουλευτές, τα 2/3 των οποίων τρέφουν βαθιά αντιπάθεια προς το πρόσωπό του.

Εξάλλου, βάσει της βρετανικής νομοθεσίας, ο νόμος, που θα ψηφιστεί στο Λονδίνο, ώστε να εφαρμοστεί η απόφαση για αποχώρηση από την ΕΕ, θα πρέπει να κερδίσει τη συγκατάθεση των τριών αποκεντρωμένων κοινοβουλίων, Σκωτίας, Ουαλίας και Βόρειας Ιρλανδίας.

Το κοινοβούλιο της Σκωτίας θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μπλοκάρει τη νομοθεσία για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, αν αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευθούν τα σκωτσέζικα συμφέροντα, δήλωσε η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.

Η Σκωτία, όπου ζουν πέντε εκατομμύρια άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της παραμονής στην ΕΕ με 62% έναντι 38% στο δημοψήφισμα της Πέμπτης, σε αντίθεση με το σύνολο του Ηνωμένου Βασιλείου, που ψήφισε με 52% έναντι 48% υπέρ του Brexit.

Keywords
Τυχαία Θέματα