Tο τέλος της λίρας: Πόσα εκ.δεν ανταλλάχθηκαν μέχρι σήμερα

Ένας πακτωλός εκατομμυρίων βρίσκεται αδρανοποιημένος στα σπίτια των Κυπρίων.

Πρόκειται για χαρτονομίσματα της κυπριακής λίρας, τα οποία δεν ανταλλάχθηκαν ποτέ σε ευρώ και σύντομα θα χάσουν την αξία τους. Υπολογίζεται ότι η αξία των λιρών Κύπρου που βρίσκονται ξεχασμένες στα σπίτια των Κυπρίων ανέρχεται στα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Όπως γράφτηκε στο τελευταίο τεύχος του οικονομικού περιοδικού Capital Today,

που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή, η προθεσμία λήγει στο τέλος του χρόνου, στις 31 Δεκεμβρίου.

Σήμερα, η εκπρόσωπος Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας, Αλίκη Στυλιανού, κάλεσε το κοινό να σπεύσουν στην Κεντρική για να ανταλλάξουν τις λίρες με ευρώ, χωρίς καμιά χρέωση. Η ανταλλαγή μπορεί να γίνει μόνο στην Κεντρική Τράπεζα.

Σε περίπτωση που κάποιος πολίτης θα στείλει ταχυδρομικώς τα χαρτονομίσματα λιρών, θα πιστώνεται το ποσό που του αναλογεί στον τραπεζικό του λογαριασμό και θα χρεώνεται μόνο τα απευθείας έξοδα εμβασμάτων.

Στην ανατολή της πρώτης μέρας του 2018, οι λίρες θα έχουν μηδενική αξία για τους κατόχους τους. Η αξία τους σε ευρώ θα πιστωθεί στο πάγιο ταμείο της Δημοκρατίας. Με απλά λόγια, όσοι δεν ανταλλάξουν τις λίρες τους θα δωρίσουν την αξία τους στο κράτος.

Σε άλλες ευρωπαϊκές, η ευρωζώνη χωρίζεται σε τρείς κατηγορίες:

- Οκτώ χώρες επέλεξαν να τερματίσουν την ανταλλαγή των παλαιών τους χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

- Πέντε χώρες επέλεξαν να τερματίσουν την ανταλλαγή κερμάτων, αλλά επιτρέπουν για πάντα την ανταλλαγή χαρτονομισμάτων.

- Έξι χώρες επέλεξαν να μην τερματίσουν ποτέ την ανταλλαγή χαρτονομισμάτων και κερμάτων.

Υπολογίζεται ότι τα παλαιά νομίσματα των χωρών μελών της ευρωζώνης που δεν έχουν ανταλλαχθεί ποτέ με ευρώ αγγίζουν τα 15 δισ. Συνολικά, €5 δισ. φαίνεται ότι έχουν χαθεί οριστικά και αμετάκλητα, καθώς οι ημερομηνίες ανταλλαγής τους με ευρώ έχουν εκπνεύσει.

Keywords
Τυχαία Θέματα