Έιντε:Δεν είναι επιστήμη πυραύλων το θέμα Ασφάλεια-Εγγυήσεις

Δεν είναι επιστήμη πυραύλων το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε σε συνέντευξή του στο αγγλόφωνο τουρκικό κανάλι TRT World, εκτιμώντας πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία.

Ωστόσο, ανέφερε ότι δεν είναι εύκολο γιατί αφορά περισσότερο την αμοιβαία εμπιστοσύνη γι αυτό δεν είναι σίγουρος ότι θα πετύχει, αλλά δεν θα τα παρατήσει.

Ο κ. Έιντε είπε ακόμη πως αν πάνε στη Γενεύη τότε θα υπάρξει συμφωνία, ωστόσο, η ανησυχία του είναι αν θα πάνε ποτέ στη Γενεύη.

Στη

συνέντευξή του, ο Έιντε ανέφερε ότι είχε μια καλή συνάντηση με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον οποίο γνωρίζει καλά. Τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, υπήρξε πολύ θετική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά τελευταία έχει γίνει πιο δύσκολο επειδή η διαδικασία, όπως ευελπιστεί, είναι προς το τέλος και ως είθισται στο τέλος των διαπραγματεύσεων τα πράγματα είναι πιο δύσκολα λόγω του ότι τα πιο περίπλοκα θέματα μένουν για το τέλος. Μέχρι στιγμής δεν κατάφεραν να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία για το πώς θα πάνε σε διεθνή διάσκεψη στη Γενεύη. “Τώρα θέλουμε να έχουμε μια περιεκτική σύνοδο στη Γενεύη για όλα τα εκκρεμμούντα ζητήματα. Αυτό είναι που προσπαθούμε, να βρούμε μια κοινή πλατφόρμα γι αυτό”, ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις επαφές του στην Αθήνα, ο κ. Έιντε ανέφερε ότι Ελλάδα και Τουρκία συμφωνούν ότι θα ήταν καλό να λύσουν το Κυπριακό. “Νομίζω ότι το βλέπουν σαν στρατηγικό στόχο, τόσο η Άγκυρα όσον και η Αθήνα, να βρουν μια λύση και να βοηθήσουν για μια λύση, αυτά είναι καλά νέα”, ανέφερε. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή εστιάζουν όχι τόσο στην ουσία, αλλά στη διοργάνωση μιας νέας συνόδου, αν μπορεί να οργανωθεί και πώς θα οργανωθεί.

Σε ερώτηση εάν μπορούν να φτάσουν σε κοινό έδαφος στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, που είναι η μεγαλύτερη διαφορά Ελλάδας και Τουρκίας, ο αξιωματούχος των ΗΕ είπε ότι “είναι ορθό πως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας αυτό είναι το κύριο ζήτημα επειδή στο νησί υπάρχουν και άλλα ζητήματα, όπως το περιουσιακό, η διακυβέρνηση, τα θέματα οικονομίας”. “Αλλά οι εγγυήτριες δυνάμεις πρωτίστως ενδιαφέρονται για τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Και όπως γνωρίζετε, η αφετηρία από ελληνικής πλευράς είναι ότι τα τουρκικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν και δεν θα πρέπει να υπάρχουν τουρκικές εγγυήσεις. Και η αφετηρία της τουρκικής πλευράς είναι η αντίθετη, ότι η παρούσα κατάσταση πρέπει να συνεχιστεί. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι πως όλα αυτά μπορούν να λυθούν. Δεν είναι επιστήμη πυραύλων, μπορεί να επιτευχθεί. Αλλά δεν έχουμε κατ’ανάγκη το σωστό κλίμα και το επίπεδο εμπιστοσύνης το οποίο θα το έκανε πιο εύκολο να επιλυθεί. Είναι ένα θέμα ουσίας αλλά είναι επίσης ένα θέμα που αφορά περισσότερο την αμοιβαία εμπιστοσύνη. Δεν είναι εύκολο. Δεν είμαι σίγουρος ότι θα πετύχει, δεν τα παρατώ, είμαι αποφασισμένος. Θα προσπαθώ όσον υπάρχει ελπίδα”, ανέφερε.

Ο αξιωματούχος των ΗΕ σε ερώτηση πόσο μακριά είναι η δεύτερη Γενεύη, ανέφερε ότι “θεωρητικά θα μπορούσαμε να είμαστε εκεί σε μερικές βδομάδες. Και οι δύο πλευρές είπαν ήδη ότι μπορούν να βρίσκονται στη Γενεύη τον Ιούνιο. Το πρόβλημα δεν είναι η ημερομηνία αλλά πώς”, είπε.

Σε ερώτηση εάν πιστεύει πως η δεύτερη Γενεύη θα φέρει συμφωνία ή θα καταλήξει με συμφωνία, ο Έιντε ανέφερε πως “εάν μας δείτε να ερχόμαστε στη δεύτερη Γενεύη, θα βρούμε μια συμφωνία. Η ανησυχία μου δεν είναι αν θα βρούμε συμφωνία. Η ανησυχία μου είναι αν θα πάμε ποτέ στη Γενεύη”, είπε.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα