Δωρεάν παραχώρηση του 25% των μετοχών του Συνεργατισμού

Δωρεάν σε καταθέτες και συνεπείς δανειζόμενους θα παραχωρηθεί, έως τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, το 25% του Συνεργατισμού, ο οποίος είχε κρατικοποιηθεί το 2014, αντλώντας 1,5 δισεκατομύρια ευρώ από το πρόγραμμα της Τρόικας.

Η σημερινή απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι κομβική, καθώς η έστω μερική αποκρατικοποίηση του Συνεργατισμού του ανοίγει τον δρόμο για την ένταξή του στο Χρηματιστήριο.

Σχετική είναι και η δήλωση του υπουργού Οικονομικών, εξερχόμενου του Προεδρικού. "Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική απόφαση, που σε ένα μεγάλο βαθμό επαναφέρει

τον Συνεργατισμό στα χέρια των πολιτών, ενώ ταυτόχρονα και για το Συνεργατισμό είναι σημαντικό το γεγονός ότι θα διασφαλιστεί η πρόσβαση, η συμμετοχή του σε μια οργανωμένη αγορά κεφαλαίων, σε ένα χρηματιστήριο."

Από την ένταξη του Συνεργατισμού στο χρηματιστήριο, το πλέον σημαντικό είναι ότι θα αποκτήσει τη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων, η οποία ουσιαστικά θα του διευρύνει τους αναπτυξιακούς ορίζοντες. Όμως, πέραν αυτού, φέρνει το Δημόσιο ένα βήμα πιο κοντά στην απεμπλοκή του. Υπενθυμίζεται ότι η δέσμευση έναντι της Ευρώπης είναι πως το κράτος, έως το 2020, θα διατηρεί ποσοστό στον Συνεργατισμό όχι πέραν του 25%. Έπειτα, υποδηλώνεται η πορεία εξυγίανσης ενός Οργανισμού που είναι στιγματισμένος με αμαρτίες του παρελθόντος. Προφανώς, η αποκρατικοποίηση ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού που έτυχε κρατικής στήριξης για να διασωθεί, ενισχύει την αξιοπιστία ολόκληρου του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Δικαίωμα δωρεάν απόκτησης μετοχών θα έχουν περί των 350,000 καταθετών και δανειοληπτών του Συνεργατισμού, με ελάχιστον ποσό κατάθεσης και πιστωτικών ορίων τις 2,000 ευρώ. Στους δικαιούχους θα αποσταλούν επιστολές και η αποδοχή των μετοχών θα είναι εθελοντική.

Στο μεταξύ, τρέχουν και οι διαδικασίες για επιστροφή των 111 εκατομμυρίων σε δανειζομένους. Στα δάνεια που, λόγω κακής τραπεζικής πρακτικής, είχαν επιτοκιακές υπερχρεώσεις. Σημειώνεται ότι την κίνηση του χαιρέτισε ο Σύνδεσμος Δανειοληπτών, ο οποίος καλεί και τις εμπορικές τράπεζες να ακολουθήσουν το παράδειγμα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα